Charles Hampden Turner biografie en boeken

Charles Hampden Turner - Toolshero

Charles Hampden Turner (19 september 1934) is een Britse managementconsultant. Samen met Fons Trompenaars was hij medeoprichter van Trompenaars Hampden-Turner Consulting. Het bedrijf is onlangs voor 50% overgenomen door KPMG, maar samen met Fons Trompenaars was hij co-auteur en auteur van verschillende boeken over de bedrijfscultuur, zoals ’21 Leiders in de 21e eeuw’ en ‘Over de grenzen van cultuur en management’.

Biografie Charles Hampden Turner

Charles Hampden Turner werd geboren in het Verenigd Koninkrijk en bracht zijn jeugd door in Cambridge. Hij studeerde aan het Wellington College, een onderwijsinstelling die kandidaten voorbereidt op dienst in het officierskorps. Hij trad in het voetspoor van zijn vader door zijn nationale dienst te verlenen in het Suffolk Regiment, een infanterieregiment van de linie in het Britse leger met een geschiedenis die teruggaat tot 1685.

Aan het einde van zijn dienst ging Charles Hampden Turner naar het Trinity College in Cambridge. Het gebeurde vaak dat hij sprak in de Cambridge Union Society, een gemeenschap voor debat- en vrije meningsuiting, vanwege zijn debatvaardigheden.

Gratis e-book bij Toolshero

Na zijn studie begon Charles Hampden Turner zijn carrière als medewerker bij een reclamebureau. Hij vervolgde zijn studie snel door een MBA aan de Harvard Business School te volgen. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij zijn interesse in Organisatorisch Gedrag en daardoor was hij in staat om een solide intellectuele achtergrond te verkrijgen die hij kon gebruiken in de politiek van Cambridge.

Na deze studie werkte hij als onderzoeksmedewerker op de afdeling Organisatiegedrag aan de faculteit van Harvard. Tegelijkertijd besloot Charles Hampden Turner om zijn positie te combineren met een PhD., in die tijd een ‘DBA’, aan de Harvard Business School.

In 1969 ontving Charles Hampden Turner als waardering van zijn doctoraat de Douglas McGregor Memorial Award voor zijn proefschrift ‘Radical Man’, evenals de Columbia University Prize for the Study of the Corporation. Zijn proefschrift ‘Radical Man’ is duizenden keren gekopieerd en vertaald in drie talen.

Tijdens zijn afstuderen nam Charles Hampden Turner deel aan een interdisciplinair Harvard-programma met de focus op mensenrechten. Zelfs toen de president van Harvard uiteindelijk zei dat ze zich niet meer op sociale problemen moesten concentreren, zette Charles Hampden Turner zijn werk op het gebied van sociale kwesties voort.

Charles Hampden Turner is toegetreden tot het beleidsinstituut ‘The Cambridge Institute’, een bureau voor onderwijsbeheer en -advies dat de internationale deelname aan middelbare scholen in de Verenigde Staten verhoogt en het vermogen van die instellingen om internationale studenten op te leiden versterkt.

In die tijd dachten de leden vrijelijk na om nieuwe oplossingen te vinden voor sociale kwesties. Charles Hampden Turner werkte voornamelijk in de getto’s en andere arme gemeenschappen in de Verenigde Staten. Zijn werk duurde ongeveer drie jaar.

In 1974 werd Charles Hampden Turner verkozen tot voorzitter van de Association for Humanistic Psychology. Hij is auteur van ‘Maps of the Mind’ en werd meer dan 100.000 keer verkocht in de Verenigde Staten in ‘The Book of the Month Club for Science’, een op abonnementen gebaseerde e-commerceservice die elke maand een selectie van vijf nieuwe hardcover-boeken aanbiedt aan haar leden.

In 1981 keerde Charles Hampden Turner terug naar het Verenigd Koninkrijk om te werken voor Royal Dutch Shell op de afdeling Groepsplanning. Tijdens zijn carrière bij Shell was hij een van de leden die de mogelijkheid kreeg om alternatieve scenario’s van de toekomst te maken. Hij creëerde de Dilemma Theory, en daarom schonk Royal Dutch Shell hem de Royal Dutch Shell Senior Research Fellowship aan de London Business School.

Tijdens zijn functie bij Royal Dutch Shell, ontmoette hij Fons Trompenaars met wie hij Trompenaars Hampden-Turner oprichtte, een in Amsterdam gevestigd adviesbureau. Het bedrijf biedt trainings- en adviesdiensten met de focus op globalisering, duurzaamheid, fusies en overnames, bedrijfsidentiteit en het ontwikkelen van cultureel bewustzijn. Ze hebben al veel grote organisaties geadviseerd zoals Motorola, Royal Dutch Shell, Unilever, IBM, General Motors, McKinsey en vele anderen.

Charles Hampden Turner werkte bovendien als Visiting Scientist bij het Tavistock Institute for Human Relations, een non-profitorganisatie die sociale wetenschappen toepast op de hedendaagse vraagstukken en problemen.

In 1987 werd hij door The Global Business Network genoemd als een ‘Remarkable Person’.

In 1991 begon Charles Hamden-Turner te werken als Senior Research Associate bij de Cambridge Judge Business School. In die tijd hield hij toezicht op 14 PhD-studenten en een paar masterstudenten filosofie. Sommige van zijn studenten werden zelfs door de Cambridge Judge Business School bekroond met de Best Thesis of the Year Prize.

Charles Hampden Turner werkte ook als gastonderzoeker en gaf lezingen aan verschillende universiteiten over de hele wereld zoals Nanyang Technological University, waar hij de Goh Tjoe Kok Distinguished Visiting Professor werd. Hij doceerde ook aan de Erasmus Universiteit, het International Institute for Management Development, de University of California en nog veel meer universiteiten.

In 2005 werkte Charles Hampden Turner als Consulting Supervisor bij de afdeling Engineering aan de universiteit van Cambridge.

Hij is een fellow van de Cybernetics Society, een lerende samenleving die in het leven is geroepen om het begrip van cybernetica te bevorderen. Charles Hampden Turner kreeg bovendien de Fellowship of the Royal Society of Arts, een prijs toegekend aan personen die volgens de Royal Society of Arts uitstekende prestaties hebben geleverd op het gebied van kunst, fabricage en handel.

Charles Hampden Turner heeft vele successen geboekt en zijn werk is verschillende keren onderscheiden. Als gevolg daarvan ontving hij de Guggenheim, Rockefeller en Ford Foundation Fellowships.

Zijn onderzoek dat in heel Europa en de Verenigde Staten is uitgevoerd, is gepubliceerd in de boeken die hij heeft geschreven, waaronder Maps of the Mind en Corporate Culture: Vicious and Virtuous Circles. Hij was ook co-auteur van verschillende andere boeken, waaronder The Seven Cultures of Capitalism, Nine Visions of Capitalism, Mastering the Infinite Game, en Cross Cross Cultural Competence. Het boek ‘Over de grenzen van cultuur en management’ omschrijft ook het Trompenaars cultuur model van nationale cultuurverschillen.

Momenteel is hij directeur van Research and Development voor de Trompenaars Hampden-Turner Group in Amsterdam en hij werkt als Research Associate bij Cambridge Judge Business School. Bovendien is Charles Hampden Turner nog steeds een fellow van de Cybernetics Society.

Charles Hampden Turner quotes

 1. “It is in vain that we search for an essential difference between good and evil, for their constituents are the same. The crucial distinction lies in their structure, i.e., the manner in which the pieces are assembled. Evil is disintegration, an angry juxtaposition of alienated opposites, with parts always striving to repress other parts. Good is the syntheses and reconciliation of the same pieces.”
 2. “What if the book (of Genesis) is describing a dawning awareness of the world? The anthropologist Edmund Leach has argued that the ‘bit’ or binary digit is the basic unit of pre-logical communication. Genesis is a sprouting of ‘bits’, ie elementary binary distinctions…”
 3. “If an instrument similar to a geiger-counter could be invented that counted moral judgement instead, we would learn to duck as people became increasingly ‘moral’, since lethal force is usually imminent. So far from moral fervour being alternative to force, it is frequently the overture, the accompaniment, and the memorial to it.”

Word lid van Toolshero

Publicaties en boeken van Charles Hampden Turner et al.

 • 2015. Nine visions of capitalism: unlocking the meanings of wealth creation. Infinite Ideas.
 • 2014. Cross-cultural management textbook.
 • 2014. Focusing on dilemmas challenging reputation management in higher education. International Journal of Educational Management, 28(4), 461-478.
 • 2011. Riding the waves of culture: Understanding diversity in global business. Nicholas Brealey Publishing.
 • 2010. Riding the waves of innovation. McGraw Hill Professional.
 • 2010. Dilemmas of diversity: a new paradigm of integrating diversity. World futures, 66(3-4), 192-218.
 • 2009. Teaching innovation and entrepreneurship: Building on the Singapore experiment. Cambridge University Press.
 • 2009. Innovating in a global crisis: Riding the whirlwind of recession. Infinite Ideas Ltd.
 • 2008. Building cross – cultural competence: How to create wealth from conflicting values. Yale University Press.
 • 2006. Cultural intelligence: is such a capacity credible?. Group & Organization Management, 31(1), 56-63.
 • 2005. The titans of Saturn. London: Cyan Communications.
 • 2004. Managing people acros scultures. Chichester: Capstone.
 • 2003. I0 Culture and management in Singapore. Culture and management in Asia, 171.
 • 2002. A mirror-image world: doing business in Asia. Managing across cultures: Issues and perspectives, 284.
 • 2002. 21 leaders for the 21st century: how innovative leaders manage in the digital age. McGraw-Hill Companies.
 • 1999. Is there a new paradigm? The tree in the garden. Business Ethics: A European Review, 8(3), 177-185.
 • 1999. Control, chaos, control: A cybernetic view of creativity. Social creativity 2, 17-32.
 • 1998. Riding the waves of culture. The McGraw Hill Companies.
 • 1997. The seven cultures of capitalism: Value system for creating wealth in the United States, Britain, Japan, Germany, France, Sweden and the Netherlands. London: Piatkus.
 • 1997. Response to Geert Hofstede. International Journal of Intercultural Relations, 21(1), 149-159.
 • 1997. Mastering the infinite game: How East Asian values are transforming business practices. Capstone Ltd.
 • 1995. The seven cultures of capitalism: Value systems for creating wealth in Britain, the United States, Germany, France, Japan, Sweden and the Netherlands. London: Judy Piatkus Publishers Ltd.
 • 1994. Corporate Culture: How to Generate Organisational Strength and Lasting Commercial Advantage. London. Piatkus.
 • 1993. Riding the wave of culture. London: Breatley.
 • 1993. Dilemmas of strategic learning loops. Strategic Thinking: Leadership and the Management of Change, 327-346.
 • 1992. Charting the dilemmas of Hanover Insurance. Planning Review, 20(1), 22-28.
 • 1990. Creating corporate culture: from discord to harmony.
 • 1990. Corporate culture: From vicious to virtuous circles.
 • 1990. Charting the corporate mind: graphic solutions to business conflicts. The Free Press.
 • 1983. Gentlemen and Tradesmen. Routledge.
 • 1982. Maps of the Mind. Macmillan Publishing Company.
 • 1977. Comment On” Maslow’s Other Child”. Journal of Humanistic Psychology, 17(2), 25-31.
 • 1976. Sane Asylum: Inside the Delancey Street Foundation. San Francisco Book Company.
 • 1974. From poverty to dignity; a strategy for poor Americans.
 • 1973. The factory as an oppressive and non-emancipatory environment. Workers<‘ Control.
 • 1971. Radical man. Duckworth.
 • 1970. Synergy as the optimization of differentiation and integration by the human personality. Studies in Organizational Design, 187-196.
 • 1970. Radical man: The process of psycho-social development.
 • 1970. A proposal for political marketing. Yale Rev. L. &Soc. Action, 1, 93.
 • 1966. An existential” learning theory” and the integration of t-group research. The Journal of Applied Behavioral Science, 2(4), 367-386.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Charles Hampden Turner . Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-hampden-turner/

Gepubliceerd op: 24/05/2018 | Laatste update: 01/05/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/charles-hampden-turner/”>Toolshero: Charles Hampden Turner</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Tags:

Geef een reactie