Masaaki Imai

Masaaki Imai biografie & quotes - Gemba Kaizen goeroe | ToolsHero.nl

Masaaki Imai (1930) is één van de grondleggers en welbefaamd adviseur op het gebied van de management- en kwaliteitsfilosofie Gemba Kaizen en de lean methode. Vooral de doorontwikkeling van het continu verbeteren binnen organisaties in de vorm van een filosofie, maakte Masaaki Imai tot pionier en leider over de gehele wereld.

Biografie Masaaki Imai

In 1955 behaalde Masaaki Imai zijn Bachelor graad (BSc.) aan de universiteit van Tokyo waar zijn voorliefde voor continu verbeteren ontwikkelde.

In 1962 richtte Masaaki Imai het topmanagement werving- en selectiebureau Cambridge Corp. op. Tot 1976 begeleidde hij in Japan meer dan 200 organisaties als adviseur bij werving, ontwikkeling en organisatorische vraagstukken. Tussen 1976 en 1986 was Masaaki Imai voorzitter van de Japanse federatie voor recruitment en werkgelegenheid organisaties.

Gratis e-book bij Toolshero

In 1985 richtte Masaaki Imai het Kaizen Instituut (ook bekend als Kaizen Institute Consulting Group (KICG)) op om Westerse organisaties te helpen. Masaaki Imai ontwikkelde met zijn collega’s allerlei concepten, werkvormen en systemen waarbij Gemba Kaizen (hét continu verbeteren) het uitgangspunt was. Inmiddels heeft Kaizen Instituut vestigingen in meer dan 30 landen over de hele wereld.

Masaaki Imai publiceerde in 1986 zijn boek genaamd Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success. Dit boek was meteen wereldwijd een bestseller waardoor het concept ‘Kaizen’ internationaal vanuit Japan werd geïntroduceerd op corporate en management niveau. Inmiddels zijn van dit boek ruim 300.000 verkocht in maar liefst 16 verschillende talen.

In mei 1997 werd Gemba Kaizen: a common sense, low-cost approach to management, en een vervolg op Kaizen uitgegeven door McGraw-Hill in New York.

De Franse, Nederlandse, Portugese en Duitse vertalingen werden gelijktijdig gepubliceerd. De Spaanse, Indonesische en Chinese vertalingen werden gepubliceerd in 1998.

Vandaag de dag gebruiken organisaties en bedrijven over de gehele wereld de ‘Kaizen’ filosofie voor het verbeteren van de productiviteit, snelheid, kwaliteit en winst, tegen minimale kosten, tijd en inspanning, om de gewenste resultaten te bereiken. Masaaki Imai ’s organisatie KICG ondersteunt organisaties van elke omvang in Europa, Azië-Pacific, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika, in alle bedrijfssectoren. Zij bieden brede consultancy, training en certificering (Kaizen College), en benchmarking diensten.

Masaaki Imai zelf is ook nog steeds actief en is zowel ambassadeur als visionair van de organisatie.

Hij vliegt de gehele wereld over en neemt deel aan allerlei conferenties om vooral zijn unieke en overtuigende boodschappen over Gemba Kaizen en lean methode te delen.

Een overtuigend kenmerk van de ‘Kaizen’ filosofie is de zowel top-down als bottom-up aanpak waardoor er een duurzame en gedragen cultuur ontstaat en wordt ontwikkeld.

Bekende quotes van Masaaki Imai

 1. “The starting point for improvement is to recognize the need.”
 2. “Don’t wait for the perfect solution.”
 3. “Ask “why” five times.”
 4. “When you solve one problem, you will see ten more.”
 5. “Seek the wisdom of ten people rather than the knowledge of one.”
 6. “Be present with your co-workers and staff.”
 7. “Kaizen is everyday improvement, everybody improvement, everywhere improvement.”
 8. “The message of the Kaizen strategy is that not a day should go by without some kind of improvement being made somewhere in the company.”

Bekende publicaties en boeken van Masaaki Imai et al.

 • 2012. Gemba Kaizen: A Commonsense Approach to a Continuous Improvement Strategy. Mcgraw-Hill Education – Europe.
 • 2009. Kaizen: key to success Japanese companies
 • 1999. Gemba kaizen. Berrett-Koehler Communications.
 • 1997. Gemba Kaizen: a common sense, low-cost approach to management. McGraw-Hill.
 • 1986. Kaizen: The key to Japan’s competitive success. New York, itd: McGraw-Hill.
 • 1985. 16 Ways to Avoid Saying No
 • 1978. Never Take YES for an Answer – An Inside Look at Japanese Business for Foreign Businessmen
 • 1975. The Japanese businessman: An introduction to his behaviour and business strategy.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2009). Masaaki Imai. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/masaaki-imai/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/masaaki-imai/”>ToolsHero: Masaaki Imai</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Tags:

Geef een reactie