Shigeo Shingo biografie en boeken

Shigeo Shingo - toolshero

Shigeo Shingo (1909 – 1990) was een Japanse industrieel ingenieur die gespecialiseerd is in kwaliteitscontrole. Hij is bekend om verschillende kwaliteitstechniekconcepten zoals Poka Yoke, Mistake Proofing, SMED en Just in Time Production.Shigeo Shingo is daarnaast de grondlegger van Jidoka. Zijn bijdragen aan kwaliteitsverbeteringen hebben de westerse productiebenaderingen aanzienlijk beïnvloed.

Shigeo Shingo biografie

Shigeo Shingo is geboren in Saga, Japan. Hij ging eerst naar de Saga Technical High School en studeerde later industrial engineering aan Yamanashi Technical College, waar hij in 1930 afstudeerde.

Na zijn studie begon hij met een baan als technicus bij Taipei Railway Factory. Shigeo Shingo was in die tijd verantwoordelijk voor het meten van de efficiëntie van het productieproces, waaronder de werknemers.

Hij merkte al snel op dat het productieproces zijn productie-output nog niet had gemaximaliseerd, en dat het daarom niet efficiënt werkte. Shigeo Shingo besloot vervolgens om verschillende stimulansen voor het optimaliseren van de productie te onderzoeken en te proberen. Zijn successen bij Taipei Railway Factory waren het begin van alles waar hij tegenwoordig bekend om is.

Shigeo Shingo werkte in 1943 als productiemanager voor de Amano productiefabriek in Yokohamar. Zijn werk werd zeer gewaardeerd, omdat het de productiviteit bij de productiefabriek verdubbelde.

In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, ging Shigeo Shingo aan de slag als consultant voor de Japanese Management Association. In zijn functie adviseerde hij verschillende industrieën en fabrieken over hoe ze het management en het productieproces konden verbeteren. Voorbeelden van bedrijven waarmee hij heeft gewerkt zijn Mazda en Mitsubishi Heavy Industries.

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Binnen korte tijd bedacht Shigeo Shingo kwaliteitscontroleconcepten zoals de Single-Minute Exchange of Dies (SMED), dat hij in 1950 ontwikkelde.

Kort daarna bedacht hij in 1961 ook het concept Poka Yoke. De Poka Yoke was nog niet volledig ontwikkeld, maar in 1967 voerde Shigeo Shingo het concept zo uit dat er geen fouten optraden.

In de jaren 50 kreeg Shigeo Shingo een baan aangeboden bij Toyota, waar hij verantwoordelijk was voor het geven van een training die de productietijd vermindert en zowel de menselijke als machinale fouten in een van Toyota’s machines wegneemt.

Het zorgde ervoor dat hij het productiesysteem van Toyota kon meten en analyseren. Als resultaat van zijn onderzoek publiceerde Shigeo Shingo ‘A Study of the Toyota Production System’.

Zijn werk en bijdrage waren uitzonderlijk, en dit begon het publieke bewustzijn te vergroten. Daarom kreeg Shigeo Shingo in 1970 de Yellow Ribbon Medal uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan personen die door hun toewijding en doorzettingsvermogen tijdens het uitvoeren van hun professionele activiteiten publieke rolmodellen worden.

Rond 1977 stelde Shigeo Shingo vast dat om in een operationeel proces nul defecten te bereiken, het van cruciaal belang is om rekening te houden met het menselijke aspect in de dynamiek van de fabriek. Het is wat andere mechanische ingenieurs eerder misten en wat hij in overweging nam.

Shigeo Shingo verhuisde in 1980 naar de Verenigde Staten. In die tijd kwamen Japanse auto’s net op de Amerikaanse markt, en ze presteerden beter dan Amerikaanse auto’s, zowel op het gebied van kwaliteit als in prijs.

Shigeo Shingo was in de Verenigde Staten een van de weinige mensen die het Japanse kwaliteitscontrolesysteem begrepen, en daarom vertaalde hij het boek ‘A Study of the Toyota Production System’ naar het Engels. Omdat het Japanse kwaliteitsconcept grotendeels onbekend was in de Verenigde Staten, populariseerde hij deze concepten verder.

Shigeo Shingo gaf daarnaast lezingen, en hij assisteerde Amerikaanse en Europese bedrijven bij het implementeren van kwaliteitstechnieken in hun productieprocessen. Hij schreef ook verschillende boeken en papers over productie.

Het werk van Shigeo Shingo werd in de Verenigde Staten erkend. Daarom werd de Shingo Prize gemaakt als eerbetoon aan Shigeo Shingo. De prijs wordt toegekend aan personen die hebben uitgeblinkt op het gebied van productie. Zijn werk heeft ook de moderne productiefundamenten die tegenwoordig veel gebruikt worden, beïnvloed.

Shigeo Shingo quotes

  1. “There are four purposes of improvement: easier, better, faster, and cheaper. These four goals appear in the order of priority.”
  2. “Improvement usually means doing something that we have never done before.”
  3. “The most dangerous kind of waste is the waste we do not recognize.
  4. “Lean is a way of thinking- not a list of things to do.”
  5. “Those who are not dissatisfied will never make any progress.”
  6. “When you buy bananas all you want is the fruit not the skin, but you have to pay for the skin also. It is a waste. And you the customer should not have to pay for the waste.”
  7. “A relentless barrage of ‘why’s’ is the best way to prepare your mind to pierce the clouded veil of thinking caused by the status quo. Use it often.”
  8. “Are you too busy for improvement? Frequently, I am rebuffed by people who say they are too busy and have no time for such activities. I make it a point to respond by telling people, look, you’ll stop being busy either when you die or when the company goes bankrupt.”
  9. “Even the greatest idea can become meaningless in the rush to judgement. To gauge an idea as feasible we must cut our ties to the status quo and find the balance between constructive criticism and judgment. Within that balance we will uncover crucial input for making our ideas a reality.”
  10. “The best approach is to dig out and eliminate problems where they are assumed not to exist.”

Publicaties en boeken

  • 2017. The sayings of Shigeo Shingo: Key strategies for plant improvement. Routledge.
  • 1996. Quick changeover for operators: the SMED system. Productivity press.
  • 1994. Construction of a human full-length cDNA bank. Gene, 1502, 243-250.
  • 1992. The Shingo Production Management System: Improving Process Functions Manufacturing & Production. Productivity Press.
  • 1989. A study of the Toyota production system: From an Industrial Engineering Viewpoint. CRC Press.
  • 1988. Non-stock production: the Shingo system of continuous improvement. CRC Press.
  • 1987. The saving of Shigeo Shingo.
  • 1986. Zero quality control: Source inspection and the poka-yoke system. CRC Press.
  • 1985. A revolution in manufacturing: the SMED system. CRC Press.
  • 1982. Study of’Toyota’Production System from Industrial Viewpoint. Japan Management Association.
  • 1981. The Toyota production system. Tokyo: Japan Management Association, 52.
  • 1977. Fundamental principles of lean manufacturing. Enna Products Corporation.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Shigeo Shingo. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/shigeo-shingo/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 03/04/2018 | Laatste update: 25/06/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/shigeo-shingo/”>Toolshero: Shigeo Shingo</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.2 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 5

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie