Larry Ellison biografie, vermogen en quotes

Larry Ellison - Toolshero

Larry Ellison (Lawrence Joseph Ellison; geboren 17 augustus 1944) is een Amerikaanse zakenmagnaat en investeerder. Larry Ellison is de medeoprichter, voorzitter, Chief Technology Officer (CTO) en voormalig Chief Executive Officer (CEO) van het Amerikaanse computertechnologiebedrijf Oracle Corporation.

In dit artikel vind je een biografie van Larry en zijn verhaal als oprichter van Oracle Corporation. Ook vind je meer informatie over zijn privérelaties, zijn bezittingen en zijn liefde voor sport.

Larry Ellison biografie

Larry Ellison werd geboren in New York City. Zijn moeder was een ongehuwde Joodse vrouw en zijn vader was een Italiaans-Amerikaanse piloot van de United States Army Air Corps. Op de leeftijd van negen maanden kreeg kleine Larry een ernstige longontsteking. Zijn moeder gaf het kind daarop weg ter adoptie aan haar oom en tante. Larry ontmoette haar pas weer toen hij 48 jaar oud was.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij herinnert zich zijn adoptiemoeder als een warm en liefdevol figuur, in tegenstelling tot zijn afstandelijke adoptievader. Louis Ellison was een overheidsfunctionaris die grote rijkdom vergaarde door middel van investeringen in onroerend goed in Chicago. Tijdens de Grote Depressie verloor hij zijn klein fortuin.

Hoewel opgevoed in een religieuze setting, bleef Larry Ellison sceptisch tegenover religie. Hij weigerde om die redenen ook een bar mitswa te vieren op dertienjarige leeftijd. Hij zei daarover: hoewel ik denk dat ik in zekere zin religieus ben, identificeer ik mij niet met de dogma’s van het jodendom. Hij stelt dat het interessante verhalen zijn en de mensen te respecteren, maar dat hij het boek niet letterlijk geloofde.

Larry stelt verder dat zijn voorliefde voor Israël niet te maken had met religieuze zaken, maar vanwege de handelsgeest en innovatieve spirit van de natie.

Academische achtergrond

Larry ging naar de South Shore High School in Chicago. Later werd hij toegelaten tot de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. Daar werd hij ingeschreven als premed student. Aan dezelfde universiteit werd hij uitgeroepen tot wetenschapsstudent van het jaar. Toch trok hij zich terug na het tweede jaar, zonder eindexamen te doen. De reden daarvoor was dat zijn adoptiemoeder was overleden.

Hij bracht de zomer door in Californië, waarna hij natuurkunde en wiskunde ging studeren aan de Universiteit van Chicago. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met computerontwerpen. Toen hij 22 jaar oud was vertrok hij naar Berkeley, Californië in 1966.

Vroege loopbaan en Oracle

Toen Larry begin jaren zeventig werkte voor Ampex, werd hij beïnvloed door het onderzoek van Edgar Codd naar relationeel databaseontwerp bij IBM. Hij werkte onder meer aan een database voor de CIA. Deze noemde hij Oracle.

Daarop werd in 1977 Oracle opgericht, dat uitgroeide tot een succesvolle databaseleverancier voor kleine en middelgrote systemen. Het bedrijf concurreerde met Sybase en Microsoft, wat ertoe leidde dat Ellison door Forbes werd aangemerkt als een van de rijkste mensen ter wereld.

In 1979 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: Relational Software Inc. Larry Ellison wilde graag dat Oracle compatibel zou worden met de IBM Systemen R-databases, maar IBM maakte dit onmogelijk door de code van System R niet te delen.

In 1990 ontsloeg Oracle 10% van al het personeel, wat neerkwam om bijna 400 mensen. Het geld raakte op en kostenbesparingen waren nodig. Deze crisis zou achteraf bijna hebben geleid tot het faillissement van het bedrijf. De crisis werd veroorzaakt door een naar eigen zeggen ‘gigantische zakelijke fout’ met verkoopbonussen.

Marktdominantie

IBM domineerde de markt voor relationele databases met DB2- en SQL/DS-databaseprotocollen. Toch liep het bedrijf vertraging op met de lancering van relationele databases op Unix- Windowsbesturingssystemen. Dit zette de deur wagenwijd open voor bedrijven als Sybase, Oracle en Microsoft. Zij domineerden om die reden mid-range systemen en microcomputers.

Van 1990 tot 1993 was Sybase het snelst groeiende bedrijf in de branche van databases. Al snel werd het slachtoffer van fusiemanie. Het bedrijf fuseerde met Powersoft, wat resulteerde in een verlies van focus op de belangrijkste technologie voor databases. In 1993 verkocht het daarom de rechten op de databasesoftware aan Microsoft Corporation.

Oracle rond de eeuwwisseling

In 1994 haalde het bedrijf Informix Sybase in als grootste databasetechnologie-leverancier, en werd daarmee de belangrijkste concurrent voor Oracle. De intense oorlog die daarop volgde tussen Informix-topman en Larry Ellison was drie jaar lang voorpaginanieuws in veel kranten rondom Silicon Valley.

In 1997 kondigde Informix aan verregaande bezuinigingen door te voeren vanwege een groot omzettekort. Phil White belandde uiteindelijk in de gevangenis en het grote IBM nam Informix over.

Ellison werd in die periode ook nog aangesteld als directeur van Apple Computers, nadat Steve Jobs terugkeerde naar het bedrijf. Hij nam in 2002 ontslag bij het computerbedrijf dat later zou uitgroeien tot een van de grootste spelers in de markt.

In 2004 deed Larry een zogenaamde ‘hostile takeover’ op PeopleSoft, het bedrijf met Aneel Bhusri op de toppositie. Een hostile takeover vindt plaats wanneer een persoon of bedrijf de raad van bestuur van een ander bedrijf omzeilt, en direct naar de aandeelhouders gaat om het bedrijf van hen te kopen. De oprichters startten daarop samen het bedrijf Workday, wat tegenwoordig ongeveer 10 miljard dollar waard is.

Door de nederlaag van Informix en Sybase ging Oracle dominante jaren tegemoet. Dat was zo tot de opkomst van Microsoft SQL Server, eind jaren negentig.

In 2005 kreeg Larry Ellis een basissalaris van Oracle van 975.000 dollar. Daar bovenop kreeg hij een bonus van 6.5 miljoen dollar. In 2007 verdiende hij een totaalbedrag van ruim 61 miljoen dollar. In 2008 verdiende hij ruim 84 miljoen dollar.
In 2006 rangschikte Forbes de inmiddels schatrijke Ellison als de rijkste Californiër. In 2009, na geruzie met IBM en Hewlett-Packard, kondigde Oracle het voornemen aan om Sun Microsystems te kopen. Daarop kreeg Ellis nog eens 7 miljoen aan aandelenopties.

De oprichter van Sun Microsystems is Vinod Khosla, in 2022 goed voor bijna 5 miljard dollar.

Overname van Sun Microsystems door Oracle Corporation

In 2010 keurde de Europese Unie de overname van Sun Microsystems door Oracle Corporations goed en stemde daarmee in dat Oracle het potentieel heeft om Sun nieuw leven in te blazen en te komen tot nieuwe en innovatieve producten.

De overname gaf Oracle ook de controle over MySQL, een open-source database. In 2010 ruziede Ellison ook met het bestuur van Hewlett-Packard voor het ontslaan van CEO Mark Hurd. Hij schreef dat het bestuur slechte personeelsbeslissingen neemt, net zo slecht als de ‘idioten in het bestuur van Apple’ die Steve Jobs hadden ontslagen. Op 6 december 2010 nam Oracle Mark Hurd aan als co-president, naast Safra Catz.

In september 2012 werd bekend dat Forbes de derde rijkste Amerikaanse burger was, net achter Bill Gates en Warren Buffet. Hij had toentertijd een nettowaarde van 36.5 miljard dollar. In 2018 werd zijn vermogen op 54.5 miljard dollar geschat.

In 2018 werd Larry Ellison directeur van de raad van bestuur van Tesla, Inc. Eerder dat jaar had hij 3 miljoen aandelen van het bedrijf van Elon Musk gekocht. Ellison verliet het bestuur van Tesla in augustus 2022. Hij bezit momenteel ongeveer $15 miljoen aan aandelen in het bedrijf.

In december 2019 bezat Ellison 36.2% van de aandelen van Oracle Corporation en 1.7% van de aandelen van Tesla. Zijn vermogen werd in 2020 op 66.8 miljard dollar geschat. Hiermee zou hij de zevende rijkste persoon op aarde zijn.

Persoonlijke leven en relaties

Larry Ellison kent een turbulent privéleven. Hij is vier keer getrouwd en gescheiden.

Op 1967 werd Adda Quin de vrouw van Larry. Ze trouwden zes maanden eerder voordat Ellison Software Development Laboratories oprichtte. Het stel scheidde in 1978. Ze deed afstand van elke vorm van claims op het bedrijf voor een bedrag van 500 dollar.

Daarna trouwde Larry Ellison met zijn vriendin Barbara Boothe. Zij waren getrouwd gedurende de jaren 1983 tot 1986. Boothe was een receptioniste bij Relational Software Inc. Ze kregen samen twee kinderen: David en Megan. Zij zijn tegenwoordig filmproducenten bij Skydance Media en Annapurna Pictures.

Vanaf 2003 tot 2010 was Larry getrouwd met zijn vrouw Melanie Craft, een romanschrijfster. Ze trouwden op zijn landgoed in Woodside. Ook Steve Jobs was aanwezig. Hij was die dag de officiële fotograaf. Het stel scheidde in 2010.

Larry Ellison verscheen in 2010 kort in de film Iron Man 2. Ook kocht hij 50% van de aandelen van het BNP Paribas Open tennistoernooi. Hij bezit veel auto’s, waaronder een McLaren F1.

Andere bezittingen Larry Ellison

Ellison was lang gedeeltelijk eigenaar van het superjacht Rising Sun, het 12 grootste jacht ter wereld op dat moment. Tijdens de economische neergang verkocht hij zijn aandeel in het schip waardoor David Geffen de eigenaar werd. Het schip is 138 meter lang en zou naar verluidt meer dan 200 miljoen dollar hebben gekost. Larry kocht daarop een kleiner schip, het 88 meter lange jacht Musashi.

Sportteams en sponsordeals Oracle

Larry Ellison concurreert onder meer in het professioneel zeilen, via Oracle Team USA. Hij genoot succes met racen met Maxi-jachten, waarop hij BMW Oracle Racing oprichtte. Hij streed mee voor de Louis Vuitton Cup in 2003.

In 2002 werd een professioneel kitezeilen-team opgericht door Oracle. Tijdens het testen was het team in staat om 30 minuten te vliegen.

In 2019 startte Larry Ellison in samenwerking met Russell Coutts de internationale raceserie SailGP. De serie maakt gebruikt van F50 foiling catamarans, het snelste type boot in de geschiedenis van regatta’s.

Oracle Red Bull Racing Formula 1 team

Vanaf het seizoen van 2022 is Oracle hoofdsponsor van het Formule 1 team Oracle Red Bull Racing. De deal levert het F1 team een slordige 500 miljoen dollar op over 5 jaar. Dit maakt het een van de meest lucratieve deals in de gehele sporthistorie.

Christian Horner, teambaas van Oracle Red Bull Racing Team, zei over de deal: Oracle Cloud heeft ons geholpen om besluiten te nemen op racezondagen die Max Verstappen aan het kampioenschap van 2021 hebben geholpen.

Piloot en luchtvaart

Van Larry Ellison is bekend dat hij een gediplomeerde piloot is die verschillende vliegtuigen heeft gehad en gevlogen. Hij heeft ooit een boete gekregen van de stad San Jose, voor het overtreden van de beperkingen op vliegbewegingen voor vliegtuigen van meer dan 34.000 kg.

Hij bezit tenminste twee militaire jets. Een Italiaans trainingsvliegtuig SIAI-Marchetti S.211. Ook een buiten dienst gestelde Sovjet-jager MiG-29 is in zijn bezit. Hij kreeg geen toestemming van de Amerikaanse regering om het vliegtuig te importeren.

Het vastgoed van Larry Ellison

Larry is eigenaar van verschillende grote landhuizen en villa’s. Zo heeft hij een landgoed in Woodside, wat naar schatting 110 miljoen dollar waard is. Hij kocht in 2004 en 2005 meer dan 12 grote huizen in Malibu, ter waarde van 180 miljoen dollar op dat moment.

Ook heeft hij het landgoed van bankier Ronald Perelman in Palm Beach gekocht. Hij deed daarna nog veel meer aankopen, zoals het Beechwood Mansion ter waarde van 10 miljoen dollar en de privégolfbaan in Rancho Mirage voor bijna 43 miljoen dollar.
De meest spraakmakende aankoop is het eiland Lanai, Hawaï. Hij kocht het eiland voor 98% van het bedrijf Castle & Cooke, eigendom van David H. Murdock. In 2020 verhuisde hij naar het eiland.

In 2022 kocht Larry Ellison een landgoed van Jim Clark, het 22 hectare grote landgoed in Manapalan, Florida, voor een prijs van 173 miljoen dollar. Het is het duurste huis in de geschiedenis van Florida.

Larry richtte ook het Larry J. Ellison Institute for Transformative Medicine op in een gloednieuw gebouw van vijf verdiepingen en 80.000 vierkante meter dat in 2021 op de USC Campus werd geopend. Dit was het resultaat van een eerdere donatie in 2016 van 200 miljoen dollar aan de University of Southern California om een kankeronderzoekscentrum te financieren.

Het vermogen van Larry Ellison

In oktober 2022 werd de net worth van Larry Ellison door Bloomberg Billionaires Index geschat op 83 miljard dollar. Forbes schat de steenrijke zakenman op 99 miljard dollar op 4 november 2022.

Hoogpunten van Larry Ellison

 • Grootaandeelhouder Oracle Corporation (35% van alle aandelen)
 • In 2014 verliet hij de post van CEO na 37 jaar
 • Oracle is tot immense grootte gegroeid door de overname van softwarebedrijven, waaronder de overname van Cerner van 28 miljard dollar
 • Ellison verhuisde in 2020 naar het Hawaiiaanse eiland Lanai, waarvan hij voor 98% eigenaar is geworden voor de prijs van 300 miljoen dollar

Larry Ellison is 78 jaar oud in 2022.

Word lid van Toolshero

Larry Ellison quotes

 1. “A corporation’s primary goal is to make money. Government’s primary role is to take a big chunk of that money and give to others.”
 2. “Because software is all about scale. The larger you are, the more profitable you are. If we sell twice as much as software, it doesn’t cost us twice as much to build that software. So the more customers you have, the more scale you have. The larger you are, the more profitable you are.”
 3. “Being first is more important to me. I have so much money. Whatever money is, it’s just a method of keeping score now. I mean, I certainly don’t need more money.”
 4. Bill Gates wants people to think he is Edison, when he’s really Rockefeller. Referring to Gates as the smartest man in America isn’t right. Wealth isn’t the same thing as intelligence.”
 5. Bill Gates is the pope of the personal computer industry. He decides who is going to build.”
 6. “Building Oracle is like doing math puzzles as a kid.”
 7. “Everyone thought the acquisition strategy was extremely risky because no one had ever done it successfully. In other words, it was innovative.”
 8. “Five years from now, I don’t know how I’ll think.”
 9. “Great achievers are driven, not so much by the pursuit of success, but by the fear of failure.”
 10. “I am also involved with all the acquisitions and overall strategy. Now it’s true, I don’t run operations. But I’ve never really run operations. I’ve never had the endurance to run sales. The whole idea of selling to the customer just isn’t my personality. I’m an engineer, tell me why something isn’t working or is and I am curious.”
 11. “I have had all the disadvantages required for success.”
 12. “I have run engineering since day one at Oracle, and I still run engineering. I hold meetings every week with the database team, the middle ware team, the applications team. I run engineering and I will do that until the board throws me out of there.”
 13. “I love sailing. I like it more when I am winning.”
 14. “I saw that we needed to grow but our top line wasn’t growing, so we had to find other ways to grow the business. We had to reshape our business and acquire share in a non conventional way. But most tech leaders don’t come out of a business background. They really have a parochial point of view. All they know are the go-go years of Silicon Valley. That’s the environment in which they were raised.”
 15. “I think after a certain amount, I’m going to give almost everything I have to charity. What else can you do with it? You can’t spend it, even if you try. I’ve been trying.”
 16. “I think I am very goal oriented. I’d like to win the America’s cup. I’d like Oracle to be the No 1 software company in the world. I still think it is possible to beat Microsoft.”
 17. “I think you might see us growing much deeper into banking. You might see us acquiring companies in the banking area. You might see us acquiring companies in the retail area. I think you might see us acquiring companies in the telecommunications. I think you will see us getting stronger in business intelligence.”
 18. “I was vehemently against acquisitions. Now let’s buy everything in sight. Well, that’s a slight exaggeration. We are a little more strategic than that. But everything was on sale.”
 19. “If an innovative piece of software comes along, Microsoft copies it and makes it part of Windows. This is not innovation; this is the end of innovation.”
 20. “If you do everything that everyone else does in business, you’re going to lose. The only way to really be ahead, is to ‘be different’.”
 21. “If your cash is about to run out, you have to cut your cash flow. CEOs have to make those decisions and live with them however painful they may be. You have to act and act now; and act in the best interest of the company as a whole, even if it means that some people in the company who are your best friends have to work somewhere else.”
 22. “In order to grow at this pace, there will have to be a couple of acquisitions along the way. The tricky thing is to grow at this rate and maintain a 40 percent operating margin.”
 23. “In some ways, getting away from the headquarters and having a little time to reflect allows you to find errors in your strategy. You get to rethink things. Often, that helps me correct a mistake that I made or someone else is about to make.”
 24. “It’s Microsoft versus mankind, with Microsoft having only a slight lead.”
 25. “Life’s a journey. It’s a journey about discovering limits.”
 26. “Microsoft is already the most powerful company on earth but you ain’t seen nothing yet.”
 27. “Our goal is simply to become the desktop for e-businesses.”
 28. “So what makes me happy? I was really happy to build this house. That’s it; building things. The trouble with software is that it’s very hard to show your aunt in Florida what you’ve done.”
 29. “The most important aspect of my personality as far as determining my success goes; has been my questioning conventional wisdom, doubting experts and questioning authority. While that can be painful in your relationships with your parents and teachers, it’s enormously useful in life.”
 30. “There’s a wonderful saying that’s dead wrong. ‘Why did you climb the mountain? ‘I climbed the mountain because it was there.’ That’s utter nonsense. You climbed the mountain because you were here and you were curious if you could do it. You wondered what it would be like.”
 31. “Those that believe this is merely a downturn are mad. Our industry is going to mature and as something matures, the rate of innovation does slow.”
 32. “To model yourself after Steve Jobs is like, ‘I’d like to paint like Picasso, what should I do? Should I use more red?”
 33. “We have been doing things that are contrary; the things that people tell us won’t work from the beginning. In fact, the only way to get ahead is to find errors in conventional wisdom.”
 34. “We will still be enormously profitable and by far the most profitable enterprise software company.”
 35. “When I do something, it is all about self-discovery. I want to learn and discover my own limits.”
 36. “When you are the first person whose beliefs are different from what everyone else believes, you are basically saying, ‘I’m right and everyone else is wrong.’ That’s a very unpleasant position to be in. It’s at once exhilaration and the same time an invitation to be attacked.”
 37. “When you live your life in different ways, it makes people around you become uncomfortable. So deal with it. They don’t know what you are going to do.”
 38. “You have to act and act now.”
 39. “You have to believe in what you do in order to get what you want.”
 40. “You realize that life is short and fragile; and when you are facing walls of water, you understand your own mortality can change and how quickly things could change.”

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Larry Ellison. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/larry-ellison/

Gepubliceerd op: 08/11/2022 | Laatste update: 04/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/larry-ellison/”>Toolshero: Larry Ellison</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie