Amos Tversky biografie en quotes
Amos Tversky (Amos Nathan Tversky: 16 maart 1937 – 2 juni 1996) was een Israëlische psycholoog en een van de meest invloedrijke figuren als het gaat om de ontdekking van systematische menselijke cognitieve vooroordelen en het omgaan met risico’s. Amos Tversky zorgde naast een omslag in de gedragswetenschappen ook voor een revolutie op het gebied van gedragseconomie. Hij was een pionier op het gebied van de Vooruitzicht theorie, samen met collega Daniel Kahneman.
de biografie van Amos Tversky
Amos Tversky werd geboren in Haifa, in het hedendaagse Israël. Zijn vader Yosef Tversky was een in Polen geboren dierenarts en zijn moeder Jenia Tversky was een maatschappelijk werkster. Hij had één zus, Ruth, die dertien jaar ouders was dan hij. Zijn moeder verklaarde later dat Amos een autodidact was, onder meer op het gebied van wiskunde. Dat betekent dat hij het zichzelf aanleerde.
Op de middelbare school volgde Amos Tversky lessen van criticus Baruch Kurzweil. Hij raakte bevriend met Dahlia Ravikovich, een later bekroonde en zeer bekende dichteres. Hij haalde een bachelorsdiploma aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in 1961.
Een doctoraatstudie volgde aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor volgde in 1965. In die periode had de jonge Amos Tversky al een duidelijke visie ontwikkeld over het onderzoeken van oordeelsvorming.
Militaire carrière
Voordat Amos Tversky zijn hierboven genoemde diploma’s haalde, diende hij in de Israeli Defense Forces (IDF), waar hij opklom tot de rang van kapitein in een parachutisteneenheid. Hij was in actieve dienst gedurende drie oorlogen en raakte gewond in 1956, tijdens een militaire oefening met zijn eenheid.
In de rol van pelotonscommandant stuurde Amos een van zijn soldaten naar een plek om een explosieve lading op een hek te plaatsen om een doorgang te creëren. De soldaat plaatste het explosief, stak de lont aan en raakte toen de controle over zijn lichaam kwijt. De soldaat bevroor, Amos schoot de soldaat te hulp en slaagde erin de soldaat weg te krijgen, net voor de explosie. Voor deze daad ontving Amos Tversky de hoogste militaire onderscheiding van Israël.
Verdere loopbaan
Tijdens zijn doctoraatstudie ontmoette Amos Tversky Barbara Gans, een medestudent die later hoogleraar cognitieve psychologie werd aan Stanford University. Dit was in 1965. Hij trouwde met Barbara en samen kreeg het stel drie kinderen: Oren, Tal en Dona.
Hij gaf les aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem van 1966 tot 1978 en daarna enkele jaren aan Stanford University. Hier werd hij de eerste Davis-Brack Professor of Behavioral Sciences werd en hoofdonderzoeker aan het Stanford Center on Conflict and Negotiation. Tijdens zijn verlofperiodes bracht hij tijd door aan Harvard University en het Oregon Research Institute.
Tijdens zijn jaren in de Verenigde Staten reisde hij regelmatig af naar Israël en vanaf 1992 was hij gasthoogleraar Economie en Psychologie en een fellow van het Sackler Institute of Advanced Studies aan Tel Aviv University. Vanaf 1990 tot aan zijn dood zat Amos Tversky in de faculteits-senaat van Stanford University en in de adviesraad van de Academische Raad.
De ontmoeting tussen Daniel Kahneman en Amos Tversky
Amos Tversky is het meest bekend van zijn werk met Daniel Kahneman. Deze samenwerking begon eind jaren zestig en richtte zich voornamelijk op de vooroordelen en mislukkingen in rationaliteit die voortdurend zichtbaar zijn in de menselijke besluitvorming.
Hun eerste paper, Belief in the Law of Small Numbers, richtte zich op de elf cognitieve illusies die het menselijk oordeel beïnvloeden.
Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van kleinschalige experimenten die aantoonden hoe proefpersonen irrationele beslissingen maakten onder onzekere omstandigheden.
Ze introduceerden de notie van cognitieve bias in het jaar 1972. Dit onderzoek was zeer invloedrijk op het gebied van economie, dat er toen nog vanuit ging dat alle actoren in de economie rationeel waren.
De samenwerking verslechterde in het begin van de jaren tachtig. Daniel Kahneman verklaarde dat deze ontaarding onder meer het gevolg was van het feit dat Amos Tversky het grootste gedeelte van het krediet ontving voor hun onderzoeken. Daaropvolgend ontstond er een verminderde vrijgevigheid in de manier waarop de twee met elkaar omgingen.
Benadering van onderzoeken
Daniel Kahneman stelde eens dat Amos Tversky een perfecte smaak had bij het uitkiezen van problemen die hij wilde onderzoeken.
Hij stelde dat Amos nooit een probleem uitkoos en tijd besteedde aan iets dat er niet toe deed. Dit fungeerde als een onfeilbaar kompas dat hem altijd vooruit hielp in zijn loopbaan.
In 1984 ontving Amos een MacArthur Fellowship en in 1985 werd hij gekozen in de National Academy of Sciences. Ook verdiende hij samen met Daniel Kahneman de Grawemeyer Award for Psychology.
Na de dood van Amos Tversky ontving Daniel Kahneman de Nobelprijs voor de Herdenking van de Economische Wetenschappen voor het werk dat zij samen deden. Nobelprijzen kunnen niet postuum worden toegekend.
Hoewel Amos Tversky goed kon samenwerken, had hij ook de gewoonte om ’s nachts alleen door te werken wanneer anderen sliepen. Hij had een mindset van het willen verpletteren van de intellectuele oppositie. Hij geloofde verder dat mensen leefden in een onzeker bestaan in een probabilistisch universum.
Amos Tversky stierf in 1996 aan de gevolgen van een uitgezaaid melanoom, huidkanker.
Naast zijn bijdragen die beschreven worden in deze biografie, had hij invloed op nog veel meer onderzoeken en doorbraken, waaronder:
- Vooruitzicht theorie
- Beschikbaarheidsheuristiek
- Conjunctie misvatting
- Gedragsfinanciering
- Clusterende illusie
- Verlies aversie
- Tversky-index
- Contrastmodel
- Ondersteuning theorie
Bekende quotes
- “A part of good science is to see what everyone else can see but think what no one else has ever said.”
- “Chance is commonly viewed as a self-correcting process in which a deviation in one direction induces a deviation in the opposite direction to restore the equilibrium. In fact, deviations are not “corrected” as a chance process unfolds, they are merely diluted.”
- “Everything that has already happened must have been inevitable.”
- “Happy species endowed with infinite appreciation of pleasures and low sensitivity to pain would probably not survive the evolutionary battle.”
- “He who sees the past as surprise free is bound to have a future full of surprises.”
- “It is sometimes easier to make the world a better place than to prove you have made the world a better place.”
- “It’s frightening to think that you might not know something, but more frightening to think that, by and large, the world is run by people who have faith that they know exactly what is going on.”
- “Man is a deterministic device thrown into a probabilistic Universe. In this match, surprises are expected.”
- “My colleagues, they study artificial intelligence; me, I study natural stupidity.”
- “People accept any explanation as long as it fits the facts.”
- “People believe they can tell the future if they work hard enough.”
- “People live under uncertainty whether they like it or not.”
- “People often work hard to obtain information they already have and avoid new knowledge.”
- “People pay an enormous price to avoid mild embarrassment.”
- “People predict by making up stories.”
- “People predict very little and explain everything.”
- “So many problems occur when people fail to be obedient when they are supposed to be obedient, and fail to be creative when they are supposed to be creative.”
- “The difference between being very smart and very foolish is often very small.”
- “The handwriting was on the wall. It was just the ink that was invisible.”
- “The secret to doing good research is always to be a little underemployed. You waste years by not being able to waste hours.”
- “When you are a pessimist and the bad thing happens, you live it twice. Once when you worry about it, and the second time when it happens.”
- “Whenever there is a simple error that most laymen fall for, there is always a slightly more sophisticated version of the same problem that experts fall for.”
Boeken en andere publicaties van Amos Tversky
- 1996. On the reality of cognitive illusions.
- 1995. Ambiguity aversion and comparative ignorance. The quarterly journal of economics, 110(3), 585-603.
- 1993. Reason-based choice. Cognition, 49(1-2), 11-36.
- 1993. Context-dependent preferences. Management science, 39(10), 1179-1189.
- 1992. The weighing of evidence and the determinants of confidence. Cognitive psychology, 24(3), 411-435.
- 1992. Choice under conflict: The dynamics of deferred decision. Psychological science, 3(6), 358-361.
- 1992. Choice in context: Tradeoff contrast and extremeness aversion. Journal of marketing research, 29(3), 281-295.
- 1992. Advances in prospect theory: Cumulative representation of uncertainty. Journal of Risk and uncertainty, 5(4), 297-323.
- 1991. Preference and belief: Ambiguity and competence in choice under uncertainty. Journal of risk and uncertainty, 4(1), 5-28.
- 1991. Loss aversion in riskless choice: A reference-dependent model. The quarterly journal of economics, 106(4), 1039-1061.
- 1989. Rational choice and the framing of decisions. In Multiple criteria decision making and risk analysis using microcomputers (pp. 81-126). Springer, Berlin, Heidelberg.
- 1988. Contingent weighting in judgment and choice. Psychological review, 95(3), 371.
- 1985. The framing of decisions and the psychology of choice. In Behavioral decision making (pp. 25-41). Springer, Boston, MA.
- 1984. Choices, values, and frames. American psychologist, 39(4), 341.
- 1983. Extensional versus intuitive reasoning: The conjunction fallacy in probability judgment. Psychological review, 90(4), 293.
- 1983. Affect, generalization, and the perception of risk. Journal of personality and social psychology, 45(1), 20.
- 1982. The psychology of preferences. Scientific American, 246(1), 160-173.
- 1982. On the elicitation of preferences for alternative therapies. New England journal of medicine, 306(21), 1259-1262.
- 1982. Judgment under uncertainty: Heuristics and biases. Cambridge university press.
- 1981. The simulation heuristic. Stanford Univ CA Dept of Psychology.
- 1977. Intuitive prediction: Biases and corrective procedures. Decisions and Designs Inc Mclean Va.
- 1977. Features of similarity. Psychological review, 84(4), 327.
- 1974. Judgment under Uncertainty: Heuristics and Biases: Biases in judgments reveal some heuristics of thinking under uncertainty. science, 185(4157), 1124-1131.
- 1973. On the psychology of prediction. Psychological review, 80(4), 237.
- 1973. Availability: A heuristic for judging frequency and probability. Cognitive psychology, 5(2), 207-232.
- 1972. Subjective probability: A judgment of representativeness. Cognitive psychology, 3(3), 430-454.
- 1972. Elimination by aspects: A theory of choice. Psychological review, 79(4), 281.
- 1971. Belief in the law of small numbers. Psychological bulletin, 76(2), 105.
- 1969. Intransitivity of preferences. Psychological review, 76(1), 31.
Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2023). Amos Tversky. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/amos-tversky/
Oorspronkelijke publicatiedatum: 12/03/2023 | Laatste update: 17/06/2024
Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/amos-tversky/”>Toolshero: Amos Tversky</a>