Herbert Simon biografie en quotes

Herbert Simon - Toolshero

Herbert Simon: (Herbert Alexander Simon 15 juni 1916 – 9 februari 2001) was een Amerikaanse econoom, politicoloog, socioloog en psycholoog. Zijn primaire focus lag bij het onderzoeken van besluitvorming binnen grote organisaties en werd vooral bekend door zijn theorieën over bounded rationality en satisficing.

Herbert Simon ontvang de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen in 1978 en de Turing Award in 1975. Het grootste gedeelte van zijn loopbaan werkte hij voor de Carnegie Mellon University.

Biografie Herbert Simon

Vroege leven Simon

Herbert Simon werd geboren als Herbert Alexander Simon in Milwaukee, Wisconsin op 15 januari 1916. Zijn vader, Arthur Simon, was een Joodse elektro-ingenieur die in 1903 vanuit Duitsland naar Wisconsin verhuisde na het behalen van zijn ingenieursdiploma aan de Technische Hogeschool van Darmstadt.

Gratis e-book bij Toolshero

Arthur Simons was een uitvinder en tevens onafhankelijk octrooigemachtigde. Herbert Simon’s moeder, Edna Marguerite Merkel, was een professionele pianiste. Ook zij kwam uit een gezin met een Joodse, Lutherse en Katholieke achtergrond.

Studententijd Herbert Simon

Herbert Simon ging naar Milwaukee Public Schools. Hier ontwikkelde hij zijn interesse en passie voor de wetenschap. Hij vestigde zich in deze tijd ook als atheïst. Tijdens zijn tijd aan de middelbare school, schreef Simon een brief naar de redacteur van de Milwaukee Journal.

Deze redacteur verdedigde de burgerlijke vrijheden van atheïsten. De familie bracht Simon op het idee, in tegenstelling tot andere gezinnen, dat gedrag ook wetenschappelijk bestudeerd kon worden. Zijn oom Harold Merkel, een broer van zijn moeder, was een van zijn eerste invloeden op dit gebied.

Deze Harold Merkel (1892-1922) studeerde economie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Door de boeken die hij schreef over de economie en psychologie ontdekte Herbert Simon zijn interesse voor de sociale wetenschappen.

Hoewel Simon geïnteresseerd was in biologie, koos hij ervoor om wiskunde en sociale wetenschappen te gaan studeren. Dit vooral om zijn kleurenblindheid en onhandigheid in het laboratorium.

Hij ontdekte zijn kleurenblindheid al op jonge leeftijd en leerde zo dat de buitenwereld niet hetzelfde is als de waargenomen wereld. De belangrijkste invloed tijdens zijn studietijd kwam van mentor Henry Schultz, een econometrist en wiskundig econoom.

In 1936 haalde Simon zijn B.A. en in 1943 zijn Ph.D, beide aan de Universiteit van Chicago. Hierna werd hij onderzoeksassistent voor Clarence Ridley.

De studies waar hij mee bezig was brachten hem naar het gebied van organisatorische besluitvorming. Dit onderwerp werd dan ook het onderwerp voor zijn proefschrift.

Professionele loopbaan van Herbert Simon

Na het behalen van zijn diploma’s aan de universiteit behaalde Simon een onderzoek-assistentschap. Dit werd later omgezet in een directeurschap aan de Universiteit van California. Tussen 1942 en 1949 was Herbert Simon hoogleraar politieke wetenschappen aan het Illinois Institute of Technology in Chicago.

Hij nam op dezelfde plek deel aan de seminars die georganiseerd werden door de staf van de Cowles-commissie. Anderen die hieraan meewerkten waren Tjalling Koopmans, Jacob Marschak en Trygve Haavelmo.

Samen met hen begon Simon een diepe studie van de economie op het gebied van institutionalisme. Het was Jacob Marschak die Simon erbij wilde hebben om hen te helpen bij het onderzoek naar toekomstige economische effecten van atoomenergie.

Vanaf 1949 tot 2001 was Herbert Simon faculteit lid aan de Carnegie-Mellon Universiteit in Pittsburgh. In 1949 werd hij tevens hoogleraar bedrijfskunde en voorzitter van de afdeling industrieel management. Herbert Simon begon later ook met het geven van lessen psychologie en informatica.

Artificiële intelligentie

Tijdens zijn tijd aan het Carnegie Institute of Technology werkte Simons aan het onderzoeken van verschillende gebieden van organisatietheorie, OR, wiskundige en economische modellering. Veel van zijn werken zijn verzameld in het boek Models of Man uit 1957.

Vanaf het jaar 1955 begon Simon de overtuiging te ontwikkelen dat een dieper begrip van besluitvorming een theorie vereiste die kijkt naar het oplossen van menselijke problemen en kennis via informatica.

In hetzelfde jaar ontwikkelde hij samen met Allen Newell en J. Clifford Shaw de Logic Theorist. Dit werd later bekend als het eerste operationele computerprogramma voor kunstmatige intelligentie. Dit programma gebruikte voor het eerst heuristische regels om stellingen te bewijzen.

In 1957 voorspelde Simon dat de computer de menselijke schaakvaardigheden binnen tien jaar zou overtreffen. In werkelijkheid duurde dat ongeveer veertig jaar.

Aan het begin van de jaren zestig beweerde de psycholoog Ulric Neisser dat machines nooit in staat zouden zijn om emotionele cognities te herkennen en repliceren, zoals pijn, plezier en verlangen.

Simon reageerde hierop in een artikel over emotionele cognitie. Dit artikel werd in 1967 in Psychological Review gepubliceerd. Zijn bijdragen werden jarenlang genegeerd, maar door bijdragen van Sloman en Picard werd de aandacht teruggebracht naar het artikel van Simon. In 1965 stapte Simons volledig over naar het bestuderen van AI operationeel onderzoek.

Nobelprijs Herbert Simon

1978 was een groot jaar voor Simon. Hij ontving de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen voor zijn bijdragen in het baanbrekende onderzoek naar het besluitvormingsproces binnen economische organisaties.

De keuze voor hem als winnaar verraste velen, maar hij gaf aan het geluk te hebben deel uit te maken van de Econometrische Maffia. Hij ontving verder een aantal andere onderscheidingen en prijzen voordat hij het onderzoek verliet en stierf op vierentachtigjarige leeftijd.

Persoonlijke leven van Herbert Simon

Herbert Simon trouwde in 1938 met Dorothea Pye. Zij bleven samen tot aan de dood van Simon, 63 jaar later. In januari 2001 onderging Herbert Simon een zware operatie om een kankergezwel uit zijn buik te verwijderen.

De operatie was succesvol verlopen, maar Simon overleed aan de complicaties die volgden. Hij liet zijn vrouw en drie kinderen na. Zijn vrouw stierf een jaar later, in 2002.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes van Herbert Simon

  1. “The size of your success is measured by the strength of your desire; the size of your dream; and how you handle disappointment along the way.”
  2. “If you want to go somewhere, it is best to find someone who has already been there.”
  3. “When people are lame, they love to blame.”
  4. “Academic qualifications are important and so is financial education. They’re both important and schools are forgetting one of them.”
  5. “We go to school to learn to work hard for money. I write books and create products that teach people how to have money work hard for them.”
  6. “A lot of people are afraid to tell the truth, to say no. That’s where toughness comes into play. Toughness is not being a bully. It’s having backbone.”
  7. “I have a problem with too much money. I can’t reinvest it fast enough, and because I reinvest it, more money comes in. Yes, the rich do get richer.”
  8. “You have to be smart. The easy days are over.”
  9. “When times are bad is when the real entrepreneurs emerge.”

Publicaties, artikelen en boeken

  • 1997. Models of bounded rationality: Empirically grounded economic reason (Vol. 3). MIT press.
  • 1996. Situated learning and education. Educational researcher, 25(4), 5-11.
  • 1993. Altruism and economics. The American Economic Review, 83(2), 156-161.
  • 1991. The architecture of complexity. In Facets of systems science (pp. 457-476). Springer, Boston, MA.
  • 1990. Invariants of human behavior. Annual review of psychology, 41(1), 1-20.
  • 1986. Rationality in psychology and economics. Journal of Business, S209-S224.
  • 1980. Expert and novice performance in solving physics problems. Science, 208(4450), 1335-1342.
  • 1978. Individual differences in solving physics problems.
  • 1976. From substantive to procedural rationality. In 25 years of economic theory (pp. 65-86). Springer, Boston, MA.
  • 1972. Human problem solving (Vol. 104, No. 9). Englewood Cliffs, NJ: Prentice-hall.
  • 1967. Motivational and emotional controls of cognition. Psychological review, 74(1), 29.
  • 1958. Selective perception: A note on the departmental identifications of executives. Sociometry, 21(2), 140-144.
  • 1958. Heuristic problem solving: The next advance in operations research. Operations research, 6(1), 1-10.
  • 1956. Rational choice and the structure of the environment. Psychological review, 63(2), 129.
  • 1956. Dynamic programming under uncertainty with a quadratic criterion function. Econometrica, Journal of the Econometric Society, 74-81.
  • 1955. On a class of skew distribution functions. Biometrika, 42(3/4), 425-440.
  • 1951. A formal theory of the employment relationship. Econometrica: Journal of the Econometric Society, 293-305.
  • 1949. Note: some conditions of macroeconomic stability. Econometrica, Journal of the Econometric Society, 245-248.
  • 1946. The proverbs of administration. Public administration review, 6(1), 53-67.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Herbert Simon. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/herbert-simon/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 18/01/2022 | Laatste update: 12/11/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/herbert-simon/”>Toolshero: Herbert Simon</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie