Thomas Carlyle biografie en quotes

Thomas Carlyle - Toolshero

Thomas Carlyle (4 december 1795 – 5 februari 1881) was een Schotse schrijver, filosoof, wiskundige en historicus. Hij is het meest bekend als schrijver en is de auteur van de Great man theory. Sommige boeken van Thomas Carlyle zijn vandaag de dag nog steeds populair bij mensen over de hele wereld, zoals ‘De Franse Revolutie: een geschiedenis.’

Hij wordt vandaag erkend als een van de meest invloedrijke mensen die zich uitspraken over sociale kwesties met de bedoeling verandering te stimuleren. Zijn gedachten komen tot uitdrukking in zijn boeken en publicaties zoals ‘On heroes’, ‘Hero-worship’ en ‘The heroic in history’.

Biografie

De ouders van Thomas Carlyle waren beide Schots en ze hadden in totaal negen kinderen. Thomas’ vader was degene die thuis het laatste woord had. Hij was erg streng, maar tegelijkertijd altijd eerlijk. De familie was toegewijd aan het christendom en de vader van Thomas hoopte dat Thomas in de toekomst priester zou worden.

Gratis e-book bij Toolshero

Thomas werd eerst thuis onderwezen voordat hij naar een plaatselijke school in Ecclefechan in Schotland ging. Later ging hij naar de Annan Academy, een middelbare school in Annan. Thomas Carlyle ontdekte op jonge leeftijd dat hij geïnteresseerd was in wiskunde.

Dit kwam ook doordat zijn ouders hem kennis lieten maken met de wiskunde, omdat ze wisten wat de potentiële voordelen waren van het beheersen van deze vaardigheid. Zijn resultaten voor wiskunde op de Annan Academy waren dankzij zijn interesse uitzonderlijk.

Toen Thomas Carlyle klaar was om te gaan studeren, ging hij in 1809 naar de Universiteit van Edinburgh, waar hij een algemeen studieprogramma volgde. De keuze voor een algemeen studieprogramma was in die tijd gebruikelijk. Zoals verwacht behaalde Thomas aan de universiteit uitzonderlijke resultaten voor wiskunde. Hij studeerde af in 1813 en vervolgde zijn educatieve loopbaan door theologie te gaan studeren om aan de wens van zijn vader, dat hij priester werd, te voldoen.

Tijdens het programma besloot Carlyle echter om de studie niet af te ronden omdat hij van gedachten veranderde. Thomas wilde geen priester meer worden omdat hij liever schrijver wilde zijn, en hij voelde dat hij zijn interesses moest volgen en zijn gedachten moest uitspreken.

Hij verliet de Universiteit van Edinburg, maar begon in 1814 zijn professionele carrière als docent wiskunde aan de Annan Academy. Thomas Carlyle bekleedde deze functie twee jaar en ging daarna opnieuw als wiskundeleraar aan de slag, maar op een andere school in Kirkcaldy.

Thomas ontdekte echter dat hij ondanks zijn interesse in wiskunde zijn vaardigheden niet kon verbeteren als hij op dit pad zou blijven. Daarom vond Carlyle dat het beter was om zijn baan op te zeggen en een andere studie te gaan volgen. Hoewel Thomas wilde uitblinken in wiskunde, koos hij ervoor om rechten te gaan studeren.

Helaas heeft hij de studie niet afgemaakt omdat Thomas Carlyle later ontdekte dat hij meer geïnteresseerd was in Duitse literatuur. Carlyle ging daarom Duits studeren en schreef talloze artikelen over zijn studies, die ook werden gepubliceerd door bekende uitgevers zoals het London Magazine.

In deze periode had Thomas Carlyle gevoelens voor Jane Baillie Welsh, een meisje uit een rijke en gerespecteerde familie. Thomas had daarentegen nog geen vast inkomen en zijn professionele carrièrepad was nog steeds een beetje hobbelig. Dit toonde aan dat hij geen grote kans had om met het meisje te trouwen waarvoor hij zoveel liefde voelde.

Thomas Carlyle slaagde er uiteindelijk echter in om met Jane te trouwen. Het stel trouwde in 1826. Twee jaar later verhuisden Thomas Carlyle en zijn vrouw Jane naar Craigenputtock. Ze woonden daar van 1828 tot 1834, totdat het stel besloot naar Londen te verhuizen.

In de tussentijd had Thomas Carlyle al rondgereisd en een professioneel netwerk opgebouwd dat in de toekomst voordelen zou kunnen bieden. Tegelijkertijd bleef hij schrijven over de Duitse geschiedenis en het algemene leven. Zijn essays werden nog steeds gepubliceerd door verschillende uitgevers zoals de Foreign Review, en er was veel vraag naar de publicaties. Zijn artikelen over Voltaire, Richter en Sartor Resartus zijn bijvoorbeeld talloze keren verspreid.

Hij solliciteerde ook naar verschillende bestuursfuncties, maar deze sollicitaties waren helaas zonder succes. Thomas bleef gemotiveerd om zijn carrière te uit te breiden en verhuisde daarom naar Londen. Hij verwachtte dat er ergens anders meer mogelijkheden waren.

Thomas Carlyle kreeg verschillende banen aangeboden. Hij kreeg bijvoorbeeld een functie aangeboden als wiskundige professor en als redacteur bij Times. Thomas wees echter alle aanbiedingen af. Hij had nog steeds moeite om zijn rekeningen te betalen, maar besloot toch door te gaan met schrijven over geschiedenis.

In deze periode begon Thomas Carlyle aan zijn driedelige werk over de Franse Revolutie. Hij gaf eerst het eerste deel aan zijn vriend om het te beoordelen, maar het werd per ongeluk vernietigd. In 1837 herschreef Thomas Carlyle echter het eerste deel van de Franse Revolutie en ging hij meteen verder met het werk.

Zijn uiteindelijke resultaten waren beroemd vanwege zijn uitgebreide onderzoek en hoe hij dit in zijn teksten communiceerde. Met zijn bijdragen aan werken over de Franse revolutie en ander historisch werk verwierf hij internationale populariteit.

Hij schreef ook over verschillende onderwerpen gerelateerd aan economische theorie. Dankzij al zijn teksten over economische, sociale en politieke kwesties, trok Thomas Carlyle publieke aandacht. Vervolgens vervolgde hij zijn carrière als docent en ging hij opnieuw lesgeven, maar deze keer over Europese literatuur.

De volgende publicaties zijn enkele van de beroemde werken van Thomas Carlyle. Dit zijn ze echter niet allemaal: ‘The letters and speeches of Oliver Cromwell’ en ‘The history of Friedrich 2nd of Prussia, called Frederick the Great’. Het werk van Thomas Carlyle heeft de basis gevormd van het moderne Duitsland. Zijn werk bevat bovendien essays over sociale en politieke kwesties.

Ondanks zijn bekendheid werd Thomas Carlyle eenzaam in zijn leven. In zijn relatie met zijn vrouw ervoer Thomas meer negativiteit dan positiviteit. Ze ruzieden veel en helaas stierf Jane in 1866. Haar dood had een aanzienlijke invloed op de gezondheid van Thomas Carlyle omdat hij meer geïsoleerd raakte dan hij voorheen was.

Thomas werd begraven achter de Hoddom Parish Church, op het Ecclefechan Churchyard.

Word lid van Toolshero

Thomas Carlyle quotes

 1. “Do not be embarrassed by your mistakes. Nothing can teach us better than our understanding of them. This is one of the best ways of self-education.”
 2. “Violence does even justice unjustly.”
 3. “The battle that never ends is the battle of belief against disbelief”
 4. “Once the mind has been expanded by a big idea, it will never go back to its original state.”
 5. “Old age is not a matter for sorrow. It is matter for thanks if we have left our work done behind us.”
 6. “Endurance is patience concentrated.”
 7. “A man lives by believing something: not by debating and arguing about many things.”
 8. “Adversity is the diamond dust Heaven polishes its jewels with.”
 9. “Nothing is more terrible than activity without insight.”
 10. “Wonder is the basis of worship.”
 11. “I’ve got a great ambition to die of exhaustion rather than boredom.”
 12. “Go as far as you can see; when you get there, you’ll be able to see further.”
 13. “A loving heart is the beginning of all knowledge.”

Publicaties and boeken van Thomas Carlyle et al.

 • 1929. The French revolution: a history (Vol. 3). Lulu. com.
 • 1904. New Letters of Thomas Carlyle (Vol. 2). J. Lane.
 • 1901. Complete Works of Thomas Carlyle: Illustrated (Vol. 16). PF Collier.
 • 1901. The Life of Friedrich Schiller (Vol. 20). Collier.
 • 1898. The Works of Thomas Carlyle in Thirty Volumes.
 • 1897. The Hero as Man of letters. G. Bell.
 • 1895. On Heroes (Vol. 13). Chapman and Hall.
 • 1894. The Hero as Poet. V. Kalyanaram Iyer.
 • 1889. Letters of Thomas Carlyle, 1826-1836. Macmillan and Company.
 • 1888. Sartor Resartus, the Life and Opinions of Herr Teufelsdrockh: On Hero-wors-hip and the Heroic in History Past and Present. Routledge & Sons.
 • 1887. Correspondence Between Goethe and Carlyle. London; New York: Macmillan and Company.
 • 1885. Latter-day pamphlets (Vol. 5). Chapman and Hall, Limited.
 • 1884. The Correspondence of Thomas Carlyle and Ralph Waldo Emerson, 1834-1872.. (Vol. 2). Houghton, Mifflin.
 • 1882. On Sir Walter Scott. BiblioBytes.
 • 1877. Characteristics. JR Osgood.
 • 1869. Heroes and hero-worship (Vol. 12). Chapman and Hall.
 • 1867. Shooting Niagra: And After?. Chapman and Hall.
 • 1864. The collected works of Thomas Carlyle (Vol. 12). Chapman and Hall.
 • 1858.Sartor Resartus:(1831). Chapman and Hall.
 • 1853. Occasional discourse on the nigger question. Bosworth.
 • 1842. Chartism. Chapman and Hall.
 • 1837. The French Revolution (Vol. 2). J. Fraser.
 • 1827. The State of German Literature. Critical Essays, 4, 67.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). Thomas Carlyle. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/thomas-carlyle/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 10/03/2020 | Laatste update: 08/07/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/thomas-carlyle/”>Toolshero: Thomas Carlyle</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Geef een reactie