Charles Kepner biografie en quotes

Charles Kepner - Toolshero

Charles Kepner (Charles Higgins Kepner of Chuck Kepner; 1922 – 2016) was een beroemde Amerikaanse probleemoplossingsdeskundige, succesvol ondernemer en managementconsultant die honderden bedrijven in zestig verschillende landen heeft geholpen. Zijn werk en methodologieën op het gebied van strategisch denken (waaronder zijn bijdrage in de ontwikkeling van de Kepner Tregoe methode) zijn overal toegepast, van de NASA en CIA tot prominente organisaties over de hele wereld.

Biografie Charles Kepner

In 1951 slaagde Charles Kepner voor zijn bachelor aan de Universiteit van Mexico. Na zijn bachelor behaalde hij zijn Master of Arts aan de Universiteit van Oregon. Uiteindelijk promoveerde hij (Ph.D.) in 1956 aan de Universiteit van Michigan.

Tijdens zijn promotieonderzoek (1954 – 1955), werkte Kepner als onderzoeksdirecteur bij het Koninklijke Landbouwcomité. In 1956 veranderde hij van baan en ging werken als senior onderzoeksanalist bij de Rand Corporation. Bij de ‘Rand’ ontmoette hij Benjamin Tregoe en begon hij met het uitvoeren van onderzoek naar reacties van mensen versus verwerkte probleemoplossingsinformatie.

Gratis e-book bij Toolshero

Na het verlaten van de RAND Corporation (1958), vervolgde hij zijn samenwerking met Benjamin Tregoe en samen startten zij het bedrijf Kepner Tregoe, een grote consultancyfirma gespecialiseerd in probleemoplossings- en besluitvormingstechnieken.
Met Benjamin Tregoe ontwikkelde hij vele oplossings- en beslissingsmethodes, zoals de Kepner Tregoe methode / K-T Rational Thinking, ook wel bekend als het probleemoplossings- en besluitvormingsproces (PSDM). Hij leverde een grote bijdrage aan de Thinking Dimensions Global probleemoplossingsmethodologie.

Na een jarenlange samenwerken en zakelijk successen (1958-1983) scheidden de wegen van Benjamin Tregoe en Charles Kepner zich. Charles Kepner vervolgde zijn baanbrekende probleemoplossingswerk, beslissings- en hoofdoorzaaksanalyse, uiteindelijk in samenwerking met Dr. Mat-Thys Fourie, een erkende probleemoplossingsdeskundige. Dit resulteerde in een nieuwe probleemoplossingsmethode genaamd KEPNERandFOURIE methode, een probleemoplossings- en besluitvormingsmethode voor de IT-sector.

In 1983 werd Charles Kepner hoofd van Kepner & Associates en Mat-Thys Fourie richtte Rational Management Consultants op. In 1995 besloten beide heren om hun ervaringen te verenigen en onderzochten de mogelijkheid tot een nieuwe onderneming waarin hun rationele en intuïtieve probleemoplossingsvaardigheden benut zouden worden.

In 1997 werd Dimensions International opgericht en vonden de eerste probleemoplossings- en besluitvormingsworkshops plaats. Rond het jaar 2000 was Thinking Dimensions uitgegroeid tot een internationaal trainingsbedrijf en in 2001 werden daar consultingdiensten aan toegevoegd.

Het nalatenschap van Kepner zet zich nog steeds voort via Thinking Dimensions Global, dat bloeit, groeit en innoveert rondom de fundamentele expertisegebieden – probleemoplossing en besluitvorming.

Dr. Charles Kepner overleed op 27 maart 2016 in de leeftijd van 94 jaar.

Bekende quotes

 1. “As some ancient wise [person] put it, ‘If it was easy to do, somebody would have already done it.’ Breaking new ground is hard, hard work.”
 2. “The dynamics of thinking, logic, wisdom from experience, and the ability to diverge to find new ideas, and converge to put them all together in a practical way, apply equally to the individual and to the individual working with other people.
 3. “But you cannot just tell people, ‘Look, you’ve got to solve your own problems!’ You must provide them with both the skills and the confidence to do that.”
 4. “The purpose of Decision Analysis is to identify what needs to be done, develop the specific criteria for its accomplishment, evaluate the available alternatives relative to those criteria, and identify the risks involved.”
 5. “A decision statement always indicates a choice, some kind of action and its intended result: Select.”

Publicaties en boeken van Charles Kepner et al.

 • 2013, 1997, 1976, 1965. The new rational manager: An updated edition for a new world. Kepner-Tregoe Incorporated.
 • 2009. Managing beyond the ordinary. Dog Ear Publishing.
 • 1996. Calling all thinkers. HR Focus, 73(10), 3.
 • 1979. Problem analysis and decision making. Princeton.
 • 1971. Developing decision makers. Hornstein et al.(Intervention), 122-133.
 • 1966. Your Job Situation.
 • 1963. Management Problem Solving and Decision Making. SAE Technical Paper.
 • 1960. Developing decision makers. Harvard Business Review, 38(5), 115-124.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Charles Kepner. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-kepner/

Gepubliceerd op: 31/08/2018 | Laatste update: 30/03/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-kepner/”>ToolsHero.nl: Charles Kepner</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Artikel door:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Geef een reactie