Norbert Wiener biografie en boeken

Norbert Wiener - Toolshero

Norbert Wiener (1894-1964) was een Joods-Amerikaanse wiskundige die bekend is geworden als grondlegger van de management cybernetics. Norbert Wiener was tevens een expert in stochastisch processen (kansberekeningsmodellen) en heeft belangrijke wetenschappelijke bijdragen geleverd op het gebied van de elektrotechniek, telecommunicatie en meet- en regeltechniek.

Biografie Norbert Wiener

Norbert Wiener was een zeer intelligente man en bewees dat door op zijn 14de jaar een BA graad te halen en op 17 jarige leeftijd te promoveren op het gebied van wiskundige logica.

In zijn jongere jaren doceerde Norbert Wiener filosofie aan de Harvard Universiteit. Daarna ging hij in 1916 aan de slag bij General Electric als ingenieur.

Gratis e-book bij Toolshero

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak wilde Norbert Wiener graag zijn diensten bewijzen. Een echte rol in de Eerste Wereldoorlog kreeg hij niet. Na een aantal keer te zijn afgewezen heeft Norbert Wiener uiteindelijk minder dan een jaar als soldaat gediend.

Na de Eerste Wereldoorlog had Norbert Wiener als docent gesolliciteerd bij zowel de Harvard Universiteit als de Universiteit van Melbourne.

Bij beide kreeg hij geen vaste aanstelling. Uiteindelijk is hij aan de slag gegaan als Wiskunde docent aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daar heeft hij zich weten op te werken tot hoogleraar.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde hij zijn bijdragen aan wiskundig geoptimaliseerde vuurgeleiding van artillerie en aan een tijdreeksanalyse voor het bepalen van de optimale grootte van scheepskonvooien met het oog op onderzeebootaanvallen.

Daarnaast waren zijn belangrijkste bijdragen tijdens de Tweede Wereldoorlog terug te vinden in kansberekeningen met de naam ‘Wienerproces’ en het ‘Wiener-integraal’.

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Norbert zich tegen de inzet van wetenschap voor de wapenindustrie en heeft hij zich vooral bezig gehouden met de ontwikkeling van de theorieën rondom cybernetica, robotica, computer controle en automatisering.

Norbert Wiener was een sterk voorstander van automatisering om de levensstandaard te verbeteren en de economische onderontwikkeling te beëindigen. In 1950 adviseerde hij de regering van India op dit vlak.

Tot aan zijn dood (1964) is Wiener actief geweest als hoogleraar, adviseur en onderzoeker.

Norbert Wiener heeft in de loop der tijd een aantal onderscheidingen mogen ontvangen waaronder:

 • Bôcher Memorial Prize in 1933 en the National Medal of Science in 1963, overhandigd door president Johnson op het Witte Huis Ceremony in januari 1964, kort voor zijn dood.
 • US National Book Award (1965) in de wetenschap, filosofie en religie.
 • De Universiteit van Maryland heeft het Norbert Wiener Centrum voor harmonische analyse en toepassingen opgezet, ter ere van hem.
 • De krater Wiener aan de andere kant van de maan is naar hem vernoemd.

Word lid van Toolshero

Bekende publicaties en boeken

 • 1988. The Human Use of Human Beings: Cybernetics and Society. The Perseus Books Group.
 • 1961. Cybernetics: Control and Communication in the Animal and the Machine. Mit Press Ltd.
 • 1959. Nonlinear Problems in Random Theory.
 • 1958. The prediction theory of multivariate stochastic processes II. Journal: Acta Mathematica – ACTA MATH, vol. 99, no. 1, pp. 93-137.
 • 1957. The prediction theory of multivariate stochastic processes. Journal: Acta Mathematica – ACTA MATH, vol. 98, no. 1, pp. 111-150.
 • 1949. Cybernetics. Journal: American Journal of Physics – AMER J PHYS, vol. 17, no. 4.
 • 1945. The Role of Models in Science. Journal: Philosophy of Science, vol. 12, no. 4.
 • 1943. Behavior, Purpose and Teleology. Journal: Philosophy of Science, vol. 10, no. 1.
 • 1933. Notes on random function. Journal: Mathematische Zeitschrift – MATH Z, vol. 37, no. 1, pp. 647-668.
 • 1930. Generalized harmonic analysis. Journal: Acta Mathematica – ACTA MATH, vol. 55, no. 1, pp. 117-258

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2011). Norbert Wiener. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/norbert-wiener/

Originele publicatiedatum: 16/01/2011 | Laatste update: 24/01/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/norbert-wiener/”>Toolshero: Norbert Wiener</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie