Peter Kraljic

Peter Kraljic - ToolsHero

Peter Kraljic (1939) is een gepensioneerde McKinsey & Company directeur, locatie Düsseldorf , die verschillende management posities heeft bekleed. Tevens is hij grondlegger van de Inkoop Portfolio Matrix (1983), een model/ hulpmiddel om de inkoop portfolio van een bedrijf te analyseren.

Biografie Peter Kraljic

Peter Kraljic behaalde een Mastergraad (MSc.) in metaalbewerking aan de Universiteit van Ljubljana in Slovenië. Zijn doctoraat (Ph.D.) behaalde hij aan de Polytechniek Universiteit in Hannover in Duitsland. Later behaalde hij nog een Mastergraad (MSc.) in het vakgebied business management aan de INSEAD business school in Frankrijk.

In zijn carrière heeft hij zich vooral gericht op industriële klanten binnen de farmaceutische en automatiek branche en de staal en aluminium sector. Daarnaast hield hij zich ook bezig met personeelsontwikkeling binnen McKinsey & Company.

Naast zijn baan als directeur heeft Peter Kraljic verschillende wetenschappelijke artikelen gepubliceerd voor bladen zoals Harvard Business Review (HBR.org) en Le Figaro Economic.

Als nevenactiviteit heeft hij verschillende speciale projecten in Duitsland en Frankrijk begeleid op het gebied van economie stimulatie en werkverschaffing.

Uiteindelijk ging Peter Kraljic in 2002 met pensioen.

Bekende publicaties en boeken van Peter Kraljic et al.

  • 2002. Moderene Dienstleistungen am Arbeitsmarkt. Vorschläge der Kommission zum Abbau der Arbeitslosigkeit und zur Umstrukturierung der Bundesanstalt für Arbeit.
  • 1990. The economic gap separating East and West. Columbia Journal of World Business, 25(4), 14-19.
  • 1988. Zukunftsorientierte Beschaffungs-und Versorgungsstrategie als Element der Unternehmensstrategie. In Handbuch Strategische Führung (pp. 477-497). Gabler Verlag.
  • 1986. Gedanken zur Entwicklung einer zukunftsorientierten Beschaffungs-und Versorgungsstrategie. Beschaffung—ein Schwerpunkt der Unternehmensführung. Landsberg, 72-93.
  • 1985. Versorgungsmanagement statt Einkauf. Harvard Manager, 7(1).
  • 1983. Purchasing must become supply management. How Managers Can Guard Against Material Disruption by Formulating a Supply Strategy. Harvard Business Review, 107-117.
  • 1977. Neue Wege im Beschaffungsmarketing. Manager Magazin, 7(11), 72-80.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2013). Peter Kraljic. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/peter-kraljic/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/peter-kraljic/”>ToolsHero: Peter Kraljic</a>

Interessant artikel? Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Peter Kraljic, 5 / 5 (1 votes)

Vond je dit artikel interessant?

Wil je je persoonlijke en professionele vaardigheden een boost geven? En heb je geen tijd om allerlei uitgebreide journals te lezen? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! Wij hebben het uitzoekwerk voor je gedaan en alles praktisch samengevat.

Bekijk onze abonnementen