John D. Rockefeller biografie en quotes

John D. Rockefeller - Toolshero

John D. Rockefeller (1839-1937), was een Amerikaans industrieel en filantroop, oprichter van het zeer succesvolle Standard Oil Company, en een van de rijkste mannen van zijn tijd. Hij gebruikte zijn immense vermogen om lopende filantropische projecten te financieren. Hier heeft John D. Rockefeller tijdens zijn leven meer dan $500 miljoen aan geschonken. Dit artikel bevat zijn biografie, quotes en publicaties. Veel leesplezier!

John D. Rockefeller biografie

John D. Rockefeller werd geboren op 8 juli 1839 in Richford, New York. Zijn ouders waren William Avery Rockefeller en Eliza Davison. Zijn vader was van Duitse en Engelse afkomst, zijn moeder was Schots-Iers. John was de tweede van zes kinderen uit het huwelijk van zijn ouders en was de oudste zoon van de familie.

Zijn vader was weinig thuis, William was namelijk een reizende zakenman die zijn familie sporadisch bezocht. William was bekend en berucht vanwege zijn dubieuze zakendoen en losse moraal.

Gratis e-book bij Toolshero

De moeder van John, Eliza, was juist een vrome huisvrouw die vocht voor normaliteit binnen het gezin. Zo liet zij haar zoon John klusjes in het huishouden uitvoeren voor een kleine vergoeding als zakgeld.

In 1851 toen John 12 jaar oud was verhuisde het gezin naar Owego. John begon hier aan de Owego Academy. Dit bleek van korte duur, want het gezin verhuisde twee jaar later naar Strongville. Hier ging John naar de middelbare school in Cleveland.

Het karakter van John werd tijdens deze periode omschreven als gehoorzaam, leergierig en somber. In Cleveland volgde hij zijn eerste bedrijfscursus aan de Folsom Commercial College.

Na zijn afstuderen begon John D. Rockefeller op zestienjarige leeftijd aan zijn eerste baantje als assistent boekhouder bij Hewitt & Turtle waar hij indruk maakte op zijn manager met zijn vaardigheden in het berekenen van de transportkosten. John was echter niet helemaal tevreden met zijn baan.

Daarom nam hij op twintig jarige leeftijd de beslissing om samen met een zakenpartner een bedrijf te beginnen als commissionair in hooi, granen, vlees en andere goederen. Samen met zijn partner, Maurice B. Clark, bracht hij $4000 aan kapitaal bij elkaar. Het bedrijf bleek een succes, maakte winst en tegen het einde van het boekjaar had het de eerste $450.000 opgeleverd.

John D. Rockefeller had tijdens deze periode opgemerkt dat er mooie kansen zich zouden ontwikkelen in de olie business. Als begaafd ondernemer investeerder hij en zijn partner in 1863 veel geld in een olieraffinaderij in Cleveland, Ohio.

Dit bedrijf werd eigendom van de Clark-broers, Rockefeller en chemicus Samuel Andrews. Binnen twee jaar groeide het bedrijf uit tot de grootste raffinaderij in het gebied. Hij kocht vervolgens de Clark-broers uit het bedrijf, en richtte zo het bedrijf Rockefeller & Andrews op.

Hij was zo goed in het aanpassen aan zijn omgeving dat hij maximaal geprofiteerd heeft van de snelgroeiende industrie. Het was om deze reden dat ook zijn andere familieleden geïnteresseerd raakten. In 1866 richtte John D. Rockefeller en zijn broer William Jr. een andere raffinaderij op in Cleveland.

Een jaar later trad Henry M. Flagler toe als partner van het bedrijf en ontstond Rockefeller, Andrews & Flagler. Vanaf toen bezat het bedrijf dus twee Cleveland-raffinaderijen en een dochterbedrijf in New York. Het werd de grootste olieraffinaderij ter wereld en vormde het toneel voor de Standard Oil Company.

John D. Rockefeller stopte de samenwerking met Andrews & Flagler in 1868 en vormde de Standerd Oil of Ohio. Al snel werd dit de grootste leverancier van olie en kerosine in het land.

In 1870 incorporeerden John D. Rockefeller en enkele vennoten de Standard Oil Company. Vanwege Rockefellers ambities en nadruk op economische operaties floreerde het bedrijf door concurrenten over te kopen. Hij verwierf pijpleidingen, terminalfaciliteiten, en probeerde met kracht zijn markten in de Verenigde Staten en daarbuiten volledig te controleren.

Tot 1882 had Standard Oil door deze strategie bijna een monopolie op de oliehandel in de Verenigde Staten. De agressieve strategie van Standard Oil viel niet in de smaak bij verschillende staten. Zij ontwikkelden hierop antimonopoliewetten zoals de staat Ohio. De rechter besloot dat Standard Oil inderdaad een monopolie was en verbood het bedrijf.

John D. Rockefeller ontweek de uitspraak door het vertrouwen op te zeggen en de eigendommen over te dragen aan bedrijven in andere staten. In 1899 begon hij met hetzelfde bedrijfm, Standard Oil, maar dan in New Jersey. Dit bedrijf werd in 1911 als illegaal bestempeld door de hooggerechtshof. Niettemin bleef de hyrarchie van het bedrijf overeind.

In 1911 kon John D. Rockefeller niet meer om de besluiten van de rechter en werd het bedrijf opgesplitst in 34 bedrijven. De aandelen werden verdeeld en in de loop van de tijd groeide de gecombineerde bedrijven van Rockefeller uit tot een persoonlijk bezit van $900 miljoen. Het succes hieruit vertaalde zich naar een bekende formule van hem: the Rockefeller Habits.

John D. Rockefeller was opgevoed door een vrome vrouw, en dat bleek ook nadat hij gestopt was met het runnen van ’s werelds grootste bedrijf. Hij begon zich bezig te houden met liefdadigheidsinspanningen en werd een van de meest gerespecteerde filantropen in de geschiedenis.

Hij hielp mee aan de oprichting van de Universtiteit van Chicago in 1882. Hieraan schonk hij meer dan $80 miljoen. Later hielp hij bij het oprichten van het Rockefeller Institute for Medical Research en de Rockefeller Foundation. In totaal gaf hij meer dan $530 miljoen weg aan verschillende goede doelen.

John D. Rockefeller had samen met zijn vrouw vijf kinderen gekregen waarvan een meisje, Alice, al op jonge leeftijd overleed.

John D. Rockefeller zelf overleed op 23 mei in 1937 in Ormond Beach, Florida. Zijn erfenis leefde echter voort. Rockefeller wordt nog steeds beschouwd als een van de leidende zakenlieden van Amerika en wordt gecrediteerd voor het helpen van vorm te geven aan de VS zoals het nu is.

Zijn enige zoon, John Jr. Rockefeller, hielp zijn vader als filantroop terwijl hij nog leefde. Hij zou het nalatenschap van zijn vader voortzetten en tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp hij mee aan de oprichting van de United Service Organizations (USO).

Na de oorlog schonk hij land aan het hoofdkwartier van de VN in New York City. Hij doneerde tevens meer dan $5 miljoen aan het Lincoln Center for the Performing Arts in New York. Dit bedrijf hielp bij de restauratie van het koloniale Williamsburg in Virginia.

Word lid van Toolshero

John D. Rockefeller quotes

 1. “If you want to succeed you should strike out on new paths, rather than travel the worn paths of accepted success.”
 2. “I know of nothing more despicable and pathetic than a man who devotes all the hours of the waking day to the making of money for money’s sake.”
 3. “If your only goal is to become rich, you will never achieve it.”
 4. “I believe that every right implies a responsibility; every opportunity an obligation; every possession a duty.”
 5. “The most important thing for a young man is to establish credit – a reputation and character.”
 6. “Good leadership consists of showing average people how to do the work of superior people.”
 7. “I believe in the dignity of labor, whether with head or hand; that the world owes no man a living but that it owes every man an opportunity to make a living.”
 8. “Don’t be afraid to give up the good to go for the great.”
 9. “Own nothing, control everything.”
 10. “The secret of success is to do the common things uncommonly well.”

Boeken en publicaties

 • 1994. Dear Father/dear Son: Correspondence of John D. Rockefeller and John D. Rockefeller, Jr. Fordham Univ Press.
 • 1991. Worthwhile Places: Correspondence of John D. Rockefeller, Jr. and Horace M. Albright. Fordham Univ Press.
 • 1940). John D. Rockefeller; the heroic age of American enterprise.
 • 1973. The second American revolution: some personal observations. Harpercollins.
 • 1916. Random reminiscences of men and events. Doubleday, Page.
 • 1984. John D. Rockefeller Interview, 1917-1920. Meckler Pub.
 • 1978. Population growth: The role of the developed world.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). John D. Rockefeller. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-d-rockefeller/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 26/03/2019 | Laatste update: 09/08/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-d-rockefeller/”>Toolshero: John D. Rockefeller</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie