Robert Dilts biografie en boeken

Robert Dilts - Toolshero

Robert Dilts (Robert Brian Dilts; 21 maart 1955) is een softwareontwikkelaar, schrijver, trainer, en coach op het gebied van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP omvat de meest invloedrijke componenten die betrokken zijn bij het produceren van menselijke ervaring: neurologie, taal en programmeren. Robert Dilts wordt sinds de jaren 1970 gezien als de belangrijkste ontwikkelaar, trainer en beoefenaar van NLP.

Robert Dilts biografie

Robert Dilts is een van de ontwikkelaars van de Neurologische Niveaus of Logische Niveaus en biedt een nuttige structuur voor het kijken naar wat er in een persoon, groep of organisatie gebeurt.

Hij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van NLP en is de auteur van de Encyclopedia of Systematic NLP & NLP New Coding. Hij is ook verantwoordelijk voor de input van verschillende ideeën op het gebied van Neurolinguïstisch Programmeren. Daarnaast heeft hij ook andere bekende boeken geschreven, zoals Sleight of Mouth, Beliefs: Pathways to Health and Well-Being, en NLP Volume 1.

Gratis e-book bij Toolshero

De persoonlijke bijdragen van Robert Dilts op het gebied van NLP vormen de basis van wat nu Systemisch Neurolinguïstisch Programmeren wordt genoemd. Voorbeelden van technieken van Robert Dilts zijn Reimprinting, Sleight of Mouth-patronen, de Spellingstrategie, de Allergietechniek en de Walt Disney methode.

Hij is ook een van de ontwikkelaars van en expert in de principes en technieken van Success Factor Modeling. Dit is een proces dat ontworpen is om de cruciale succesfactoren te identificeren en toe te passen die nodig zijn om groei en ontwikkeling van opkomende technologiebedrijven te stimuleren.

Robert Dilts heeft verschillende boeken geschreven over hoe dit proces kan worden gebruikt om leiderschap, creativiteit, communicatie en teamontwikkeling te versterken.

Tijdens zijn carrière als trainer en coach heeft hij gewerkt met grote organisaties zoals de Wereldbank, Bank of America, Apple Computer en Ernst & Young. Robert Dilts heeft ook lezingen over NLP gegeven aan het European Forum for Quality Management, de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en Harvard University.

In 1969 ging Dilts naar Junipera Serra High School in Californië. Van 1973 tot 1978 studeerde hij en behaalde hij zijn Bachelor of Arts aan de University of California.

In zijn eerste jaar studeerde hij Aesthetic Studies. In zijn tweede jaar stapte hij over naar Physics and Calculus en in tijdens zijn derde jaar studeerde hij Political Philosophy. Tijdens zijn studie kreeg Dilts de President’s Undergradate Fellowship toegekend voor een onderzoek dat hersengolven en oogbewegingen met elkaar in verband bracht.

Uiteindelijk ontwierp hij zijn eigen graad in Behavioral Engineering waarin hij systeemtheorie, psychologie, biofeedback, computerwetenschap en neurologie combineerde.

Vanaf 1979 was Robert Dilts gedurende drie jaar onderzoeksdirecteur bij Not Ltd. Dotar. Hij startte en leidde onderzoeksactiviteiten op het gebied van NLP. Samen met Leslie Lebeau, Dabid Gordon en Maribeth Meyers, ontwierp hij het leerplan en de testprocedures voor de eerste NLP beoefenaar en de Master Practitioner certificeringsprogramma’s.

In 1981 richtte hij zelf Behavioral Engineering op. Deze organisatie was een computersoftwarebedrijf dat Neurolinguïstisch Programmeren gebruikte om interactieve producten voor educatie, training en persoonlijke ontwikkeling te maken.

Hij vervolgde zijn carrière door in 1982 Robert Dilts Consulting op te richten en biedt nog steeds advies- en trainingssessies voor NLP-instituten en -organisaties over de hele wereld.

In 1991 ontwierpen en verzorgden Robert Dilts en Tod Erpstein trainingen aan de NLP University, gericht op het begin tot geavanceerde toepassingen van NLP voor communicatie, leiderschap, innovatie en probleemoplossing. De universiteit biedt een nieuwe structuur voor het voltooien van een NLP opleiding en omvat de nieuwste tools, modellen en onderzoeken op het gebied van Neurolinguïstisch Programmeren.

In 1998 richtte hij Neurolink International op. Dit was een multichannel biofeedback-apparaat dat gelijktijdig de activiteit in de hartslag, lichaamstemperatuur en de hersenhelften in de gaten hield en registreerde.

In 1999 Richtte Robert Dilts de Dilts Strategy Group op, een advies-, coachings- en trainingsbedrijf. De organisatie geeft adviessessies in meer dan 25 landen en heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van strategische kennis en gedragsvaardigheden door middel van Success Factor Modelling om de groei en ontwikkeling van individuen en organisaties te ondersteunen.

Hij was meer dan 15 jaar universitair hoofddocent aan de ISVOR Fiat School of Management. Hij heeft geholpen met de ontwikkeling van programma’s voor leiderschap, innovatie, waarden en systematisch denken.

Vanaf 2001 was hij gedurende 3 jaar Wetenschappelijk Hoofd en Algemeen Directeur voor ISVOR Dilts Leadership Systems. Dit was een samenwerkingsverband tussen ISVOR Fiat en Dilts Strategy Group. ISVOR Dilts Leadership Systems leverde een reeks innovatieve programma’s voor leiderschapsontwikkeling aan grote bedrijven op wereldwijde schaal.

Robert Dilts was ook mede-oprichter van de International Association for Generative Change (IAGC) in 2012. De missie van de organisatie is om een succesvol en betekenisvol leven te creëren en te focussen op het ontwikkelen en behouden van persoonlijke relaties door het gebruiken van verschillende technieken.

Tijdens zijn carrière werkte Robert Dilts ook aan een project met de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, waar hij een bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van organisatieleren door trainers, instructeurs en presentatoren communicatievaardigheden te leren.

Op dit moment is Robert Dilts Director of Training bij de NLP University en geeft hij nog steeds trainings-, advies- en coachingssessies aan ondernemers en multinationale ondernemingen via Robert Dilts Consulting en Dilts Strategy Group.

Bekende quotes

 1. “Flexibility comes from having multiple choices; wisdom comes from having multiple perspectives.”
 2. “My experience is that inventors come in all sizes, all nationalities, all ages. The only thing I’m sure of is that inventors are always stubborn.”

Publicaties en boeken van Robert Dilts et al.

 • 2012. Beliefs: Pathways to health and well-being. Crown House Publishing.
 • 2010. NLP II The Next Generation. Capitola: Meta Publications.
 • 2009. The Hero’s Journey: A voyage of self-discovery. Crown House Publishing.
 • 2006. Sleight of mouth: The magic of conversational belief change. Recording for the Blind & Dyslexic.
 • 2004. Coaching with NLP. Junfermann, Paderborn.
 • 2003. From coach to awakener. Capitola, CA.: Meta Publications.
 • 2003. El Poder de la Palabra Programación Neurolingüística. PNL. Ediciones Urano, SA de CV.
 • 2000. Encyclopedia of systemic neuro-linguistic programming and NLP new coding. NLP University Press.
 • 1999. Liderazgo Creativo. Pnl.
 • 1998. Modeling with NLP. Capitola, CA: Meta Publications.
 • 1997. Vinci et Holmes Stratégies du génie-La Méridienne. Paris (ISBN 2-904-29926-2).
 • 1997. Tools of the Spirit. Capitola, CA: Meta.
 • 1997. Cómo cambiar creencias con la PNL. Editorial Sirio, SA.
 • 1996. Visionary leadership skills: Creating a world to which people want to belong. Meta Pubns.
 • 1996. Las creencias: Caminos hacia la salud y el bienestar. Urano.
 • 1996. Aristote et Einstein.
 • 1995. Strategies of genius(Vol. 3). Meta Pubns.
 • 1995. Dynamic learning (Vol. 426). Cupertino, CA: Meta Publications.
 • 1994. Strategies of Genius, vol. 1. Cupertino (Californie), Metapublications, 162.
 • 1994. Effective presentation skills. Meta Pubns.
 • 1994. Croyances et santé. La Méridienne: Desclée de Brouwer.
 • 1993. Skills for the Future. USA: Meta Publication.
 • 1991. Tools for dreamers. Cupertino, Calif.: Meta.
 • 1990. Changing belief systems with NLP. Meta Publications.
 • 1980. Neuro-linguistic programming. Meta.
 • 1980. NLP (Vol. 1).

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Robert Dilts. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/robert-dilts/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 10/03/2018 | Laatste update: 18/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/robert-dilts/”>Toolshero: Robert Dilts</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie