Walter Shewhart biografie en boeken

Walter Shewhart - Toolshero

Walter Shewhart (Walter Andrew Shewhart; 18 maart 1891 – 11 maart 1967) was een Amerikaanse natuurkundige, statisticus en ingenieur. Walter Shewhart staat ook wel bekend als de grondlegger van de hedendaagse Statistische procescontrole (SPC).

Hij is onder meer bekend geworden door zijn rol in de ontwikkeling van de PDCA-cyclus, samen met William Edwards Deming. Lees verder over z’n indrukwekkende biografie, quotes en boeken. Veel leesplezier!

Walter Shewhart biografie

Walter Shewhart werd geboren in New Canton, Illinois. Zijn ouders heetten Anton en Esta Barney Shewhart en hij studeerde af aan de Universiteit van Illinois, voordat hij in 1917 promoveerde in de natuurkunde aan de Universiteit van Berkeley, Californië. Hij trouwde in deze periode met Edna Elizabeth Hart.

In de jaren nadat Walter zijn doctoraat had ontvangen, werkte hij als een assistent-researcher in de natuurkunde aan de Universiteit van Illinois. Daarna werd hij hoofd van de natuurkunde-afdeling aan de Wisconsin Normal School in Lacrosse. Het overige gedeelte van zijn loopbaan bracht hij door bij Western Electric Company en Bell Telephone Laboratories tot aan zijn pensionering in 1956.

Dat eerste bedrijf, Western Electric Company, leerde rond 1920 uit ervaring dat het herhaald aanpassen van een productieproces om waargenomen afwijkingen van het procesgemiddelde te compenseren, kan leiden tot grotere variabiliteit. Aan de andere kant kan een grote afwijking van het procesgemiddelde erop wijzen dat corrigerende maatregelen nodig zijn.

Er was daarom een antwoord nodig op de vraag hoe men te weten zou kunnen komen welk proces aangepast moest worden en welk proces met rust gelaten moest worden. Die taak werd aan dr. Shewhart gegeven.

Hij kwam daarop met een nieuw statistisch hulpmiddel in 1924. Dit hulpmiddel staat tegenwoordig bekend als de controlekaart. De controlekaart signaleert wanneer het zoeken naar een oorzaak van variatie en het verwijderen van deze oorzaak daadwerkelijk variaties zal verminderen. Het is een grafiek die herhaalde kenmerken van een productieprocessen in chronologische volgorde uiteen zet.

De grafiek heeft een horizontale middenlijn die overeenkomt met de gemiddelde waardes van het kenmerk, inclusief bovenste en onderste controlelimieten. Punten buiten deze waarden worden gezien als een noodzaak van een speciaal onderzoek naar het proces om storende oorzaken te identificeren.

In de jaren 1920 werkte Shewhart door aan het concept van controlekaarten. Hij publiceerde een reeks artikelen in het Bell System Technical Journal over de constructie, toepassing en bruikbaarheid van verschillende soorten controlekaarten.

In 1932 werd Walter Shewhart uitgenodigd om een lezing te geven in Engeland, onder leiding van Karl Pearson. Hij kreeg veel kritiek op zijn lezing. Zijn ideeën werden oninteressant geacht in de cirkel van Engelse statistische traditie. Desalniettemin bleef hij werken aan zijn statistisch concept van tolerantie-intervallen.

Hij publiceerde zijn boek Statistical Method from the Viewpoint of Quality Control in 1939. Het boek beantwoord de volgende vraag: ‘Wat kunnen de statistische praktijk en de wetenschap in het algemeen leren van de ervaring van industriële kwaliteitscontrole?’

Walter Shewhart doceerde ook kwaliteitscontrole en toegepaste statistiek aan de Universiteit van London. Ook deed hij dat aan het Stevans Institute of Technology en aan de Graduate School van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Ook was hij verbonden aan academische instellingen in India. Hij verwierf daarna nog bekendheid met andere belangrijke functies, zoals het worden van lid van het Visiting Committee van het Department of Social Relations van Harvard en lid van het Advisory Committee van het Department of Mathematics in Princeton.

Zijn methode, de Statistische procescontrole (SPC) werd ook ingezet voor officiële diensten. Daarom diende hij formeel ook het Amerikaanse ministerie van Oorlog, de Verenigde Naties en de regering van India. Hij had een sterke invloed op de National Research Council en het International Statistical Institute.

Toen hij terugkeerde naar de VS vanuit India, werd hij aangenomen als directeur van het Institute of Mathematical Statistics en nam hij deel aan de American Association for the Advancement of Science.

In 1938 kwam het werk van Shewhart onder de aandacht van natuurkundigen William Edwards Deming en Raymond Birge. Deze personen waren geboeid door de kwestie van meetfouten in de wetenschap en hadden in 1934 een baanbrekend artikel gepubliceerd in Reviews of Modern Physics. Nadat ze de inzichten van Shewhart zagen, transformeerden ze hun benadering en herformuleerden ze alles in de termen van Shewhart zelf.

Deze ontmoeting was het begin van een jarenlange samenwerking tussen Shewhart en William Edwards Deming. Walter Shewhart stierf op 11 maart 1967 in Troy Hills, New Jersey.

Bekende quotes

  1. “Both pure and applied science have gradually pushed further and further the requirements for accuracy and precision. However, applied science, particularly in the mass production of interchangeable parts, is even more exacting than pure science in certain matters of accuracy and precision.”
  2. “Every sentence in order to have definite scientific meaning must be practically or at least theoretically verifiable as either true or false upon the basis of experimental measurements either practically or theoretically obtainable by carrying out a definite and previously specified operation in the future. The meaning of such a sentence is the method of its verification.”
  3. “Postulate 1. All chance systems of causes are not alike in the sense that they enable us to predict the future in terms of the past.”
  4. “Postulate 2. Constant systems of chance causes do exist in nature.”
  5. “Postulate 3. Assignable causes of variation may be found and eliminated.”
  6. “Rule 1. Original data should be presented in a way that will preserve the evidence in the original data for all the predictions assumed to be useful.”

Boeken en publicaties van Walter Shewhart et al.

  • 1986. Statistical method from the viewpoint of quality control. Courier Corporation.
  • 1975. Wiley series in probability and mathematical statistics. Wiley.
  • 1958. Nature and origin of standards of quality. The Bell System Technical Journal, 37(1), 1-22.
  • 1940. Contribution of statistics to the science of engineering.
  • 1939. Application of statistical method in mass production.
  • 1938. Application of statistical methods to manufacturing problems. Journal of the Franklin Institute, 226(2), 163-186.
  • 1935. Statistical control in applied science.
  • 1934. Some aspects of quality control.
  • 1933. The role of statistical method in economic standardization. Econometrica: Journal of the Econometric Society, 23-35.
  • 1931. Economic control of quality of manufactured product. Macmillan And Co Ltd, London.
  • 1931. Economic control of manufactured product. van Nostrand.
  • 1931. Statistical method from an engineering viewpoint. Journal of the American Statistical Association, 26(175), 262-269.
  • 1930. Economic quality control of manufactured product 1. Bell System Technical Journal, 9(2), 364-389.
  • 1928. Economic aspects of engineering applications of statistical methods. Journal of the Franklin Institute, 205(3), 395-405.
  • 1926. Quality control charts. The Bell System Technical Journal, 5(4), 593-603.
  • 1925. The application of statistics as an aid in maintaining quality of a manufactured product. Journal of the American Statistical Association, 20(152), 546-548.
  • 1924. Some applications of statistical methods to the analysis of physical and engineering data. Bell System Technical Journal, 3(1), 43-87.
  • 1917. A study of the accelerated motion of small drops through a viscous medium. Physical Review, 9(5), 425.
  • 1916. A study of ripple wave motion. Physical Review, 7(2), 226.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Walter Shewhart. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walter-shewhart/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 12/11/2022 | Laatste update: 26/06/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walter-shewhart/”>Toolshero: Walter Shewhart</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie