John Dewey biografie en quotes

John Dewey - Toolshero

John Dewey (20 oktober 1859 – 1 juni 1952) was een Amerikaanse filosoof, psycholoog, pedagoog en onderwijshervormer. De ideeën van John Dewey zijn zeer invloedrijk geweest in het onderwijs, en zijn vooral bekend als de John Dewey theorie. Hij staat bekend als een van de meest prominente Amerikaanse geleerden in het begin van de twintigste eeuw. Hij is tevens medeoprichter van het filosofische pragmatisme.

Biografie John Dewey

Jeugd en vroege loopbaan

John Dewey werd geboren in Burlington, Vermont. Vader Archibald Sprague Dewey had een kruidenierszaak. Moeder Lucina Artemisia Rich Dewey was een strenge calvinist en twintig jaar jonger dan haar man.

John was de derde van de vier zonen van het stel. De oudste, John Archibald Dewey, stief op jonge leeftijd. Bij het gezin woonde ook neef John Parker Rich, die als een broer was voor de jonge John. John ging naar de openbare basisschool van Burlington, waar kinderen kwamen uit zowel rijke als arme gezinnen. Dit zorgde ervoor dat hij op jonge leeftijd al blootgesteld werd aan mensen met verschillende achtergronden.

Gratis e-book bij Toolshero

De vader van het gezin had geen extreme verwachtingen van zijn zonen, maar gaf hen wel zijn interesse voor Engelse en Schotse literatuur mee. De jongens verdienden hun zakgeld door middel van het bezorgen van kranten en tijdschriften. Ook werkten ze mee in een houtzagerij.

John deed het zeer goed op school, maar vond het programma dikwijls saai en te makkelijk. Hij voltooide de middelbare school op vijftienjarige leeftijd en ging daarna door naar de Universiteit van Vermont, waar ook zijn broer Davis al studeerde.

Hij begon met de studie filosofie, bij hoogleraar Henry Augustus Pearson Torrey. In 1879 studeerde John af, waarna hij twee jaar werkte op een middelbare school in Oil City, Pennsylvania. Hier gaf hij de vakken Latijn, algebra en algemene wetenschappen, voor een salaris van veertig dollar per maand.

Professionele loopbaan

Na zijn derde jaar als docent aan de middelbare school in Oil City keerde John terug naar Vermont waar hij les ging geven op een basisschool. Zijn vrije tijd vulde hij met het bestuderen van filosofische zaken waarna hij zich al snel realiseerde dat hij hier meer mee moest doen.

Hij besloot zijn doctoraat in de filosofie te halen. Hij promoveerde onder leiding van George Sylvester Morris en zijn proefschrift heette ‘The Psychology of Kant’.

1884 was het jaar waarin John Dewey zijn loopbaan vervolgde als assistent-professor filosofie en psychologie aan de Universiteit van Michigan. Tijdens zijn periode aan deze universiteit publiceerde hij twee boeken: ‘Psychology’ in 1887 en ‘Leibniz’s New Essays Concerning the Human Understanding’ in 1888. In 1888 verliet hij de Universiteit van Michigan voor de Universiteit van Minnesota, waar hij hoogleraar filosofie werd.

Toen zijn vroegere leermeester George Sylvester Morris stief in 1889, keerde hij terug naar de Universiteit van Michigan om zijn functie over te nemen. Aanvankelijk was John Dewey geïnteresseerd in de klassieke filosofie van Georg Wilhelm Friedrich Hegel, maar hij raakte daarnaast geïnteresseerd in de experimentele filosofie, zoals beschreven door William James en G. Stanley Hall.

Samen met zijn collega’s George Herbert Mead en James Hayden Tufts deed hij een poging om de psychologie te hervormen. Ook leerling James Rowland Angell sloot zich aan bij het gezelschap.

John Dewey nam in 1894 een positie aan op de nieuw opgerichte Universiteit van Chicago. Samen met Hayden Tufts, George Mead en James Angell vormde hij de ‘Chicago Group’ van de psychologie. In hetzelfde jaar richtte Dewey een basisschool op: de University Elementary School. Zijn vrouw Harriet werd directeur van de school. De belangrijkste reden voor Dewey om de basisschool op te starten was dat hij zo zijn theorieën over het onderwijs kon testen.

Twee jaar later richtte hij een tweede school op, de University of Chicago Laboratory School, een vooruitstrevende school die les gaf aan peuters tot jongvolwassenen. Ook publiceerde hij in deze periode een van zijn eerste baanbrekende publicaties, genaamd ‘Functional Psychology’. In 1899 verscheen een andere publicatie, namelijk ‘The School and Society: Being Three Lectures’.

In 1903 verscheen een verzameling van vier essays, met als titel ‘Though and Its Subject Matter’.

Een jaar later nam John Dewey ontslag bij de Universiteit van Chicago omdat hij een meningsverschil had met de leiding van de universiteit.

Hij verhuisde naar de oostkust van de Verenigde Staten en ging aan de slag als professor in de fysiologie aan de Columbia University. Het salaris was te laag om zijn gezin te onderhouden, en dus begon hij daarnaast les te geven aan het Teacher’s College. Hier bleef hij tot aan zijn pensioen in 1930. Al die tijd werkte hij aan belangrijke onderzoeken en publiceerde hij menig invloedrijk onderzoek.

China

In 1919 ging Dewey op sabbatical naar Japan. Vanuit Japan ging hij naar Peking, op uitnodiging van de universiteit uit die stad. Eind april van dat jaar bereikte John Dewey Shanghai.

Een paar dagen na zijn aankomst, gingen de lokale studenten de straat op om te protesteren tegen het besluit om de provincie Shandong aan Japan over te dragen. Dewey werd geïnspireerd door de beweging en bleef in het land tot 1921. Tijdens zijn verblijf gaf John honderden lezingen, ondanks dat al zijn lezingen vertaald moesten worden.

Belangrijke publicaties

In 1921 keerde Dewey terug naar de Verenigde Staten en publiceerde hij enkele belangrijke werken terwijl hij bleef doceren aan de Columbia University, waaronder: Human Nature and Conduct uit 1922, The Phantom Public uit 1925, Experience and Nature uit 1925 en The Public and its Problems uit 1927.

In 1930 ging Dewey met pensioen, maar hij bleef lesgeven. Zijn laatste grote publicatie, ‘Knowing the Unknown’ verscheen in 1949. Hij nam na zijn pensioen deel aan verschillende sociale, politieke en humanistische activiteiten.

Hij hield vast aan zijn ferme democratische overtuigingen, in zowel de politiek als het onderwijssysteem. Eén van z’n bekenste onderwijstheorieën is de John Dewey theorie. Van de ruim veertig boeken die hij schreef, is ‘Democracy and Education’ de eerste.

Persoonlijke leven en de dood van John Dewey

John Dewey ontmoette in 1884 de student filosofie Harriet Alice Chipman, de vrouw waarmee hij later zou trouwen. Hoewel ze een jaar na hun ontmoeting al praatten over een huwelijk, wachtten ze tot zij afgestudeerd was.

Het koppel kreeg zes kinderen. Harriet Alice stierf in 1927. In 1946 hertrouwde John Dewey met Estella Roberta Lowitz Grant. Ook zij was weduwe en de twee kenden elkaar van eerder in hun leven. Op 1 juni 1952 stierf John Dewey aan een longontsteking. Hij werd 92 jaar oud.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes

  1. “To me faith means not worrying.”
  2. “Education is not preparation for life; education is life itself.”
  3. “Education, therefore, is a process of living and not a preparation for future living.”
  4. “The belief that all genuine education comes about through experience does not mean that all experiences are genuinely or equally educative.”
  5. “Arriving at one goal is the starting point to another.”
  6. “Time and memory are true artists; they remould reality nearer to the heart’s desire.”
  7. “To find out what one is fitted to do, and to secure an opportunity to do it, is the key to happiness.”
  8. “Without some goals and some efforts to reach it, no man can live.”
  9. “The self is not something ready-made, but something in continuous formation through choice of action.”
  10. “Every great advance in science has issued from a new audacity of imagination.”
  11. “Failure is instructive. The person who really thinks learns quite as much from his failures as from his successes.”
  12. “No man’s credit is as good as his money.”
  13. “Luck, bad if not good, will always be with us. But it has a way of favoring the intelligent and showing its back to the stupid.”
  14. “Such happiness as life is capable of comes from the full participation of all our powers in the endeavor to wrest from each changing situations of experience its own full and unique meaning.”
  15. “Skepticism: the mark and even the pose of the educated mind.”
  16. “One lives with so many bad deeds on one’s conscience and some good intentions in one’s heart.”
  17. “By object is meant some element in the complex whole that is defined in abstraction from the whole of which it is a distinction.”

Artikelen, boeken en publicaties van John Dewey et al.

  • 2008. Knowing and the Known. In J. A. Boydston
  • 2005. Art as experience. New York: Perigree.
  • 2005. How we think. New York: Barnes & Noble
  • 2000. Liberalism and social action. Amherst: Prometheus Books.
  • 1997. The need for a recovery of philosophy. In L. Menand (Ed.), Pragmatism: A reader. New York: Vintage
  • 1997. Experience and education. New York: Touchstone.
  • 1989. Freedom and culture. Amherst NY: Prometheus Books.
  • 1984. Individualism old and new. Amherst NY: Prometheus Books.
  • 1981. The philosophy of John Dewey.
  • 1966. Democracy and education. New York: The Free Press.
  • 1963. The school and society. Chicago: The University of Chicago Press.
  • 1963. The child and the curriculum. Chicago: The University of Chicago Press.
  • 1958. Experience and nature. Mineola NY: Dover
  • 1950. Aesthetic experience as a primary phase and as an artistic development. The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 9(1), 56–58.
  • 1944. By nature and by art. The Journal of Philosophy, 41(11), 281–292.
  • 1939. John Dewey’s philosophy. J. Ratner (ed.). New York: The Modern Library.
  • 1937. Education and social change. Bulletin of the American Association of University Professors, 23(6), 472–474.
  • 1935. The future of liberalism. The Journal of Philosophy, 32(9), 225–230.
  • 1931. George Herbert Mead. The Journal of Philosophy, 28(12), 309–314.
  • 1927. The rôle of philosophy in the history of civilization. The Philosophical Review, 36(1), 1–9.
  • 1910. The influence of Darwin on philosophy and other essays. New York: Henry Holt and Company.
  • 1910. William James.The Journal of Philosophy, Psychology and Scientific Methods, 7(19), 505–508. J. Baldacchino
  • 1905. The realism of pragmatism. The Journal of Philosophy, Psychology and Scientific Methods, 2(12), 324–327.
  • 1903. The philosopher of democracy. International Journal of Ethics, 13(4), 405–413.
  • 1893. The superstition of necessity. The Monist, 3(3), 362–379.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). John Dewey. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-dewey/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 24/03/2022 | Laatste update: 13/04/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-dewey/”>Toolshero: John Dewey</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie