Daniel Kahneman biografie en boeken

Daniel Kahneman - Toolshero

Daniel Kahneman is een hoogleraar psychologie en emeritus Public Affairs aan de Woodrow Wilson School, emeritus hoogleraar Eugene Higgins aan de Universiteit van Princeton en een partner van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij ontving vele prijzen waaronder de Warren-medaille van de Society of Experimental Psychologists in 1995 en de Nobelprijs voor de economische wetenschappen in 2002. Daniel Kahneman is ook de mede-bedenker van vooruitzicht theorie (prospect theory).

Daniel Kahneman biografie

Kahneman werd geboren in Tel Aviv, het huidige Israël, in 1934. Zijn beide ouders waren van Litouws-Joodse afkomst, maar hij groeide op in Parijs. Zijn vader werd vroeg in de oorlog meegenomen door de nazi’s tijdens wat de eerste van vele razzia’s zou worden.

Hoewel zijn vader werd vrijgelaten bracht de familie Kahneman de oorlogsjaren ongemakkelijk door. Vier jaar nadat zijn vader overleed aan diabetes verhuisden Daniel Kahneman met zijn familie naar Palestina. In datzelfde jaar zou Palestina Israël worden, en beleefde het land een grote sociale en intellectuele groei.

Gratis e-book bij Toolshero

Eenmaal gesetteld in Israël begon hij in 1954 aan de studie psychologie in Jeruzalem. Hier haalde hij zijn eerste graad, begon hij te werken als docent psychologie en bracht zijn eerste publicatie uit: ‘Pupil Diameter and Load on Memory’. Dit stuk werd geplaatst in het gerenommeerde tijdschrift Science.

In Israël gold in die periode een dienstplicht die Daniel Kahneman doorbracht met het ontwikkelen van zijn ideeën over besluitvorming, iets wat later een van zijn meesterwerken zou blijken. Een jaar na aanvang van zijn studie, in 1955, kreeg hij de taak om assessments uit te voeren voor Israëlische strijdkrachten. Hier ontwikkelde hij zijn interesse in cognitief gedrag.

Na het behalen van zijn graad in psychologie verhuisden Daniel Kahneman en zijn vrouw naar San Francisco. Hier begon hij te werken als graduate student aan de Universiteit van California, Berkeley. In 1961 rondde hij aan dezelfde universiteit zijn Ph.D af en werd hij hoogleraar tot 1970.

In de laatste jaren van zijn studietijd aan de Universiteit van California gaf hij seminars over de toepassingen van psychologie op problemen in de echte wereld. Hier werkte hij nauw samen met Amos Tversky en ontstond naar wat bleek een duurzame samenwerking.

Daniel Kahneman bracht de zomer van 1969 door met het doen van onderzoek aan de Applied Psychological Research Unit in Cambridge, Verenigd Koninkrijk. Amos Tversky kwam een aantal dagen langs toen hij op doorreis was naar de Verenigde Staten, en ontwikkelde met hem een vragenlijst over intuïties over variabiliteit en statistisch vermogen van steekproeven. Na het afnemen van de enquête bij deelnemers besproken zij de resultaten een paar weken later bij een treffen in Jeruzalem.

Daniel Kahneman en Amos Tversky ontwikkelden een hechte vriendschap. Daniel Kahneman beschrijft Amos Tversky als grappig en vrolijk, en enorm gedisciplineerd. De soepele samenwerking zorgde ervoor dat zij urenlang solide werk konden verzetten met een enorm goede sfeer. Kahneman beschrijft dat Amos een remedie had voor alles wat hij moeilijk vond aan schrijven en taal.

Daniel Kahneman en Amos Tversky werken samen aan de Oregon Research Institue (ORI) in Eugene. Daniel Kahneman noemt deze periode zelf de meest productieve uit zijn leven.

Hij en Amos brachten verschillende publicaties uit in verschillende tijdschriften. Tijdens hun topjaren, 1971-1981, brachten ze samen acht artikelen uit. Vijf daarvan waren eind 2002 al meer dan duizend keer geciteerd.

Het succes van deze artikelen is volgens hen te danken aan de samenwerking. Tversky en Kahneman deelden het idee dat zij samen een gouden gans hadden die gouden eieren kon leggen. Het statistische verslag dat werd opgesteld liet ook zien dat het gezamenlijke werk invloedrijk was, misschien wel superieur.

Nobelprijs

De belangrijkste waardering voor zijn exceptionele werk ontving Daniel Kahneman in 2002. Hier mocht hij de Nobelprijs voor economie in ontvangst nemen. Hij kreeg deze prijs voor het integreren van psychologische inzichten met de economische wetenschap en in het bijzonder met betrekking tot menselijk beoordelingsvermogen en besluitvorming onder onzekerheid.

Daniel Kahneman trouwde in 1978 met Anne Treisman en samen verhuisden zij naar U.B.C. In dezelfde periode vestigden Amos en zijn vrouw Barbara zich in Stanford. De samenwerking tussen de twee onderzoekers was volledig toegewijd aan het bestuderen van ‘conjunction fallacy’. Ze brachten ieder weekend samen door en hadden telefoongesprekken die dagdelen in beslag namen.

Uiteindelijk zwakte de samenwerking af, iets wat voor beide als een pijnlijke verrassing kwam. Ze waren er niet in geslaagd om te beseffen hoe kritisch de samenwerking afhing van de geboorte van elk belangrijk idee. De jaren gingen niet erg productief voorbij tot het moment dat Amos Tversky hoorde in 1996 dat hij ongeneeslijk ziek was en nog maar hooguit een paar maanden te leven had.

Ze besloten om een gezamenlijk boek over besluitvorming te bewerken. De ambitie was om een onderzoek uit te werken van meer dan twintig jaar geleden. Daniel Kahneman en Amos Tversky schreven een ambitieus voorwoord, maar wisten eigenlijk al dat ze te weinig tijd zouden krijgen om het onderzoek af te ronden. Daniel Kahneman omschrijft de periode waarin hij het voorwoord schreef als waarschijnlijk zijn meest pijnlijke schrijfervaring.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes

 1. “A reliable way to make people believe in falsehoods is frequent repetition, because familiarity is not easily distinguished from truth. Authoritarian institutions and marketers have always known this fact.”
 2. “Our comforting conviction that the world makes sense rests on a secure foundation: our almost unlimited ability to ignore our ignorance.”
 3. “Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it”
 4. “If you care about being thought credible and intelligent, do not use complex language where simpler language will do.”
 5. “The idea that the future is unpredictable is undermined every day by the ease with which the past is explained.”
 6. “Odd as it may seem, I am my remembering self, and the experiencing self, who does my living, is like a stranger to me.”
 7. “A reliable way of making people believe in falsehoods is frequent repetition, because familiarity is not easily distinguished from truth.”
 8. “You are more likely to learn something by finding surprises in your own behavior than by hearing surprising facts about people in general.”
 9. “The confidence people have in their beliefs is not a measure of the quality of evidence but of the coherence of the story the mind has managed to construct.”
 10. “The easiest way to increase happiness is to control your use of time.”
 11. “We can’t live in a state of perpetual doubt, so we make up the best story possible and we live as if the story were true.”

Boeken en publicaties van Daniel Kahneman

 • 2013. Choices, values, and frames. Handbook of the Fundamentals of Financial Decision Making: Part (pp. 269-278).
 • 2011. Thinking, fast and slow (Vol. 1). New York: Farrar, Straus and Giroux.
 • 2006. Developments in the measurement of subjective well-being. Journal of Economic perspectives, 20(1), 3-24.
 • 2004. A survey method for characterizing daily life experience: The day reconstruction method. Science, 306(5702), 1776-1780.
 • 2003. A perspective on judgment and choice: mapping bounded rationality. American psychologist, 58(9), 697.
 • 2003. Maps of bounded rationality: Psychology for behavioral economics. American economic review, 93(5), 1449-1475.
 • 2002. Heuristics and biases: The psychology of intuitive judgment. Cambridge university press.
 • 2002. Representativeness revisited: Attribute substitution in intuitive judgment. Heuristics and biases: The psychology of intuitive judgment, 49, 81.
 • 1999. Well-being: Foundations of hedonic psychology. Russell Sage Foundation.
 • 1992. Advances in prospect theory: Cumulative representation of uncertainty. Journal of Risk and uncertainty, 5(4), 297-323.
 • 1991. Loss aversion in riskless choice: A reference-dependent model. The quarterly journal of economics, 106(4), 1039-1061.
 • 1991. Anomalies: The endowment effect, loss aversion, and status quo bias. Journal of Economic perspectives, 5(1), 193-206.
 • 1990. Experimental tests of the endowment effect and the Coase theorem. Journal of political Economy, 98(6), 1325-1348.
 • 1989. Rational choice and the framing of decisions. In Multiple Criteria Decision Making and Risk Analysis Using Microcomputers (pp. 81-126). Springer, Berlin, Heidelberg.
 • 1986. Fairness as a constraint on profit seeking: Entitlements in the market. The American economic review, 728-741.
 • 1986. Norm theory: Comparing reality to its alternatives. Psychological review, 93(2), 136.
 • 1983. Extensional versus intuitive reasoning: The conjunction fallacy in probability judgment. Psychological review, 90(4), 293.
 • 1981. The framing of decisions and the psychology of choice. Science, 211(4481), 453-458.
 • 1974. Judgment under uncertainty: Heuristics and biases. science, 185(4157), 1124-1131.
 • 1973. Attention and effort (Vol. 1063). Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
 • 1973. Availability: A heuristic for judging frequency and probability. Cognitive psychology, 5(2), 207-232.
 • 1972. Subjective probability: A judgment of representativeness. Cognitive psychology, 3(3), 430-454.
 • 1971. Belief in the law of small numbers. Psychological bulletin, 76(2), 105.
 • 1966. Pupil diameter and load on memory. Science, 154(3756), 1583-1585.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Daniel Kahneman. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/daniel-kahneman/

Gepubliceerd op: 11/03/2019 | Laatste update: 23/03/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/daniel-kahneman/”>Toolshero: Daniel Kahneman</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 3

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie