Aristoteles quotes en biografie

Aristoteles - Toolshero

Aristoteles, geboren in 384 voor Christus, was een Griekse filosoof en wetenschapper. Hij wordt beschouwd als een van de grootste intellectuele figuren uit de westerse geschiedenis. Aristoteles creëerde een wetenschappelijke methode die gebruikt wordt in het doen van onderzoek. Zelfs na duizenden jaren van aanvullend onderzoek wordt zijn methode nog steeds gebruikt in de tegenwoordige wetenschap en filosofie.

Wie is Aristoteles? Zijn biografie en levensloop

Aristoteles werd geboren in Stagira, Chalcidice, het oude Griekenland. Zijn vader Nicomachus was een belangrijke arts met veel sociale connecties. In tegenstelling tot veel grote denkers uit zijn tijd was Aristoteles geen telg van de hoogstaande Atheense aristocratie, hij was zelfs geen Atheens burger.

Het was vanwege zijn vader dat Aristoteles een sterke interesse in de wetenschap ontwikkelde. Veel omstandigheden en feiten zijn onduidelijk gebleven, maar sommigen gaan er vanuit dat de vader van Aristoteles diende aan het Macedonische hof als arts van Amyntas II.

Gratis e-book bij Toolshero

Mogelijk bracht Aristoteles daar een gedeelte van zijn jeugd door in de koninklijke omgeving. Nadat zijn vader op vroege leeftijd stierf kreeg Aristoteles een eersteklas opleiding van zijn voogd.

Toen hij zeventien jaar was verhuisde Aristoteles naar Athene, Griekenland. Hij voegde zich daar bij Plato’s cirkel aan de Academie tot de dood van Plato in 347 voor Christus. Aristoteles was een exceptioneel goede leerling en begon al snel zijn eigen lezingen te geven in de retoriek.

Tijdens zijn twintig jaar aan de academie voor filosofen had Aristoteles veel respect en bewondering voor Plato, maar de verschillen tussen beide zorgde voor een breuk in hun relatie. Uiteindelijk werd er een andere opvolger voor Plato gevonden, en werd Aristoteles overgedragen aan de neef van Plato, Speusippus.

Omdat er geen toekomst meer voor Aristoteles was aan de Academie verhuisde hij na de dood van Plato naar Assos in Mysia, tegenwoordig bekend als Turkije.

Hij en Xenocrates voegden zich daar bij een groepje volgelingen van Plato, de Platonisten. Dit groepje mensen had zich daar gevestigd onder Hermias, de heerser van Atarneus.

In Assos voerde Aristoteles uitgebreid onderzoek uit naar zoölogie en de mariene biologie. Hoewel hij zelf beweerde dat hij niet de aanstichter was van de wetenschap in de zoölogie, waren zijn waarnemingen en conclusies volkomen zonder precedent.

Velen denken dat Aristoteles een opmerkelijk goed gezichtsvermogen moet hebben gehad, aangezien veel van zijn waarnemingen en opvattingen pas in de 17e eeuw werden bevestigd nadat de microscoop ontwikkeld was.

Aristoteles trouwde in deze periode met het nichtje van Hermias, een vrouw met de naam Pyhias. Na drie jaar werd Hermias aangevallen door de Perzen, die de vrouw van Aristoteles vermoordden.

In het jaar 342 voor Christus vertrok Aristoteles naar het hof van Filippus van Macedonië. Aldaar werd hij mentor van Alexander, die de heerser zou worden van het gehele Perzische Rijk, bekend als Alexander de Grote.

Hij onderwees Alexander voor de duur van zeven jaar, waarna de jongeman tot koning gekroond werd. Er is niet veel bekend van de lesstof die hij Alexander voorlegde, maar een brief van filosoof Alexander wijst uit dat hij al tijdens zijn onderwijsperiode bij Aristoteles de ambitie voelde om de leider te worden van de Grieken.

In 335 voor Christus keerde Aristoteles terug naar Athene. Hier stichtte hij een eigen filosofische school, onder bescherming van de Antipater, een vertegenwoordiger van Alexander in Athene.

Peripatetic School, de naam van de school, was gelegen nabij een heiligdom van Apollo Lyceus. Op deze school gaf Aristoteles lessen die verdeeld waren in ochtend- en middagsessies. De meest complexe lezingen werden in de ochtend gegeven, de populaire en eenvoudigere vonden plaats in de middag.

Hij verdeelde hier zijn lessen in drie groepen. Praktische, theoretische en productieve wetenschappen. De praktische lessen omvatten de gebieden van biologie, wiskunde en natuurkunde. Theoretische lessen omvatte metafysica en de studie naar de ziel. Productieve filosofie was gericht op ambachten, landbouw en kunst.

Tijdens zijn lezingen zou Aristoteles voortdurend geijsbeerd hebben over het oefenterrein rond het Lyceum. Deze gewoonte was de inspiratie van de term peripatetische filosofie, wat vrij vertaald ‘wandelen rond filosofie’ betekent. Aristoteles bleef twaalf jaar actief lesgeven aan het Lyceum en koos uiteindelijk Theophrastus om hem op te volgen.

Aristoteles leidde de school tot de dood van Alexander in 323 voor Christus, waarna hij Athene verliet uit angst voor zijn veiligheid. Het assemblee in Athene verklaarde de oorlog aan de opvolger van Alexander, Antiphon. Aristoteles werd toen beschouwd als anti-Athener en pro Macedonisch. Hij werd beschuldigd van goddeloosheid en besloot eieren voor zijn geld te kiezen.

Hij vertrok vrijwillig naar Chilkis, Griekenland, waar hij een jaar later stierf in 322 voor Christus aan darmproblemen. Uit zijn testament, bewaard in de geschriften van Diogenes Laertius, bleek dat zijn eigendommen werden verdeeld onder zijn dochter Pythias en zijn zoon Nicomachus, evenals zijn persoonlijke slaven.

De werken van Aristoteles in de filosofie, logica, wetenschap, ethiek, politiek en metafysica bleken van onschatbaar belang. Zijn theorieën hadden impact op de middeleeuwse kerken en blijven zelfs vandaag de dag nog zeer relevant. Enkele van de concepten waar hij aan begon liggen ten grondslag aan de Newtoniaanse bewegingswetten.

Word lid van Toolshero

Bekende uitspraken en quotes

 1. “Poverty is the parent of revolution and crime.”
 2. “Gratitude quickly ages.”
 3. “It is during our darkest moments that we must focus to see the light.”
 4. “The roots of education are bitter, but the fruit is sweet.”
 5. “Anybody can become angry – that is easy, but to be angry with the right person and to the right degree and at the right time and for the right purpose, and in the right way – that is not within everybody’s power and is not easy.”
 6. “There is no great genius without some touch of madness.”
 7. “At his best, man is the noblest of all animals; separated from law and justice he is the worst.”
 8. “The aim of the wise is not to secure pleasure, but to avoid pain.”
 9. “Whosoever is delighted in solitude is either a wild beast or a god.”
 10. “Courage is the first of human qualities because it is the quality which guarantees the others.”
 11. “Knowing yourself is the beginning of all wisdom.”
 12. “It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it.”
 13. “What is a friend? A single soul dwelling in two bodies.”

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Aristoteles. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/aristoteles/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 02/04/2019 | Laatste update: 16/11/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/aristoteles/”>Toolshero: Aristoteles</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 6

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie