Walt Disney biografie en quotes

Walt Disney - Toolshero

Walt Disney (Walter Elias Disney; 5 december 1901 – 15 december 1966) was een Amerikaanse filmproducent, regisseur, stemacteur, zakenmagnaat en filantroop. Hij transformeerde de entertainmentindustrie en wordt gezien als de pionier en vernieuwer van cartoonfilms. Samen met zijn broer Roy Disney was hij ook mede-oprichter van Walt Disney Productions en Disneyland.

Walt Disney biografie

Jeugd

Walt Disney werd geboren in Illinois, maar bracht zijn jeugd door in Marceline. Zijn gezin bestond uit zeven familieleden en hij groeide op met drie broers en een zus. Zijn familieleden waren boeren, maar ze hadden problemen op de boerderij.

Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Kansas City, waar ook andere familieleden zoals de oom van Walt Disney woonden. In deze tijd hielp hij zijn vader om de kosten te dekken door kranten te verkopen als krantenjongen. Hij verkocht ook kranten en snacks in de trein waarmee hij reisde.

Gratis e-book bij Toolshero

Terwijl hij zijn eigen persoonlijkheid nog aan het ontwikkelen was, begon Walter al met het maken van tekeningen voor familieleden, vrienden en buren. Hij ging naar de Mckinley High School in Chicago, waar hij teken- en fotografielessen volgde. Hij heeft ook vrijwillig bijgedragen aan het ontwerpen van cartoons voor de schoolkrant.

Zijn interesse in stripverhalen bleef toenemen, en daarom woonde hij extra avondlessen bij aan het Chicago Art Institute om zijn kunstvaardigheden te verbeteren.

Ambulancemedewerker

Hoewel Walt Disney zijn kunstvaardigheden verbeterde waar hij hartstochtelijk aan werkte, sloot hij zich ondertussen aan bij het Rode Kruis om op 16-jarige leeftijd een ambulance te besturen in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn bijdrage aan het leger duurde een jaar en hij keerde terug naar de Verenigde Staten in 1919. Voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, kreeg Walt Disney kritiek vanwege zijn opvattingen over de nazi’s en Adolf Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde hij een groot aantal anti-nazipropagandafilms.

Terug in Kansas City begon Walter te werken als tekenaar bij de Pesmen-Rubin Art Studio. Tijdens zijn carrière bij het bedrijf ontmoette hij Ubbe Iwwerks, later bekend als Ub Iwerks, die uiteindelijk heeft bijgedragen aan het succes van Walt Disney.

Walt Disney werkte later bij de Kansas City Film Ad Company, waar hij met animatiecommercials werkte. Hij was aan het experimenteren met camera’s en opende later zijn eerste animatiebedrijf.

De eerste fase van het bedrijf was meteen een succes. Na een overeenkomst met een lokaal Kansas City Theatre om de cartoon ‘Laugh-O-Gram’ en ‘Alice in Cartoonland’ bestaande uit animatie en live-actie te lanceren, werden zijn tekeningen enorm populair bij de mensen. De inkomsten namen toe en vervolgens richtten Walt Disney en Ub Iwerks studio Iwerks-Disney Commercial Artists op.

Rond 1923 beschikte het bedrijf echter niet over voldoende middelen om alle verplichtingen te dekken. Als gevolg hiervan werd het bedrijf gedwongen om een faillissement uit te roepen.

Disney is de pionier van tekenfilms en daarom vond een leerontwikkeling alleen plaats door praktisch werk en experimenteren. Hij was niet in staat om van anderen in het veld te leren. De combinatie van Walt Disney’s ondernemerschap en de samenwerking met zijn broer en Ub Iwerks zorgde echter voor een nieuwe samenwerking met animator Margaret Winkler. De drie verzamelden hun spaargeld en al snel werden nieuwe cartoons gemaakt, zoals The Alice Comedies en Oswald the Lucky Rabbit.

Helaas stal Margaret Winkler de wettelijke rechten voor Oswald the Lucky Rabbit. Walt Disney, zijn broer en Ub Iwerks hebben daarna onmiddelijk de Disney Brother’s Studio opgericht om nieuwe animaties te maken. Ze creëerden ‘Plane Crazy’ en ‘The Gallopin Gaucho’, die later bekend stonden als Mickey Mouse. Ze creëerden vervolgens ‘Steamboat Willie’ en namen de stem van Walt Disney op.

Hij bleef nieuwe cartoons produceren en met de mix van zijn stem en muziek namen de cartoons in populariteit toe. In 1929 creëerde Walt Disney ‘Silly Symphonies’, waarvan Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy en Pluto onderdeel waren. Ze innoveerden hun cartoons naar gekleurde versies. ‘Flowers and Trees’ was de eerste cartoon die in kleur werd uitgebracht en won in die tijd zelfs een Oscar.

Walt wilde de innovatie voortzetten en daarom begon het bedrijf in 1934 met het maken van volledige animatiefilms. De resultaten overtreffen hun verwachtingen, want zelfs tijdens de Grote Depressie van 1937 tot 1938 stegen de inkomsten van Walt Disney tot bijna $ 1,5 miljard dankzij de lancering van ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’. De films wonnen acht Oscars en er werden meteen meer lange films gemaakt, waaronder Pinocchio, Fantasia, Dumbo en Bambi.

Hoewel de bedrijfsresultaten positief leken, kreeg Walt Disney een tegenslag in 1941 toen zijn animatiewerknemers ermee stopten. Veel van zijn medewerkers verlieten later de organisatie. In die tijd opende Walter gelijktijdig een nieuwe locatie voor Walt Disney Studios, maar vanwege het gebrek aan werknemers had dit een grote invloed op de activiteiten van Walt Disney Studio.

Vanaf 1950 zijn er echter snel vele andere animatiefilms uitgebracht, zoals Assepoester, Alice in Wonderland, Peter Pan, Lady and the Tramp, Doornroosje en 101 Dalmatiërs. Naast de animatiefilms maakte Walt Disney ook cartoon-tv-series zoals Zorro, Davy Crockett en The Mickey Mouse Club.

In 1955 werd het eerste Disneyland-themapark geopend in Californië. De opening verliep tumultueus en het themapark werd de plek waar families konden ontdekken, attracties konden bezoeken en Disney-figuren konden ontmoeten. Het park werd wereldwijd bekend en de inkomsten stegen enorm. Om deze reden breidde Walt Disney het bedrijf overzee uit naar Tokio, Parijs, Hongkong en onlangs naar Shanghai.

Walt werd gediagnosticeerd met longkanker, terwijl hij van plan was om een nieuw pretpark in Florida te openen. Hij was een zware roker en op 15 december 1966 overleed hij aan cardiovasculair falen veroorzaakt door de kanker. Walters broer ging verder met zijn plannen om het nieuwe pretpark te voltooien. Walt Disney World in Florida werd officieel geopend in 1971.

In de tijd dat Walt Disney overleed, werd hij gezien als een van de meest opmerkelijke personen in de filmindustrie. Hij verkocht eerst kranten aan reizigers, werkte toen als animator en creëerde uiteindelijk Disney Studio’s, dat momenteel het beste filmbedrijf ter wereld is.

Daarnaast richtte Walt Disney een paar jaar voor zijn dood de California Institute of the Arts op, ook bekend als CalArts, een organisatie die wordt gezien als een revolutie in de opleiding van professionele kunstenaars.

Hij ontving tijdens zijn leven ook verschillende Emmy Awards, een prijs die excellentie in de televisie-industrie erkende, vier honorary Academy Awards, waaronder eredoctoraten van Harvard, Yale en de University of Southern California. Hij ontving ook de onderscheiding van het ‘Franse Erelegioen en de ‘Officier d’Academie’, de ‘Showman of the World Award’, en er werden hem nog verschillende andere prijzen en erkenningen gegeven.

Walt Disney Studios Motion Pictures (voorheen bekend als Buena Vista Pictures Distribution, Inc.) is een Amerikaanse filmdistributiestudio binnen de Disney Entertainment-divisie van The Walt Disney Company.

Persoonlijke leven

Walt Disney was getrouwd met Lillian Marie Disney, een Amerikaanse kunstenares. Zij werkte voor de Disney Studios, maar is vooral bekend geworden als de vrouw van Walt Disney. Zij was met Walt Disney getrouwd van 1925 tot aan zijn dood in 1966. Lillian en Walt Disney kregen twee dochters: Diane en Sharon.

Word lid van Toolshero

Walt Disney quotes

 1. “The most important thing is the family.”
 2. “I think it’s important to have a good hard failure when you’re young.”
 3. “You’re dead if you aim only for kids. Adults are only kids grown up, anyway.”
 4. “When you’re curious you find lots of interesting things to do.”
 5. “If you can dream it, you can do it.”
 6. “All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.”
 7. “The way to get started is to quit talking and begin doing.”
 8. “The more you like yourself, the less you are like anyone else, which makes you unique.”
 9. “I always like to look on the optimistic side of life, but I am realistic enough to know that life is a complex matter.”
 10. “You reach a point where you don’t work for money.”
 11. “You can design and create, and build the most wonderful place in the world. But it takes people to make the dream a reality.”
 12. “All the adversity I’ve had in my life, all my troubles and obstacles, have strengthened me… You may not realize it when it happens, but a kick in the teeth may be the best thing in the world for you.”
 13. “We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious and curiosity keeps leading us down new paths.”
 14. “Our greatest natural resource is the minds of our children.”
 15. “It’s kind of fun to do the impossible.”

Publicaties en boeken

 • 2006. Walt Disney: Conversations. Univ. Press of Mississippi.
 • 1988. Disney: Pinocchio. Walt Disney.
 • 1987. Dumbo. Viking Childrens Books.
 • 1959. Sleeping beauty [Motion picture]. United States: Walt Disney Productions.
 • 1959. Donald in mathmagic land. Walt Disney Home Video Release, 9.
 • 1958. the Art of Animation. American Federation of Arts.
 • 1958. Living Desert. LW Singer Company.
 • 1957. Walt Disney’s Sleeping Beauty. Parragon Publishing India.
 • 1954. Humor: An international sixth sense. The Phi Delta Kappan, 35(8), 327-329.
 • 1953. Peter Pan [Motion picture]. >United States: Walt Disney Productions.
 • 1951. How I cartooned “Alice”: Its logical nonsense needed a logical sequence. Films in Review, 1(1), 9.
 • 1945. Mickey as professor. Public Opinion Quarterly, 9(2), 119-125.
 • 1941. Growing pains. Journal of the Society of Motion Picture Engineers, 36(1), 30-40.
 • 1940. Pinocchio [Motion picture]. United States: Walt Disney Home Entertainment, DVD.
 • 1940. Fantasia [Motion picture]. United States: Buena Vista Home Entertainment, DVD.
 • 1933. The cartoon’s contribution to children. Overland Monthly.
 • 1928. Steamboat Willie.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Walt Disney. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walt-disney/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 21/05/2018 | Laatste update: 20/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/walt-disney/”> Toolshero: Walt Disney</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie