Charles Handy biografie, boeken en model

Charles Handy - Toolshero

Charles Handy (1932-2018) is een Ierse auteur, filosoof en docent gespecialiseerd in gedrag en management van organisaties. Hij staat internationaal bekend om zijn bijdragen op het gebied van management. Zijn geschreven werk omvat invloedrijke zakelijke literatuur. Charles Handy wordt ook erkend als één van de grootste zakelijke geesten van deze eeuw en is mede grondlegger van het Handy model, een cultuur typologie model welke hij samen heeft ontwikkeld met Roger Harrison.

Biografie Charles Handy

Handy werd geboren in Ierland en groeide op in St. Michael’s Vicarage, een klein dorp in het Ierse graafschap Kildare. Hij werd geboren in een religieus gezin.

Zijn vader was rector, maar Charles Handy voelde zich niet aangetrokken tot religie ondanks het feit dat hij samen met het gezin naar de kerk ging. Volgens Handy was het leven in die tijd eenvoudig en naar de kerk gaan was één van de weinige dingen die in het dorp te doen waren.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij wilde altijd een ander leven hebben buiten het dorp. Om deze reden koos hij ervoor om in het Verenigd Koninkrijk te studeren aan de universiteit van Oxford. Hij studeerde geschiedenis en filosofie en studeerde cum laude af.

Na zijn studie begon Handy zijn professionele carrière bij Royal Dutch Shell. De daarop volgende tien jaar dat hij bij het bedrijf werkte, groeide hij met het bedrijf mee en werkte in verschillende functies.

Zo was hij econoom en marketingdirecteur totdat hij zijn toekomstige vrouw, Elizabeth Handy, ontmoette. Elizabeth deed Charles beseffen dat de tijd die hij besteedde aan al het werk voor Royal Dutch Shell beter besteed kon worden aan dingen waarin hij meer interesse had.

Charles Handy stopte daarom in 1965 met zijn baan bij Royal Dutch Shell om te starten met het Sloan Executive-programma van de Sloan School of Management aan het Massachusetts Institute of Technology. Na dit programma raakte hij meer geïnteresseerd in de wijze waarop organisaties werken.

Hij introduceerde het Sloan Executive-programma aan de London Business School, een managementstudie ontworpen voor ervaren leidinggevenden, waarbij hij het programma leidde. Handy werkte daarna voltijds als docent en doceerde managementpsychologie.

Omdat hij daarnaast vertrouwd raakte met managementgerelateerde theorieën, schreef Charles Handy in 1976 ‘Understanding Organizations’. Van het boek werden duizenden exemplaren verkocht en het was verplichte literatuur voor studenten op bedrijfsscholen.

In 1981 kreeg Charles twee kinderen, Kate en Scott. Hij werkte in verschillende functies als consultant, docent en executive trainer.

In deze periode stimuleerde zijn vrouw hem om door te gaan met schrijven. Zijn eerdere boeken verschaften Handy een basis om vanuit verder te werken. Vervolgens schreef hij ‘The Age of Unreason.’ Het boek was een succes en het werd door Fortune and Business Week erkend als één van de beste gepubliceerde boeken in 1990.

Het succes van de publicatie motiveerde Handy om meer boeken te schrijven. Hij begon vervolgens fulltime te schrijven en zijn volgende publicaties waren onder andere ‘Understanding School as Organizations’, ‘Beyond Certainty: The Changing Worlds of Organizations,’ en ‘Inside Organizations: 21 Ideas for Managers’.

Voor zijn inzicht in en bijdragen op het gebied van management en organisaties en zijn uitstekende bijdragen aan academische activiteiten ontving Charles Handy verschillende eredoctoraten van Britse universiteiten, waaronder Oxford University, University of West England en de University of Essex.

Daarnaast behoort Charles Handy tot de topnamen in Thinkers50, en in 2000 werd hij bekroond met de CBE: Most Excellent Order of the British Empire, voor zijn bijdragen aan kunst en wetenschappen, zijn werk met liefdadigheids- en welzijnsorganisaties en publieke diensten buiten de ambtenarij. Een van z’n bekendste theorieën is het Handy model, een organisatie cultuur typologie model

Charles Handy werkte in verschillende functies, van olie-bestuurder tot hoogleraar in het bedrijfsleven, maar ook als docent en schrijver. Hij werkte ongeveer 20 jaar als omroeper voor de BBC en was voorzitter van de Royal Society of Arts in Londen, een organisatie die zich inzet voor het vinden van praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Handy heeft tot nu toe ongeveer twintig boeken geschreven en probeert voortdurend concepten te ontwerpen voor een beter begrip van organisaties. Hij beschouwt zichzelf als een sociaal filosoof, maar wordt door anderen erkend als een managementgoeroe.

Charles Handy en zijn vrouw hebben vier kleinkinderen, maar Elizabeth stierf onlangs in 2018 op 77-jarige leeftijd.

Word lid van Toolshero

Charles Handy quotes

 1. “The companies that survive longest are the one’s that work out what they uniquely can give to the world not just growth or money but their excellence, their respect for others, or their ability to make people happy. Some call those things a soul.”
 2. “Instead of a national curriculum for education, what is really needed is an individual curriculum for every child.”
 3. “A leader shapes and shares a vision, which gives point to the work of others.”
 4. “Purpose, pattern, and people, the three P’s at the heart of life.”
 5. “We cannot wait for great visions from great people, for they are in short supply. It is up to us to light our own small fires in the darkness.”
 6. “The best learning happens in real life with real problems and real people and not in classrooms.”
 7. “The future is not inevitable. We can influence it, if we know what we want it to be.”
 8. “A good team is a great place to be, exciting, stimulating, supportive, successful. A bad team is horrible, a sort of human prison.”
 9. “Citizenship is the chance to make a difference to the place where you belong.”
 10. “Creativity is born of chaos, even if it is somewhat difficult to glimpse the possibilities in the midst of the confusion”

Publicaties en boeken

 • 2016. The second curve: Thoughts on reinventing society. Random House.
 • 2012. The unintended consequences of a good idea. Harvard business review, 90, 10-36.
 • 2012. The age of unreason. Random House.
 • 2011. The empty raincoat: Making sense of the future. Random House.
 • 2008, 1997. The Hungry Spirit: New Thinking for a New World. Random House.
 • 2008, 2002. The elephant and the flea. Random House.
 • 2008. Myself and other more important matters. Amacom Books.
 • 2007. Understanding organizations. Penguin Uk.
 • 2007. The new philanthropists: The new generosity. Random House.
 • 2005. The Handy Guide to the Gurus of Management.
 • 2004. The new alchemists. Random House.
 • 2002. What is a business for? Harvard Business Review, December.
 • 2002. The Empty Raincoat: New thinking for a new world. Arrow Books Limited.
 • 2001. The Citizen Company. Creative management, 240.
 • 2000. 21 Ideas for Managers: Practical Wisdom for Managing Your Company and Yourself. Jossey-Bass.
 • 1999. Waiting for the mountain to move: Reflections on work and life. Jossey-Bass.
 • 1998. The hungry spirit. Random House.
 • 1998. A proper education. Change: The Magazine of Higher Learning, 30(5), 12-19.
 • 1997. Unimagined futures. The organization of the future, 377-383.
 • 1997. The search for meaning. Leader to Leader, 1997(5), 14-20.
 • 1997. The citizen corporation. Harvard Business Review, 75(5), 26-27.
 • 1997. Rethinking the future. Business, principles, competition, control, leadership, markets and the world, N. Brealey, London.
 • 1997. New Language of Organizing: The words being used to describe organizations today are very different. Executive Excellence, 14, 13-13.
 • 1997. Managing the Dream: We must all acquire the learning habit. Executive Excellence, 14, 11-12.
 • 1997. Looking ahead: implications of the present. Harvard business review, 75(5), 18-32.
 • 1997. Finding sense in uncertainty. Rethinking the future, 16-32.
 • 1996. What’s it all for? Reinventing capitalism for the next century. RSA journal, 144(5475), 33-40.
 • 1996. The search for meaning.
 • 1996. The new language of organizing and its implications for leaders. The leader of the future, 3-10.
 • 1996. Gods of management: The changing work of organizations. Oxford University Press, USA.
 • 1995. Trust and the virtual organization. Long Range Planning, 28(4), 126-126.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2019). Charles Handy. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-handy/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 01/09/2012 | Laatste update: 26/11/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-handy/”>Toolshero: Charles Handy</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie