Chester Barnard

Chester Barnard - Toolshero

Chester Barnard (Chester Irving Barnard, 7 november 1886 – 7 juni 1961) was een Amerikaanse bedrijfsleider, openbaar bestuurder en auteur van verschillende titels in managementtheorie en organisatiestudies. Zijn kenmerkende boek uit 1938, The Functions of the Executive, beschrijft een organisatietheorie en de functies van leidinggevenden in organisaties.

Biografie Chester Barnard

Chester Barnard is op 7 november 1886 geboren in Malden, Massachusetts. Hij verloor zijn moeder toen hij vijf jaar oud was. Zijn vader was een monteur en hij moedigde Barnard aan tot het volgen van onderwijs. Na het voltooien van de lagere school ging hij leren pianostemmen.

Barnard gebruikte zijn inkomsten uit pianostemmen om de schoolkosten van de Mount Hermon Preparatory School te betalen en kreeg uiteindelijk een studiebeurs om aan de Harvard University te studeren. Tijdens de studie aan de Harvard bleef hij werken, hij behaalde daar een diploma economie. Terwijl hij excelleerde op Harvard en bijna een vierjarige opleiding in drie jaar voltooide, verliet hij de school voordat hij afstudeerde. De reden hiervoor was dat hij een cursus laboratoriumwetenschappen ontbrak.

Gratis e-book bij Toolshero

In 1909 verliet Chester Barnard Harvard en ging op toen 23 jarige leeftijd aan de slag bij de American Telephone and Telegraph Company (AT&T) in Boston als statisticus. Daar bleef hij 39 jaar werken. Vanuit deze instappositie kon hij snel opklimmen om vice-president van de Bell Telephone Company van Pennsylvania in 1926 en president van New Jersey Bell Telephone Company in 1927 te worden.

In de periode van 21 jaar als president had hij belangrijke activiteiten verricht; zijn twee succesvolle boeken zijn namelijk in die jaren geschreven. Echter is het wel opmerkelijk dat het Bell-systeem, afwijkt van het gedrag dat een van zijn hoofdbestuurders tolereerde. Maar hij deed daar niet veel mee, hij scheidde zijn ‘persoonlijke beslissingen’ van zijn ‘organisatorische beslissingen’ (zoals hij ze noemde in The Functions of the Executive).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog droeg Chester Barnard bij aan de oorlogsinspanning door zijn kennis in bestuur en management over te brengen aan het organiseren en presideren van de United Services Organisations, Inc. (USO). Deze baan zorgde ervoor dat hij later een presidentiële medaille voor verdienste kreeg.

In de naoorlogse periode raakte Barnard geïnteresseerd in atoomenergie, hij werkte toen als adviseur van de Commissie voor Atoomenergie van de Verenigde Naties en hij was co-auteur van een rapport over de internationale controle over atoomenergie.

In 1948 ging hij vervolgens met pensioen als president van New Jersey Bell. Daarna koos hij ervoor om president te worden van de Rockefeller Foundation, dit heeft hij vier jaar gedaan. Na zijn pensionering bij de RF bleef hij werken aan de verbetering van de samenleving.

In 1957 werd Barnard benoemd tot lid van de New York City Board of Health. Als lid van dit bestuur hielp hij bij het maken van de nieuwe gezondheidscode van de stad.

Naast zijn interesses in management, energie, gezondheid en sociale verantwoordelijkheid, had Barnard een passie voor muziek. Deze passie zorgde ervoor dat hij de Bach Society of New Jersey ontdekte, daarnaast ondersteunde hij het Newark Arts Theatre.

Chester Barnard stierf in 1961 op 74-jarige leeftijd. De agenda’s van Barnard zijn gedigitaliseerd en zijn toegankelijk via de online collecties van het Rockefeller Archive Center.

Visie op werken

Chester Barnard zag organisaties als systemen voor samenwerking van menselijke activiteit. Hij heeft opgemerkt dat deze meestal van korte duur zijn. Volgens hem hebben organisaties een korte duur omdat ze niet voldoen aan de twee criteria die nodig zijn: effectiviteit en efficiëntie. Effectiviteit wordt hiermee gedefinieerd als: in staat zijn om bepaalde doelen te bereiken.

Daarnaast was de betekenis van Barnard voor organisatie-efficiëntie duidelijk anders. Hij definieerde de efficiëntie van een organisatie als de mate waarin die organisatie in staat is om de motieven van de individuen te bevredigen. Als een organisatie voldoet aan de motieven van haar leden terwijl ze haar expliciete doelen bereikt, blijft de samenwerking tussen haar leden bestaan.

The Functions of the Executive

Het klassieke boek van Chester Barnard uit 1938, The Functions of the Executive, bespreekt de functies van de uitvoerende macht, maar verschillen van zijn opvatting van coöperatieve systemen.

De functies van de uitvoerende macht samengevat:

 • Opzetten en onderhouden van een communicatiesysteem;
 • Beveiliging van essentiële diensten van andere leden;
 • Formuleren van organisatorische doeleinden en doelstellingen;
 • Om mensen te beheren en ervoor te zorgen dat ze hun werk doen.

Gezag en prikkels

Barnard formuleerde twee interessante theorieën: autoriteit en prikkels. Beide worden gezien in de context van een communicatiesysteem, gebaseerd op zeven essentiële regels:

 1. De communicatiekanalen moeten duidelijk zijn;
 2. Iedereen moet op de hoogte zijn van de communicatiekanalen;
 3. Iedereen moet toegang hebben tot de formele communicatiekanalen;
 4. Communicatielijnen moeten zo kort en zo direct mogelijk zijn;
 5. De competentie van personen die als communicatiecentrum dienen, moet toereikend zijn;
 6. De communicatielijn mag niet worden onderbroken wanneer de organisatie functioneert;
 7. Elke communicatie moet worden geverifieerd.

Bovenstaande geeft weer dat wat een communicatie gezaghebbend maakt, berust bij de ondergeschikte, in plaats van bij meerdere personen.

Het perspectief van Chester Barnard had affiniteiten met dat van Mary Parker Follett en was ongebruikelijk in die tijd. Hij was van mening dat managers gezag zouden moeten krijgen door ondergeschikten met respect en competentie te behandelen.

Wat prikkels betreft, stelde hij twee manieren voor om ondergeschikten te overtuigen om samen te werken: tastbare prikkels en overtuigingskracht. Echter hecht Barnard meer belang aan overtuigingskracht. Hij beschreef vier algemene en vier specifieke prikkels.

De specifieke prikkels waren:

 • Geld en andere materiële stimulaties;
 • Persoonlijke niet-materiële onderscheidingsmogelijkheden;
 • Gewenste fysieke arbeidsomstandigheden;
 • Ideale voordelen.

De algemene prikkels waren:

 • Geassocieerde aantrekkelijkheid; (gebaseerd op compatibiliteit met geassocieerde deelnemingen)
 • Aanpassing van arbeidsomstandigheden aan gebruikelijke methoden en attitudes;
 • De mogelijkheid om deel te kunnen nemen aan grotere evenementen;
 • De voorwaarde om met anderen te communiceren; (persoonlijk comfort met sociale relaties, gelegenheid voor kameraadschap, enz.)
 • Leren uitspreken.

Chester Barnard Quotes

 1. “To try and fail is at least to learn; to fail to try is to suffer the inestimable loss of what might have been.”
 2. “The responsibility of the executive is (1) to create and maintain a sense of purpose and moral code for the organization; (2) to establish systems of formal and informal communication; and (3) to ensure the willingness of people to cooperate.”
 3. “A low morality will not sustain leadership long, its influence quickly vanishes, it cannot produce its own succession.”
 4. “Organizations endure, however, in proportion to the breadth of the morality by which they are governed. Thus the endurance of organization depends upon the quality of leadership; and that quality derives from the breadth of the morality upon which it rests.”
 5. “It is what we think we know that keeps us from learning.”
 6. “In a community all acts of individuals and of organizations are directly or indirectly interconnected and interdependent”

Word lid van Toolshero

Publicaties en boeken van Chester Barnard

 • 1986. Philosophy for Managers; Selected Papers of Chester I. Barnard. Edited by William B. Wolf and Haruki Iino.
 • 1973. Conversations With Chester I. Barnard. Edited by William B. Wolf.
 • 1958. Elementary Conditions of Business Morals.
 • 1956. On the Teaching of Law in the Liberal Arts Curriculum. With Harold Joseph Berman. Harvard Law.
 • 1956, 1948. Organization and Management. Routledge.
 • 1946. A Report on the International Control of Atomic Energy. Doubleday, Incorporated.
 • 1939. Dilemmas of Leadership in the Democratic Process. Princeton University.
 • 1938. The Functions of the Executive. Harvard University Press.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Chester Barnard. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/chester-barnard/

Gepubliceerd op: 27/11/2019 | Laatste update: 22/07/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/chester-barnard/”>Toolshero: Chester Barnard</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Article by:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Geef een reactie