Genichi Taguchi biografie en quotes

Genichi Taguchi - toolshero

Genichi Taguchi (1 januari 1924 – 2 juni 2012) was een statisticus en ingenieur die vooral bekend is geworden door zijn kwaliteitscontrole-methoden die kwaliteit verbeteren en kosten verlagen. Genichi Taguchi creëerde de Taguchi-methoden, dit zijn statistische methoden om de kwaliteit van geproduceerde goederen te verbeteren. Deze omvatten verliesfuncties, zowel offline als online kwaliteitscontrole en het ontwerp van experimenten.

De biografie van Genichi Taguchi

Genichi Taguchi werd geboren in Takamachi in Japan. De stad staat bekend om zijn kledingindustrie, en daarom was het te verwachten dat hij in deze industrie zou gaan werken.

Later raakte hij echter meer geïnteresseerd in het bestuderen van statistieken in plaats van textieltechnologie. Zijn interesse in statistieken resulteerde in statistische analysevaardigheden die werden geëerd door de docenten aan de universiteit.

Ondanks zijn uitstekende prestaties op school, kon Taguchi na zijn studie niet meer werken omdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij werd vanwege de oorlog opgeroepen om in de marine van Japan te dienen.

Na de oorlog, in 1948, werkte Genichi Taguchi zowel bij het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn, als bij het Instituut voor Statistische Wiskunde van het Ministerie van Onderwijs. Gedurende deze periode kon hij zijn statistische analysevaardigheden verder ontwikkelen. Hij voerde bovendien industriële experimenten uit op de productie van penicilline (een groep antibiotica), waarvoor hij later erkenning kreeg.

Twee jaar later werkte Taguchi bij het Electrical Communication Laboratory. Dit werk maakte het mogelijk om zijn experimenten en gegevensanalysevaardigheden te verbeteren.

Genichi Taguchi ontving diverse onderscheidingen voor het verbeteren van kwaliteit, zoals de Deming-prijs in 1960, één van de hoogste onderscheiding in kwaliteitstechniek. De prijs is hem gegeven voor zijn bijdrage op het gebied van kwaliteitstechniek.

Taguchi’s werk werd al zeer gewaardeerd tijdens zijn professionele carrière, maar hij vervolgde zijn studie aan de Kyushu University. In 1962 behaalde hij vervolgens zijn PhD in Statistics and Mathematics Science aan dezelfde universiteit.

Na zijn doctoraat stopte hij met zijn functie bij Electrical Communication Laboratory om verder te werken als consultant. Dankzij zijn nieuwe functie trad hij toe tot de onderzoeksgroep van de Japanese Standards Association, waar hij de Quality Research Group oprichtte. De groep vergadert maandelijks om branchetoepassingen te bespreken.

Taguchi voelde ook een sterke passie voor lesgeven. Daarom ging hij in 1965 werken als professor aan de Aoyama Gakuin Universiteit in Japan. Deze positie gaf hem de mogelijkheid om zijn technische kwaliteitsbenaderingen nog verder te ontwikkelen.

Hierdoor ontwikkelde hij in deze periode de kwaliteitsverlies-functie. Zijn benadering van kwaliteitstechniek was internationaal nog niet heel bekend, maar rond die tijd al wel bekend in Japan. Hij kwam terug bij AT&T Bell Laboratories, later bekend als Nokia Bell Labs, waardoor zijn benadering van kwaliteit vervolgens wereldwijd populair werd.

Vanaf de jaren tachtig trok de benadering van Taguchi de aandacht van andere internationale bedrijven, waaronder Ford, Xerox en ITT. Hij werd uitgenodigd om seminars te geven aan bestuurders van Ford en kort daarna werd hij directeur van het Ford Supplier Institute, later bekend als het American Supplier Institute. Naast zijn functie bleef hij werken als consultant en consulteerde hij verschillende bedrijven in de Verenigde Staten, Japan, China en India.

De invloed van Genichi Taguchi bleef tot 1986 onopgemerkt in Europa. In deze periode vestigde hij de aandacht op zijn kwaliteitsmethoden, nadat hij een conferentie in het Verenigd Koninkrijk bijwoonde die werd georganiseerd door het Institute of Statisticians.

Taguchi werd vele malen geëerd en ontving verschillende erkenningen, zoals de Indigo Ribbon in 1986. Het was een onderscheiding van de keizer van Japan die hij ontving voor zijn bijdrage aan de Japanse economie en industrie. Hij ontving bovendien de Willard F. Rockwell Medal van het International Technology Institute voor zijn prestaties met het combineren van technische en statistische methoden.

De methode van Taguchi onderscheidt zich van andere methodes door de nadruk te leggen op de ontwerpfase in het productieproces in plaats van kwaliteit te bereiken door middel van inspectie. Terwijl sommige industrieën via traditionele methoden blijven werken, hebben veel anderen zich onderhand breed aangepast aan de methodologie van Taguchi. Zijn visie op kwaliteit heeft de kwaliteitsbenaderingen van vandaag veranderd.

Bekende quotes

  1. “Cost is more important than quality but quality is the best way to reduce cost.”
  2. “A scientific or technical study always consists of the following three steps: 1. One decides the objective. 2. One considers the method. 3. One evaluates the method in relation to the objective.”

Publicaties en boeken van Genichi Taguchi et al.

  • 2006. Introduction to Quality Engineering. Asian Productivity Organization, Tokyo, 1990. Google Scholar.
  • 2005. Taguchi’s quality engineering handbook. John Wiley & Sons Inc.
  • 2002. The Mahalanobis-Taguchi strategy: A pattern technology system. John Wiley & Sons.
  • 2001. The Mahalanobis-Taguchi System. pp. 1-7. New York: McGraw-Hill.
  • 2000, 1999. Robust engineering: learn how to boost quality while reducing costs & time to market. McGraw-Hill Professional Pub.
  • 2000. New trends in multivariate diagnosis. Sankhyā: The Indian Journal of Statistics, Series B, 233-248.
  • 1999. Mathematics for Quality Engineering. First version, 145-152.
  • 1995. Quality engineering Taguchi methods for the development of electronic circuit technology. IEEE Transactions on Reliability, 442, 225-229.
  • 1994. Taguchi on robust technology development: bringing quality engineering upstream.
  • 1994. Quality engineering series. Japanese Standards Association.
  • 1993. Taguchi on robust technology.
  • 1993. Taguchi methods: design of experiments. Vol. 4. Amer Supplier Inst.
  • 1993. Robust technology development. Mechanical Engineering-CIME, 1153, 60-63.
  • 1992. Taguchi methods, research and development. Vol. 1. Amer Supplier Inst.
  • 1991. Taguchi methods: Signal-to-noise ratio for quality evaluation. Vol. 3. Amer Supplier Inst.
  • 1991. System of experimental design: engineering methods to optimize quality and minimize costs. Kraus.
  • 1990. Robust quality. Harvard Business Review, 681, 65-75.
  • 1990. Experimental design for product design. Statistical Design and Analysis of Industrial Experiments, 1-33.
  • 1989. Taguchi methods: case studies from the US and Europe. Vol. 6. Amer Supplier Inst.
  • 1989. Quality engineering through design optimization. In Quality Control, Robust Design, and the Taguchi Methodpp. 77-96. Springer, Boston, MA.
  • 1989. Quality engineering in production systems. Vol. 173. New York: McGraw-Hill.
  • 1988. The development of quality engineering. The ASI Journal, 11, 5-29.
  • 1987. The evaluation of quality. In 40th Annual Quality Congress Transactions. American Society for Quality Control.
  • 1987. Taguchi techniques for quality engineering. Quality Resources, New York.
  • 1987. Taguchi Methods: Orthogonal Arrays and Linear Graphs. Tools for Quality Engineeringpp. 35-38. Dearborn, MI: American Supplier Institute.
  • 1987. System of experimental design. Edited by Don Clausing, New York: UNIPUB/ Krass International Publications, 1.
  • 1986. Quality engineering products and process design optimization. American Supplier Institute.
  • 1986. Introduction to quality engineering: designing quality into products and processes. No. 658.562 T3.
  • 1985. Quality engineering in Japan. Communications in Statistics-Theory and Methods, 1411, 2785-2801.
  • 1981. On-line quality control during production. Japan Standards Association.
  • 1981. An Introductory Text for Design Engineers: Design and Design of Experiments. Japanese Standards Association.
  • 1976. Experimental designs. Maruzen, Tokyo in Japanese.
  • 1966. Statistical analysis. Tokyo: Maruzen.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Genichi Taguchi. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/genichi-taguchi/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 01/08/2018 | Laatste update: 05/08/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/genichi-taguchi/”>Toolshero: Genichi Taguchi</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie