Shiv Nadar biografie en quotes

Shiv Nadar - Toolshero

Shiv Nadar (geboren 14 juli 1945) is een Indiase miljardair, ondernemer, industrieel en filantroop. Hij is de oprichter van Hindustan Computers Limited (HCL), waar hij momenteel emeritus-voorzitter is. Hij richtte ook de Shiv Nadar Foundation op. HCL is actief over de hele wereld en is fysiek aanwezig in meer dan 42 landen. Shiv Nadar begon zijn bedrijf in een schuurtje, maar vandaag de dag is het bedrijf goed voor jaarlijks 8 miljard dollar omzet.

Shiv Nadar biografie

Vroege jaren

Shiv Nadal werd geboren in de Indiase plaats Moolaipozhi Village, op ongeveer 10 kilometer afstand van Tiruchendur, in het huidige district Thoothukudi. Zijn ouders waren Sivasubramaniya Nadar en Vamasundari Devi.

Educatie

Shiv Nadar begon de middelbare school aan de Town Higher Secondary School en studeerde daarna aan de Elango Corporation Higher Secondary School. In 1955 werd hij toegelaten tot de eerste klas en vervolgende zijn opleiding in Town High School tot 1957. Zijn middelbare opleiding voltooide hij aan de St. Josepth Boys Higher Secondary School.

Na het ontvangen van zijn middelbareschool-diploma, begon Nadar aan een pre-universitaire opleiding aan het American College in Madurai. Hij haalde daarna een diploma in Electrical and Electronics Engineering aan het PSG College of Technology in Coimbatore.

Loopbaan van Shiv Nadar

Na zijn afstuderen begon Nadar direct zijn loopbaan bij het bedrijf Cooper Engineering in Pune, onderdeel van de Walchand Group in 1967. Hij verhuisde echter al snel naar het noorden en voegde zich bij Delhi Cloth Mills (DCM) als ingenieur bij de afdeling voor rekenmachines.

In de grofweg tien jaar die volgde leerde hij veel interessante mensen kennen. Samen met zes anderen richtte hij Microcromp Limited op. Deze zes anderen waren Arjun Malhotra, Subhash Orora, Ajai Chowdhry, D.S. Pure en Yogesh Vaidya. Het bedrijf hield zich bezig met de verkoop van digitale rekenmachines onder de merknaam Televista.

De oprichting van Hindustan Computers Limited (HCL)

Het bedrijf werd hernoemd naar Hindustan Computers Limited (HCL) toen het officieel startte op een stuk land dat aan hen werd geschonken door de lokale overheid van Uttar Pradesh.

In 1977 veranderde de wetgeving in India waardoor grote Amerikaanse bedrijven zoals IBM en Coca-Cola vertrokken uit het land. Het gaf HCL de ruimte om meer marktaandeel te bemachtigen met de verkoop van hun microcomputers, ontwikkeld en geproduceerd in India zelf.

Internationale expansie HCL

Daarop werd in 1980 Far East Computers in Singapore opgericht door Nadar. Het bleek een enorm succes: in het eerste jaar werd een omzet gerealiseerd van ruim honderdduizend euro. Een jaar later werd het National Institute of Information Technology opgericht.

De instelling had als taak om tegemoet te komen aan de enorm snel toenemende behoefte aan computeronderwijs in India. Nadar investeerde fors in het bedrijf en werd uiteindelijk hoofdaandeelhouder in 2003.

Rond 1983 produceerde Hindustan Computers Limited naast de bekende 16-bits processors, maar ook een databasebeheersysteem. Een later volgde een volledig client-server systeem.

In die periode werd weer de wet gewijzigd en werd het importeren van technologie toegestaan. Nadar reisde de hele wereld over om kennis op te doen en onderdelen te kopen en startte vervolgens HCL America op, actief op de hardwaremarkt voor computers in de VS. Het bedrijf startte met problemen omdat ze geen milieuvergunning kregen, maar in 1991 draaide het groene cijfers door een samenwerking met Hewlett Packard.

HCL startte in 1994 een partnerschap met Nokia en Eriksson. Samen verkochten ze telefoons en zogenaamde mobiele switches in India. In 1998 besloot mede-oprichter Arjun Malhotra om een eigen onderneming te starten. Daarmee verloor het bedrijf een van de grootste aandeelhouders. Shiv Nadal besloot daarop HCI op de Indiase beurs te brengen, waardoor er weer voldoende kapitaal aanwezig was.

Tot 2006 ging het bedrijf met Nadar aan het roer nog verschillende belangrijke partnerschappen aan. Het doel was om het bedrijf wereldwijd actief te laten worden.

Nadar deed in 2007 afstand van de functie CEO, waarop Vineet Nayar zijn rol overnam. Hij bleef de grootste aandeelhouder en tevens voorzitter. In de vrije tijd die overbleef focuste hij voornamelijk op zijn filantropische doelstellingen. Vanaf 2008 werd zijn dochter Roshni Nadar Malhotra voorzitter.

Filantropische activiteiten

Ver voordat hij terugtrad als CEO, al in 1994, richtte Nadar de Shiv Nadar Foundation op. Zijn droom was om met de instelling te realiseren dat de toekomstige generaties van India zouden kunnen genieten van kwalitatief goed onderwijs. Ook opende hij verschillende scholen om kansarme kinderen onderwijs te bieden.

Bekende quotes van Shiv Nadar

  • “If you have excellent people, then you have to give them the power.”
  • “If you go to Wall Street, there is someone from Harvard, Stanford, etc, who relate to each other by the batch they studied in, the dorm they lived in, and so on.”
  • “A founder can carry an institution only so far, and then others have to step in, even the alumni. That’s how an institution becomes one.”
  • “Like education, healthcare also needs to be given importance.”
  • “Any institutions’ alumni are key to its growth. We are focused on giving a global experience to our students.”
  • “It is good to start as young as you can. What is more important is to carve out your vision and assess your readiness to start giving. Commitment and purpose are core to giving.”
  • “Education is and will be the most powerful tool for individual and social change, and we must do all that it takes to facilitate it.”
  • “If you are calm about your ambitions, you become confident of achieving what you set out to do.”
  • “We need a world class institution which will create leaders out of the children who have not had a good start in life.”
  • “When you live away from your family, your friends and faculty become your family.”
  • “Adaptability and constant innovation is key to the survival of any company operating in a competitive market.”
  • “We need schools like Doon and Mayo for the poor.”
  • “In the future, there are going to be various components of doing business that have to be looked at.”
  • “When you are running a business, there is a constant need to reinvent oneself. One should have the foresight to stay ahead in times of rapid change and rid ourselves of stickiness in any form in the business.”

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Shiv Nadar. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/shiv-nadar/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 30/03/2022 | Laatste update: 14/05/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/shiv-nadar/”>Toolshero: Shiv Nadar</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie