Walt Disney

Walt Disney (Walter Elias Disney; 5 december 1901 – 1966) is een van de meest bekende Amerikaanse filmproducenten, regisseurs, stemacteurs, zakenmagnaten en filantropen. Hij transformeerde de entertainmentindustrie en is de pionier en vernieuwer van cartoonfilms. Samen met zijn broer Roy Disney was hij ook mede-oprichter van Walt Disney Productions en Disneyland.

Biografie Walt Disney

Walt Disney werd geboren in Illinois, maar bracht zijn jeugd door in Marceline. Zijn gezin bestond uit zeven familieleden en hij groeide op met drie broers en een zus. Zijn familieleden waren boeren, maar ze hadden problemen op de boerderij. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Kansas City, waar ook andere familieleden zoals de oom van Walt Disney woonden. In deze tijd hielp hij zijn vader om de kosten te dekken door kranten te verkopen als krantenjongen. Hij verkocht ook kranten en snacks in de trein waarmee hij reisde.

Terwijl hij zijn eigen persoonlijkheid nog aan het ontwikkelen was, begon Walter al met het maken van tekeningen voor familieleden, vrienden en buren. Hij ging naar de Mckinley High School in Chicago, waar hij teken- en fotografielessen volgde. Hij heeft ook vrijwillig bijgedragen aan het ontwerpen van cartoons voor de schoolkrant. Zijn interesse in stripverhalen bleef toenemen, en daarom woonde hij extra avondlessen bij aan het Chicago Art Institute om zijn kunstvaardigheden te verbeteren.

Hoewel Walt Disney zijn kunstvaardigheden verbeterde waar hij hartstochtelijk aan werkte, sloot hij zich ondertussen aan bij het Rode Kruis om op 16-jarige leeftijd een ambulance te besturen in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn bijdrage aan het leger duurde een jaar en hij keerde terug naar de Verenigde Staten in 1919.

Terug in Kansas City begon Walter te werken als tekenaar bij de Pesmen-Rubin Art Studio. Tijdens zijn carrière bij het bedrijf ontmoette hij Ubbe Iwwerks, later bekend als Ub Iwerks, die uiteindelijk heeft bijgedragen aan het succes van Walt Disney. Walt Disney werkte later bij de Kansas City Film Ad Company, waar hij met animatiecommercials werkte. Hij was aan het experimenteren met camera’s en opende later zijn eerste animatiebedrijf.

De eerste fase van het bedrijf was meteen een succes. Na een overeenkomst met een lokaal Kansas City Theatre om de cartoon ‘Laugh-O-Gram’ en ‘Alice in Cartoonland’ bestaande uit animatie en live-actie te lanceren, werden zijn tekeningen enorm populair bij de mensen. De inkomsten namen toe en vervolgens richtten Walt Disney en Ub Iwerks studio Iwerks-Disney Commercial Artists op. Rond 1923 beschikte het bedrijf echter niet over voldoende middelen om alle verplichtingen te dekken. Als gevolg hiervan werd het bedrijf gedwongen om een faillissement uit te roepen.

Walt Disney is de pionier van tekenfilms en daarom vond een leerontwikkeling alleen plaats door praktisch werk en experimenteren. Hij was niet in staat om van anderen in het veld te leren. De combinatie van Walt Disney’s ondernemerschap en de samenwerking met zijn broer en Ub Iwerks zorgde echter voor een nieuwe samenwerking met animator Margaret Winkler. De drie verzamelden hun spaargeld en al snel werden nieuwe cartoons gemaakt, zoals The Alice Comedies en Oswald the Lucky Rabbit. Helaas stal Margaret Winkler de wettelijke rechten voor Oswald the Lucky Rabbit.

Walt Disney, zijn broer en Ub Iwerks hebben daarna onmiddelijk de Disney Brother’s Studio opgericht om nieuwe animaties te maken. Ze creëerden ‘Plane Crazy’ en ‘The Gallopin’ Gaucho ‘, die later bekend stonden als Mickey Mouse. Ze creëerden vervolgens ‘Steamboat Willie’ en namen de stem van Walt Disney op.

 

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Hij bleef nieuwe cartoons produceren en met de mix van zijn stem en muziek namen de cartoons in populariteit toe. In 1929 creëerde Walt Disney ‘Silly Symphonies’, waarvan Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy en Pluto onderdeel waren. Ze innoveerden hun cartoons naar gekleurde versies. ‘Flowers and Trees’ was de eerste cartoon die in kleur werd uitgebracht en won in die tijd zelfs een Oscar. Walt Disney wilde de innovatie voortzetten en daarom begon het bedrijf in 1934 met het maken van volledige animatiefilms. De resultaten overtreffen hun verwachtingen, want zelfs tijdens de Grote Depressie van 1937 tot 1938 stegen de inkomsten van Walt Disney tot bijna $ 1,5 miljard dankzij de lancering van ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’. De films wonnen acht Oscars en er werden meteen meer lange films gemaakt, waaronder Pinocchio, Fantasia, Dumbo en Bambi.

Hoewel de bedrijfsresultaten positief leken, kreeg Walt Disney een tegenslag in 1941 toen zijn animatiewerknemers ermee stopten. Veel van zijn medewerkers verlieten later de organisatie. In die tijd opende Walter gelijktijdig een nieuwe locatie voor Walt Disney Studios, maar vanwege het gebrek aan werknemers had dit een grote invloed op de activiteiten van Walt Disney Studio. Vanaf 1950 zijn er echter snel vele andere animatiefilms uitgebracht, zoals Assepoester, Alice in Wonderland, Peter Pan, Lady and the Tramp, Doornroosje en 101 Dalmatiërs.

Naast de animatiefilms maakte Walt Disney ook cartoon-tv-series zoals Zorro, Davy Crockett en The Mickey Mouse Club.

In 1955 werd het eerste Disneyland-themapark geopend in Californië. De opening verliep tumultueus en het themapark werd de plek waar families konden ontdekken, attracties konden bezoeken en Disney-figuren konden ontmoeten. Het park werd wereldwijd bekend en de inkomsten stegen enorm. Om deze reden breidde Walt Disney het bedrijf overzee uit naar Tokio, Parijs, Hongkong en onlangs naar Shanghai.
Walter werd gediagnosticeerd met longkanker, terwijl hij van plan was om een nieuw pretpark in Florida te openen. Hij ontving tijdens zijn leven verschillende Emmy Awards, een prijs die excellentie in de televisie-industrie erkende, vier honorary Academy Awards, waaronder eredoctoraten van Harvard, Yale en de University of Southern California. Hij ontving ook de onderscheiding van het ‘Franse Erelegioen en de ‘Officier d’Academie’, de ‘Showman of the World Award’, en er werden hem nog verschillende andere prijzen en erkenningen gegeven.

Hij trouwde met Lillian Marie en het paar kreeg twee kinderen. Hun eerste kind stierf door een miskraam, maar zij kregen daarna Diane Marie. Later adopteerden ze Sharon Mae.
Daarnaast richtte Walt Disney California Institute of the Arts op, ook bekend als CalArts, een organisatie die wordt gezien als een revolutie in de opleiding van professionele kunstenaars.
Walters broer ging verder met zijn plannen om het nieuwe pretpark te voltooien. Walt Disney World in Florida werd officieel geopend in 1971. Hoewel Walt Disney stierf, wordt hij gezien als een opmerkelijk persoon in de filmindustrie Hij verkocht eerst kranten aan reizigers, werkte vervolgens als animator en richtte uiteindelijk Disney Studio’s op, dat momenteel het beste filmbedrijf ter wereld is.

Walt Disney quotes

 1. “The most important thing is the family.”
 2. “I think it’s important to have a good hard failure when you’re young.”
 3. “You’re dead if you aim only for kids. Adults are only kids grown up, anyway.”
 4. “When you’re curious you find lots of interesting things to do.”
 5. “If you can dream it, you can do it.”
 6. “All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.”
 7. “The way to get started is to quit talking and begin doing.”
 8. “The more you like yourself, the less you are like anyone else, which makes you unique.”
 9. “I always like to look on the optimistic side of life, but I am realistic enough to know that life is a complex matter.”
 10. “You reach a point where you don’t work for money.”

Publicaties en boeken van Walt Disney et al.

 • 2006. Walt Disney: Conversations. Univ. Press of Mississippi.
 • 1988. Disney: Pinocchio. Walt Disney.
 • 1987. Dumbo. Viking Childrens Books.
 • 1959. Sleeping beauty [Motion picture]. United States: Walt Disney Productions.
 • 1959. Donald in mathmagic land. Walt Disney Home Video Release, 9.
 • 1958. the Art of Animation. American Federation of Arts.
 • 1958. Living Desert. LW Singer Company.
 • 1957. Walt Disney’s Sleeping Beauty. Parragon Publishing India.
 • 1954. Humor: An international sixth sense. The Phi Delta Kappan, 35(8), 327-329.
 • 1953. Peter Pan [Motion picture]. >United States: Walt Disney Productions.
 • 1951. How I cartooned “Alice”: Its logical nonsense needed a logical sequence. Films in Review, 1(1), 9.
 • 1945. Mickey as professor. Public Opinion Quarterly, 9(2), 119-125.
 • 1941. Growing pains. Journal of the Society of Motion Picture Engineers, 36(1), 30-40.
 • 1940. Pinocchio [Motion picture]. United States: Walt Disney Home Entertainment, DVD.
 • 1940. Fantasia [Motion picture]. United States: Buena Vista Home Entertainment, DVD.
 • 1933. The cartoon’s contribution to children. Overland Monthly.
 • 1928. Steamboat Willie.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Walt Disney. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walt-disney/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walt-disney/”>ToolsHero.nl: Walt Disney</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Tagged:

Geef een antwoord