Michelle Obama biografie, quotes en boeken

Michelle Obama - Toolshero

Michelle Obama (Michelle LaVaughn Robinson Obama, geboren op 17 januari 1964) is advocate, schrijfster en de voormalige first lady van de Verenigde Staten (van 2007 tot 2017). Michelle Obama is de echtgenote van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Michelle Obama biografie

Michelle Obama groeide op in een hardwerkend middenstandsgezin in South Chicago, dat vroeger gesegregeerd was. Ze groeide op met haar ouders en haar broer Craig. Haar vader Fraser leed aan de hersenziekte multiple sclerose (MS). Toch zorgde hij er altijd voor dat hun moeder Marian Michelle en Craig kon opvoeden.

Marian leerde haar kinderen al veel op jonge leeftijd. Toen ze vier jaar waren, konden Michelle Obama en Craig allebei al lezen. Michelle Obama blonk uit op school. Net als haar broer Craig sloeg Michelle groep vier over bij de basisschool Bryan Mawr Elementary School.

Gratis e-book bij Toolshero

In groep acht werd Michelle uitgekozen om deel te nemen aan een programma voor begaafde kinderen. Dit programma, in de Verenigde Staten ook wel Gifted and Talented Education (GATE) genoemd, omvat speciale onderwijspraktijken, -procedures en -theorieën die worden aangeboden aan getalenteerde leerlingen. Dankzij dit programma kon Michelle Obama extra vakken in Frans en biologie volgen bij een lokaal community college.

Haar inspanningen werden beloond en zorgden ervoor dat ze bij de Whitney M. Young Magnet High School werd toegelaten. Daar ervaarde ze voor het eerst een leeromgeving waarin sprake was van diversiteit. Vanuit haar perspectief kon ze leren van mensen die andere levenservaringen hadden en daardoor ook andere standpunten en meningen.

Om naar de Whitney M. Young Magnet High School te gaan, moest Michelle Obama elke ochtend om zes uur van huis vertrekken en een uur met de bus reizen. Ze werd er penningmeester van de leerlingenraad en lid van de National Honor Society. In 1981 haalde ze haar diploma als salutatorian, een academische titel die wordt gegeven aan de op één na beste leerling van alle geslaagden binnen een bepaald discipline.

Michelle Obama was toegewijd aan het verbeteren van haar kennis en het bereiken van haar volledige potentie. Ze ging naar de universiteit van Princeton, waar ze sociologie studeerde met de focus op Afrikaans-Amerikaanse studies. Tijdens haar studie was Michelle ook vaak betrokken bij buitenschoolse activiteiten.

Op Princeton werd ze lid van het Third World Center, dat tegenwoordig het Carl A. Fields Center for Equality and Cultural Understanding heet. Het doel van dit centrum was om een ontmoetingsplek te creëren waar de politieke, culturele en sociale bewegingen van minderheidsgroepen in de Verenigde Staten bestudeerd werden.

Michelle Obama begeleidde daarnaast andere studenten, hielp bij het runnen van een kinderopvang en zette een leesprogramma op voor de kinderen van het universiteitspersoneel. Michelle studeerde in 1985 af met haar onderzoek naar de banden tussen alumni van de universiteit en hun gemeenschappen.

Na Princeton ging Michelle Obama naar de Harvard Law School. Tijdens deze opleiding deed ze ook iets terug voor de gemeenschap door te werken bij het rechtsbijstandbureau van Harvard, waar ze mensen met weinig inkomen hielp met huisvestingszaken. Het bureau verwacht van leden dat zij minstens 20 uur per week wijden aan de juridische praktijk en aanverwante activiteiten waarbij studenten werken onder toezicht van de docenten. Michelle Obama werkte dan ook hard tijdens haar opleiding aan de Harvard Law School, waar ze in 1988 met een Juris Doctor-graad afstudeerde.

Michelle Obama begon haar carrière bij Sidley Austin, een van de grootste advocatenkantoren in de VS. Ze werkte daar als advocaat-medewerker en hield zich vooral bezig met marketing en intellectueel eigendom. In deze periode ontmoette ze Barack Obama voor het eerst. Ze was zijn mentor voor een zomerstage.

Barack was onder de indruk van haar schoonheid en vroeg haar meerdere keren mee uit. Michelle bleef professioneel en sloeg de uitnodiging meerdere keren af, totdat hij aanbood om ontslag te nemen. Ze trouwden nog geen twee jaar later op 3 oktober 1992.

In 1991, vlak voor hun huwelijk, besloot Michelle Obama om haar carrière voort te zetten in de publieke sector. Het was onderdeel van haar strategie om Baracks carrière te ondersteunen. Michelle Obama besloot om als assistent van burgemeester Richard Daley te gaan werken, die burgemeester van Chicago was van 1989 tot 2011. Ze werkte ongeveer een jaar voor de burgemeester.

Daarna werd ze de uitvoerend directeur van Public Allies in Chicago, een maatschappelijke organisatie die jonge leiders met een passie voor sociale impact vindt en traint door hen te verbinden met sociale problemen en goede doelen die hun passie aanwakkeren. Michelle vervulde deze functie tot 1996, toen ze besloot om als decaan van studentenservices te gaan werken bij de universiteit van Chicago. Haar doel was om de campus te verbinden met de gemeenschap. Michelle Obama creëerde en implementeerde daarom het eerste gemeenschapsprogramma van de universiteit van Chicago.

In 2002 werd Michelles toewijding aan het bereiken van haar doelen goed zichtbaar toen ze uitvoerend directeur ‘gemeenschapsbanden en externe betrekkingen’ werd bij het ziekenhuis van de universiteit van Chicago. Binnen een paar jaar, namelijk in 2005, klom Michelle Obama op tot vicevoorzitter van deze afdeling van de universiteit. Ze was nu verantwoordelijk voor het diversiteitsprogramma van het ziekenhuis en alle initiatieven die te maken hadden met de band tussen het ziekenhuis en de gemeenschap.

Zowel Michelle als Barack Obama waren hardwerkende mensen die moesten omgaan met lange werktijden en de verantwoordelijkheden die bij hun banen hoorden. In 2007 besloot Michelle echter om Barack Obama te helpen bij zijn campagne toen hij in de race was voor het presidentschap. Daarom ging Michelle Obama parttime werken en nam ze onbetaald verlof op om Barack Obama te helpen.

In 2009 werd Michelle Obama de first lady van de Verenigde Staten. Ze startte al snel verschillende campagnes om het welzijn van het volk te verbeteren. Zo lanceerde Michelle Obama in 2010 bijvoorbeeld ‘Let’s Move!’, een initiatief dat ernaar streeft om kinderobesitas binnen één generatie uit te roeien. Ze richtte ook ‘Joining Forces’ op, een initiatief dat militaire families ondersteunt om militairen een soepele overgang naar de arbeidsmarkt te bieden.

Daarnaast was Michelle betrokken bij andere campagnes die kinderen helpen om hun volledige potentie te bereiken, zoals ‘Reach Higher’ en ‘Let Girls Learn’. Reach Higher werd gelanceerd in 2014. Michelle Obama probeerde hiermee alle leerlingen in de Verenigde Staten te inspireren om de regie te nemen over hun eigen toekomst door deel te nemen aan een onderwijsprogramma na de middelbare school dat nieuwe baankansen biedt. Met Let Girls Learn probeerde Michelle Obama tienermeisjes zonder diploma te helpen om een opleiding te volgen die hun toekomst vorm kan geven.

Michelle Obama heeft bovendien veel werk gestoken in het verbeteren van diversiteit. Ze was betrokken bij het verbeteren van de volksgezondheid en had een grote interesse in het scheppen van een betere toekomst voor de volgende generaties.

Michelle Obama was tegelijkertijd, en dat is ze nog steeds, een toegewijde moeder voor haar kinderen. Malia Ann werd geboren in 1998 en Natasha (Sasha) in 2001. Beide dochters studeren nu aan de universiteit.

Michelle Obama geniet van de tijd die ze kan doorbrengen met haar kinderen, echtgenoot en andere familieleden. Ze hebben een hechte band met hun familieleden en genieten samen van de reizen die ze maken, bijvoorbeeld naar Hawaï waar ze Baracks familie ontmoeten. Michelle Obama en haar gezin wonen momenteel in Washington.

Onderwijs en opleiding

Michelle Obama leerde thuis al op jonge leeftijd dat onderwijs de sleutel tot succes is. Haar opa zei altijd dat het haar plicht was om te studeren en haar eigen lot te bepalen. Michelle weet uit ervaring dat haar opleiding haar gemaakt heeft tot wat ze nu is.

Omdat haar moeder Michelle al boeken gaf en haar onderwees voordat ze naar school ging, voelde ze zich op haar gemak in de klas. Haar moeder en andere familieleden, zoals haar opa, zeiden altijd tegen haar dat kinderen alles konden worden wat ze wilden als ze er maar hard genoeg voor werkten.

Op school werd ze geholpen door haar leraren en familieleden om haar persoonlijke groei te versterken en interesses te bepalen. Op de Whitney M. Young Magnet High School verbeterde Michelle Obama haar academische vaardigheden en ze was ervan overtuigd dat ze haar opleiding kon voorzetten bij een topuniversiteit.

Michelle Obama werd opgevoed met waarden als stille kracht en waardigheid en haar hele familie leerde haar dat ze met vertrouwen en toewijding alles kon bereiken wat ze maar wilde. Daarom is de academische voortgang die Michelle boekte een afspiegeling van alles wat haar werd geleerd. Ze slaagde erin om haar diploma in sociologie te halen aan de universiteit van Princeton en behaalde al snel haar Juris Doctor-graad aan de Harvard Law School.

Vanwege Michelle Obama’s persoonlijke ervaringen met de mogelijke voordelen van onderwijs is ze actief betrokken bij onderwijsinitiatieven.

Bekende boeken

Het ontwikkelingstraject van Michelle Obama heeft veel mensen over de hele wereld geïnspireerd. Ze groeide op in de South Side van Chicago, maar door hard te werken slaagde ze erin om de first lady van de Verenigde Staten te worden. Niets is vanzelf gegaan voor Michelle, maar ze bleef sterk, wat er ook voor zorgde dat zij iets kon terugdoen voor het publiek. Haar toespraken, interviews en betrokkenheid bij initiatieven voor armoedebestrijding, onderwijs en gezondheid hebben allemaal bijgedragen aan haar populariteit.

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 gaf Michelle Obama het publiek inzicht in de soort rol die zij als first lady zou vervullen als Barack Obama president zou worden. Het boek ‘Michelle Obama in her Own Words’ laat haar normen en waarden zien door citaten te verzamelen uit haar carrière als advocate, als werkneemster van de burgemeester van Chicago en uit interviews die ze gaf tijdens de verkiezing.

Nadat ze haar rol had vervuld als first lady schreef Michelle Obama de New York Times-bestseller ‘Becoming’, die vertaald werd in 24 talen. In dit boek beschrijft ze de ervaringen die haar hebben gevormd tot wie ze nu is. Het boek is haar persoonlijke verhaal, in haar eigen woorden opgeschreven. Michelle vertelt over haar jeugd, school en universiteit, moederschap, uitdagingen en teleurstellingen. Ongeveer twee weken na het verschijnen van het boek in 2018 waren er al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes van Michelle Obama

 1. “Women in particular need to keep an eye on their physical and mental health, because if we’re scurrying to and from appointments and errands, we don’t have a lot of time to take care of ourselves. We need to do a better job of putting ourselves higher on our own ’to do’ list.”
 2. “There are still many causes worth sacrificing for, so much history yet to be made.”
 3. “America is just downright mean.”
 4. “And let’s be clear: It’s not enough just to limit ads for foods that aren’t healthy. It’s also going to be critical to increase marketing for foods that are healthy.”
 5. “Through my education, I didn’t just develop skills, I didn’t just develop the ability to learn, but I developed confidence.”
 6. “Just try new things. Don’t be afraid. Step out of your comfort zones and soar, all right?”
 7. “You should never view your challenges as a disadvantage. Instead, it’s important for you to understand that your experience facing and overcoming adversity is actually one of your biggest advantages.”
 8. “We need to do a better job of putting ourselves higher on our own ’to do’ list.”
 9. “Choose people who lift you up.”
 10. “With every word we utter, with every action we take, we know our kids are watching us. We as parents are their most important role models.”
 11. “I am coming down from the mountaintop to tell every young person that is poor and working class, and has been told regardless of the color of your skin that you don’t belong, don’t listen to them. They don’t even know how they got at those seats.”
 12. “For me, becoming isn’t about arriving somewhere or achieving a certain aim. I see it instead as forward motion, a means of evolving, a way to reach continuously toward a better self. The journey doesn’t end.”
 13. “At fifty-four, I am still in progress, and I hope that I always will be.”
 14. “If my future were determined just by my performance on a standardized test, I wouldn’t be here. I guarantee you that.”
 15. “When I hear about negative and false attacks, I really don’t invest any energy in them, because I know who I am.”
 16. “Whether you come from a council estate or a country estate, your success will be determined by your own confidence and fortitude.”

Boeken en publicaties

 • 2018. Becoming. Crown Publishing Group (NY).
 • 2015. Remarks by the First Lady at Opening of the Whitney Museum. Opening Remarks, Whitney Museum Opening Ceremony, New York, April, 30.
 • 2015. Michelle Obama. America’s First Ladies: A Historical Encyclopedia and Primary Document Collection of the Remarkable Women of the White House: A Historical Encyclopedia and Primary Document Collection of the Remarkable Women of the White House, 372.
 • 2014. The campaign for junk food. New York Times, 28.
 • 2014. Remarks of the President and First Lady at the College Opportunity Summit. Office of the White House Press Secretary, January, 16.
 • 2013. The Obama MO. Wall Street Journal, 17.
 • 2012. Let’s keep moving!. Phi Delta Kappan, 93(7), 8-9.
 • 2012. American grown: The story of the White House kitchen garden and gardens across America. Crown Books
 • 2011. How the military boosts the bottom line. US News Weekly, 19.
 • 2010. Michelle on a mission. Newsweek, 40-41.
 • 2010. First Lady Michelle Obama launches Let’s Move: America’s move to raise a healthier generation of kids. The White House.
 • 2010. A food bill we need. The Washington Post, 2.
 • 2009. A Mother’s Love. Essence, 109.
 • 2008. Michelle Obama: As Barack’s First Lady, I Would Work to Help Working Families and Military Families. US News, 1.
 • 1985. Princeton educated Blacks and the Black community. Senior Thesis Princeton University.
 • 1983. Nutritional status and anthracycline cardiotoxicity in children. Southern Medical Journal, 76(5), 577-578

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2020). Michelle Obama. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/michelle-obama/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 17/12/2020 | Laatste update: 21/06/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/michelle-obama/”>Toolshero: Michelle Obama</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie