Jay Forrester

Jay Forrester - toolshero

Jay Forrester (Jay Wright Forrester; 14 juli 1918 – 16 november 2016) was een pionier op het gebied van digitale computerontwikkeling, auteur en docent. Hij is vooral bekend om concepten zoals System dynamics en magnetisch kerngeheugen. Zijn bijdragen op het gebied van computer engineering zijn vele malen bekroond.

Biografie Jay Forrester

Jay Forrester werd geboren op een ranch in Nebraska, een staat in de Verenigde Staten. Zijn beide ouders waren afgestudeerd en hij groeide op met zijn zus Barbara Francis, die drie jaar na Jay Forrester werd geboren. Zijn ouders waren beide leraar, wat voor hem voordelig was omdat hij de eerste jaren les kreeg van zijn ouders.

Omdat Jay Forester opgroeide op een ranch, moest hij innovatieve manieren bedenken om de dag door te brengen. Hij reed al vanaf jonge leeftijd paard, maar daarnaast raakte Jay geïnteresseerd in elektriciteit. Na school speelde Jay Forrester bijvoorbeeld met batterijen en telegrafen. Naast zijn interesses, besteedde hij tijd aan te creëren van praktische innovatieve oplossingen. Als resultaat van zijn proactieve houding en initiatieven, creëerde Jay Forrester een windgenerator om energie te leveren aan de ranch.

Gratis e-book bij Toolshero

Jay Forrester studeerde elektrotechniek aan de Universiteit van Nebraska. Hij studeerde in 1939 af met zowel technische kennis als praktische ervaring. Na zijn studie begon Jay Forrester zijn professionele carrière bij MIT, Massachusetts Institute of Technology, waar Jay werkte als onderzoeksassistent. Gedurende deze tijd werkte hij met hoogspannings-elektrostatische generatoren en kreeg hij de gelegenheid om samen te werken met Gordon Stanley Brown, bekend van automatische feedbackbesturingssystemen en de numerieke besturing van werktuigmachines.

Tegelijkertijd studeerde Jay voor zijn MSc in elektrotechniek aan het MIT. In 1945, tegen de tijd dat hij ging afstuderen, werkte Jay Forrester al aan verschillende soorten elektrische producten, zoals feedbackcontrolesystemen en servobesturingssystemen. Deze werden bovendien gebruikt in het Amerikaanse leger.

In zijn tijd bij MIT, van 1940 tot 1951, werkte Jay Forrester eerst als Associate Director van het Servomechanism Laboratory van MIT, waarvan hij ook mede-oprichter was. Vervolgens werkte hij van 1951 tot 1956 als hoofd van de Digital Computer Division in het Lincoln Laboratory van het MIT. In deze functie probeerde Jay Forrester vluchtsimulators te ontwikkelen, maar al snel bleek dat de computers op dat moment niet voldeden aan de vereisten om een simulator te ontwerpen. Ze waren nog steeds te langzaam. Dit was de belangrijkste aanleiding voor Jay Forrester om een magnetisch kerngeheugen te creëren, wat een belangrijke innovatie was in de computertechnologie-industrie. Hij werd in 1979 bekroond met een Medal of Honor door het IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Jar Forrester stond bekend om zijn belangrijke bijdragen in een kort tijdsbestek, vooral tussen 1940 en 1955. Hij stond bekend om de kwaliteit en betrouwbaarheid die hij leverde op het gebied van systeemdynamiek, business en overheidsbeleid. Zijn bijdragen waren het startpunt voor toekomstige technologieën.

In 1956 trad Jay Forrester toe tot de MIT Sloan-faculteit. Vanaf dit moment begon hij na te denken over industriële dynamiek. Op basis van verschillende gesprekken met leidinggevenden bij de General Electric Corporation heeft Jay Forrester vastgesteld hoe systemen in de distributiekanalen werden verstoord, wat leidde tot onnauwkeurige schommelingen in het aantal te bestellen producten, ook wel het bullwhip-effect genoemd. Jay ontdekte later dat feedbackcontrole kan worden gebruikt om beheersystemen en menselijke systemen beter te begrijpen, wat hij industriële dynamiek noemde.

Jay Forrester vervolgde zijn onderzoek samen met geselecteerde MIT-studenten in een poging zijn theorie over industriële dynamiek verder te verbeteren. Zijn bevindingen over systemen, feedback, controle en dynamiek worden in detail beschreven in zijn boek ‘Industrial Dynamics’. Een jaar later ontving Jay van de Academy of Management de Academy Management Award, een prijs voor leden en anderen ter erkenning van uitzonderlijke bijdragen, professionele prestaties, en indrukwekkende staat van dienst.

Daarnaast ontving hij vele andere prijzen. Prijzen die Jay Forrester heeft gekregen zijn onder andere de Howard N. Potts Medal van The Franklin Institute, de Inventor of the Year Award van de George Washington University, VS. National Medal of Technology en de Pioneer Award van IEEE Aerospace and Electronic Systems.

Jay Forrester ontving ook een eredoctoraat in engineering van Newark College of Engineering, de Universiteit van Notre Dame en de Universiteit van Nebraska. Hij ontving bovendien een doctoraat van Union College en Boston College. Andere eredoctoraten werden verstrekt door de Universiteit van Mannheim, de State University of New York en de Universiteit van Bergen.

Jay Forrester had gevoel voor humor. Hij was spraakzaam en heel gastvrij. Hij was een familiemens die zijn ouders bewonderde. Jay trouwde in 1946 met Susan Swett en ze kregen drie kinderen die opgroeiden in Massachusetts. Zijn bijdrage zal voor altijd worden herinnerd.

Jay W. Forrester quotes

  1. “The image of the world around us, which we carry in our head, is just a model. Nobody in his head imagines all the world, government or country. He has only selected concepts, and relationships between them, and uses those to represent the real system”
  2. “Many of the problems the world faces today are the eventual result of short-term measures taken last century.”
  3. “I believe babies are born as innovative personalities… But our social processes work to stamp out exploration and questioning.”
  4. “The principles governing the behavior of systems are not widely understood.”
  5. “Management is in transition from an art, based only on experience, to a profession, based on an underlying structure of principles and science.”
  6. “The manager’s task is far more difficult and challenging than the normal tasks of the mathematician, the physicist, or the engineer. In management, many more significant factors must be taken into account. The interrelationships of the factors are more complex. The systems are of greater scope. The nonlinear relationships that control the course of events are more significant. Change is more the essence of the manager’s environment.”

Publicaties en boeken van Jay Forrester et al.

  • 2007. System dynamics—the next fifty years. System Dynamics Review: The Journal of the System Dynamics Society, 23(2‐3), 359-370.
  • 2003. Dynamic models of economic systems and industrial organizations. System Dynamics Review: The Journal of the System Dynamics Society, 19(4), 329-345.
  • 1998. Designing the future. Work presented at Universidad de Sevilla, 15.
  • 1997. Industrial dynamics. Journal of the Operational Research Society, 48(10), 1037-1041.
  • 1995. The beginning of system dynamics. McKinsey Quarterly, 4-17.
  • 1994. Learning through system dynamics as preparation for the 21st century. In Keynote Address for Systems Thinking and Dynamic Modeling Conference for K-12 Education (pp. 27-29). Concord Academy Concord, MA.
  • 1994. Modeling for learning organizations. Productivity, Incorporated.
  • 1993. System dynamics and the lessons of 35 years. In A systems-based approach to policymaking (pp. 199-240). Springer, Boston, MA.
  • 1992. Policies, decisions and information sources for modeling. European Journal of Operational Research, 59(1), 42-63.
  • 1987. Nonlinearity in high-order models of social systems. European Journal of Operational Research, 30(2), 104-109.
  • 1987. Lessons from system dynamics modeling. System Dynamics Review, 3(2), 136-149.
  • 1985. The” model versus a modeling “process. System Dynamics Review, 1(1), 133-134.
  • 1981. Innovation and economic change. Futures, 13(4), 323-331.
  • 1980. Tests for building confidence in system dynamics models. System dynamics, TIMS studies in management sciences, 14, 209-228.
  • 1980. Information sources for modeling the national economy. Journal of the American Statistical Association, 75(371), 555-566.
  • 1979. System dynamics-future opportunities. Institute of Technology.
  • 1977. Growth cycles. De Economist, 125(4), 525-543.
  • 1976. Business structure, economic cycles, and national policy. Futures, 8(3), 195-214.
  • 1971. World dynamics. Wright-Allen Press.
  • 1971. Counterintuitive behavior of social systems. Technological Forecasting and Social Change, 3, 1-22.
  • 1970. Urban dynamics. IMR; Industrial Management Review (pre-1986), 11(3), 67.
  • 1968. Market growth as influenced by capital investment. Industrial Management Review.
  • 1968. Industrial dynamics—after the first decade. Management Science, 14(7), 398-415.
  • 1965. A new corporate design. IMR; Industrial Management Review (pre-1986), 7(1), 5.
  • 1958. Industrial Dynamics. A major breakthrough for decision makers. Harvard business review, 36(4), 37-66.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). Jay Forrester. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jay-forrester/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/jay-forrester/”>toolshero: Jay Forrester</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Geef een reactie