John Adair

John Adair biografie - toolshero

John Adair (John Eric Adair: geboren op 18 mei 1934) is een internationaal bekende auteur, spreker in het openbaar en expert op het gebied van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Hij creëerde het Action Centered Leadership-model en heeft inmiddels een aanzienlijk aantal boeken gepubliceerd over onderwerpen als leiderschap en organisatorische effectiviteit. Zijn beroemdste boeken omvatten maar zijn niet beperkt tot effectief strategisch leiderschap en grote leiders. De leiderschapsboeken van John Adair zijn ook een van de meest populaire boeken op verschillende webwinkels zoals Amazon en worden om deze reden beschouwd als verplichte titels.

Het vroege leven van John Adair

John Adair is geboren in Luton in het Verenigd Koninkrijk. In zijn vroege leven ging John eerst naar St. Paul’s School, een particuliere school in Londen die uitsluitend onderwijs biedt aan jongens van 7 tot 18 jaar. John Adair behaalde uitstekende resultaten en ontving een beurs voor een Bachelor of Arts aan Cambridge University.

Voordat John Adair naar Cambridge University ging, diende hij eerst de Scots Guards, een van de Foot Guards regimenten van het Britse leger. Hij werkte vervolgens als adjudant, een officier die de commandant bij het eenheidsbestuur assisteert, in het Arabische legioen. Daarnaast heeft John Adair ook gewerkt als matroos, iemand die op een boot of een schip werkt, en hij werkte in een ziekenhuis.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij behaalde zijn bachelordiploma aan de Universiteit van Cambridge in 1959. John Adair zette zijn studie voort door de postdoctorale opleiding Master of Letters te volgen aan de Oxford University. In 1966 promoveerde hij in de filosofie aan King’s College in Londen.

Nadat John Adair veel ervaring had opgedaan op het gebied van het leger, en in combinatie met zijn educatieve achtergrond, besloot hij naar een functie bij de Royal Military Academy Sandhurst te solliciteren. Hij werd benoemd tot hoofddocent militaire geschiedenis en adviseerde de organisatie bovendien over leiderschapstrainingen. Hij diende deze functie tot 1967. Als gevolg van zijn bijdragen werd John geassocieerd directeur van The Industrial Leadership Society.

Zijn werk in het leger eindigde in 1979 toen John een baan werd aangeboden als professor in leiderschapsstudies aan de University of Surrey, een vooraanstaande universiteit in Londen. Hij werkte vijf jaar als professor aan de Universiteit van Surrey. John Adair heeft ook gewerkt als gastprofessor, iemand die wordt uitgenodigd om gedurende een korte periode, zoals een semester of een jaar, les te geven aan een andere hogeschool of universiteit aan de Universiteit van Exeter

Bijdragen

John Adair is erkent voor het verbinden van wetenschap met praktijk. Zijn gedachten worden grondig geanalyseerd op basis van academische concepten en theorieën. Zijn ideeën zijn bovendien praktisch en geschikt voor verschillende soorten situaties. John Adair stelt ook dat de toekomstige rol van leiderschap sterk afhankelijk is van de ontwikkeling van afgestudeerden.

Hoewel John Adairs boek internationale populariteit won, gaan zijn bijdragen aan leiderschap studies verder dan de bijdragen die hij via zijn boeken heeft geleverd. John was een pionier in het ontwerpen van leiderschapsstudies, en als bijgevolg creëerde John het initiële concept van leiderschapsstudies wat wereldwijd in overgenomen. Hierdoor zijn miljoenen mensen over de hele wereld blootgesteld aan en hebben zij gewerkt met de leiderschapsconcepten van John Adair.

John Adair was de eerste persoon die beweerde dat leiderschap en management verschillende concepten zijn. Hij toonde bovendien aan dat individuen niet altijd met leiderschapskenmerken worden geboren, maar dat leiderschap kan worden ontwikkeld door oefening en ervaring. Om deze reden stelt hij dat leiderschapsvaardigheden zijn overgedragen. John ontwikkelde verschillende leiderschapsontwikkelingstrategieën voor bedrijven, waarvan er een werd geïmplementeerd door Imperial Chemical Industries (ICI).

De stimulans van de leiderschapsontwikkelingstrategie was om de slechte financiële positie aan te pakken met veel verliesgevende kasstromen en vond plaats van 1981 tot 1986. Als gevolg hiervan ontwikkelde ICI het eerste bedrijf in het Verenigd Koninkrijk met een winst van meer dan een miljard pond.

John Adair is tegenwoordig een openbare spreker en een emeritus fellow, een gepensioneerde voorzitter, bij Windsor Leadership. Als emeritus geeft hij toespraken over programma’s voor leiderschapsontwikkeling. Zijn motiverende concepten zijn nauw verwant met die van bijvoorbeeld Maslow en Frederick Herzberg. John Adair creëerde bijvoorbeeld het concept van de 50:50-regel, die vergelijkbaar is met het Pareto-principe.

Daarnaast ontving John Adair verschillende prijzen voor zijn uitstekende bijdragen op het gebied van leiderschap. John werd bijvoorbeeld onlangs benoemd tot ereprofessor door de Volksrepubliek China en ontving ook de Lifetime Achievement in Leadership Award. John Adair werd in 2009 bovendien benoemd tot voorzitter van Leadership Studies United Nations System Staff College in Turijn.

John Adair is auteur van meer dan 50 boeken die beschikbaar zijn in ongeveer 25 talen en schrijft nog altijd over leiderschaps- en managementontwikkeling.

John Adair quotes

 1. “A good manager is now by definition a leader. Equally, a good leader will also be a manger.”
 2. “Communication is the sister of leadership.”
 3. “Effective leaders treat individuals differently but equally.”
 4. “Humans are not machines, and some of their energy during the day will go into discussions or activities unrelated to the common task.”
 5. “Leadership is essentially another-centered activity not self-centered one.”
 6. “Work groups and organization come into being because there is a task to be done that is too big for one person.”
 7. “There is a useful distinction between good leaders and leaders of good.”
 8. “The price of excellence in teamwork is eternal vigilance.”
 9. “Success is often to be found at the edge of failure.”
 10. “Praise and recognition based upon performance are the oxygen of the human spirit.”

Publicaties en boeken van John Adair et al.

 • 2019. Decision Making and Problem Solving: Break Through Barriers and Banish Uncertainty at Work. Kogan Page Publishers.
 • 2011. The John Adair lexicon of leadership: The definitive guide to leadership skills and knowledge. Kogan Page Publishers.
 • 2011. John Adair’s 100 greatest ideas for smart decision making. John Wiley & Sons.
 • 2011. Effective Leadership (New Revised Edition): How To Be a Successful Leader. Pan Macmillan.
 • 2010. The leadership of Muhammad. Kogan Page Publishers.
 • 2010. Strategic leadership: How to think and plan strategically and provide direction. Kogan Page Publishers.
 • 2010. Leadership for innovation: How to organize team creativity and harvest ideas. Human Resource Management International Digest, 18(6).
 • 2009. The inspirational leader: How to motivate, encourage and achieve success. Kogan Page Publishers.
 • 2009. Not bosses but leaders: How to lead the way to success. Kogan Page Publishers.
 • 2009. Effective time management: How to save time and spend it wisely. Pan Macmillan.
 • 2009. Effective teambuilding: How to make a winning team. Pan Macmillan.
 • 2007. The art of creative thinking: How to be innovative and develop great ideas. Kogan Page Publishers.
 • 2007. Develop your leadership skills (Vol. 11). Kogan Page Publishers.
 • 2007. Decision making and problem solving strategies (Vol. 9). Kogan Page Publishers.
 • 2006. Leadership and motivation: The fifty-fifty rule and the eight key principles of motivating others. Kogan Page Publishers.
 • 2005. How to grow leaders: The seven key principles of effective leadership development. Kogan Page Publishers.
 • 2002. Inspiring leadership-learning from great leaders. Thorogood Publishing.
 • 2002. Effective strategic leadership. London: Macmillan.
 • 2002. Effective innovation. Pan.
 • 1998. Leadership skills. CIPD Publishing.
 • 1990. Understanding motivation. Kogan Page Publishers.
 • 1989. Great leaders. Talbot Adair Press.
 • 1973. Action-centred leadership (pp. 07-084428). New York: McGraw-Hill.
 • 1944. The Navajo and Pueblo Silversmiths (Vol. 25). University of Oklahoma Press.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). John Adair. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-adair

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-adair/”>toolshero: John Adair</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Geef een reactie